FHM500 Shoots: All Time Favorite 2023 Georgina Verbaan

Zoals elk jaar delen wij met kerst digitale cadeautjes uit in de vorm van onze FHM500 shoots van dit jaar. Als er iemand een FHM All Time Favorite is, dan is het Georgina Verbaan wel. Ze stond in oktober 2000 op de cover van onze allereerste editie ooit en een jaartje later won ze de eerste FHM 100 Sexiest verkiezing, de voorloper van de FHM500. 22 jaar later maakt een van de beste actrices van ons land haar comeback in FHM. En hoe!

Deze shoot is afkomstig uit de FHM500 2023, het bijbehorende interview is afgenomen in mei 2023.

SCHOONHEID

“Ik herinner me die shoot voor het eerste nummer nog vaagjes. Dat was op het KNSM-eiland in Amsterdam. Wilde ik zo’n shoot doen? Geen idee. Ik stond vrij reactief in het leven. En vanuit GTST, waar ik net uit kwam, had ik geleerd dat als er bij de persdienst een aanvraag binnenkwam voor een interview of shoot, dat je dat dan gewoon moest doen. Toen ik uit die soap was had ik dat idee nog steeds. Het heeft jaren geduurd voor ik erachter kwam dat dat allemaal helemaal niet hoeft. Dat je daar over kan nadenken en ook nee kan zeggen. Maar ik heb nergens spijt van hoor.”

Georgina Verbaan FHM
Foto: Anne Timmer

“De titel van FHM’s Sexiest gaf geen boost aan mijn zelfvertrouwen. Integendeel, misschien zelfs. Ik heb zoiets ook nooit geambieerd. En het wekt op die leeftijd ook verwarring over wie je bent en hoe mensen je zien. Ik zag mezelf niet als meest sexy vrouw van Nederland -wat is dat eigenlijk? – en had ook niet het idee dat anderen dat zo zagen. Maar ik probeer mild te zijn naar mijn twintigjarige zelf en die vond veel geestig, dus die werkte eraan mee.”

“Fotoshoots vind ik leuk omdat het een stap uit de realiteit is. Het is een toneelstuk, een verkleedpartij. Ik me wel afgevraagd wat mijn motieven waren om aan deze shoot mee te doen. De maatschappij waardeert schoonheid, wat dat dan ook precies moge zijn, wat mij betreft buitenproportioneel ten opzichte van kwaliteiten die er echt toe doen, zoals wat je kan en vooral hoe je je verhoudt tot anderen, mensen, dieren, de wereld. Dus was het ijdelheid? Angst? Kijken of ik nog een keer met zo’n rol weg kan komen? Je laat jezelf toch bekijken. Waarom? Ik heb altijd meer vragen dan antwoorden.’’

“Ik heb de male gaze die graag naar een passieve, pleasende, onderdanige, welgevallige vrouw kijkt, sorry heren, buiten de deur willen houden, maar het verbaasde me hoe snel je toch bijna met een vinger in je mond zit. Zoiets is gewoon volledig geïnternaliseerd. Dus of het helemaal gelukt is weet ik niet. Maar evengoed een interessant experiment.”

Georgina Verbaan FHM
Foto: Anne Timmer

“Ik sport vijf keer per week. Dan voel ik me geestelijk helderder. Ik moet veel energie kwijt. Ik loop minimaal 15.000 stappen per dag en ik doe veel sportschoollesjes. Zumba vind ik leuk. Het is fijn om fysiek sterk te zijn. Daar ben ik mijn lichaam dankbaar voor. Nee, ik sport ik niet om een mooier lichaam te krijgen. Ik moet gewoon regelmatig fysiek kapot zodat mijn brein geen energie heeft om ingewikkelde afslagen te nemen.”

ROEM

“Bekendheid is een raar ding. Het is gelukkig een stuk minder dan twintig jaar geleden. Minder aangrijpend. Nou goed, je went er ook aan. Maar ik zou het niemand aanraden om op jonge leeftijd bekend te worden. Je bent nog zo bezig om je te vormen, daar heb je eigenlijk alle vrijheid voor nodig. Die ontwikkeling gaat een stuk langzamer als het halve land een mening heeft over het vormeloze klompje dat je in feite nog bent. Dat kan vertragend en verwarrend zijn. Toch is het gelukt hoor, ik ben volwassen. Maar nog niet uitgehard, gelukkig.”

LIEFDE

“Of er grote verschillen zijn tussen een relatie met een man of met een vrouw? Je zou kunnen zeggen dat vrouwen elkaar makkelijker begrijpen, invoelender zijn en alles rapper de diepte ingaat, maar dat het daardoor misschien sneller drama of grote gevoelens oplevert. Dat je meteen samen op een eiland zit, zeg maar. En dat het met mannen juist de tegenstellingen zijn die het interessant houden, dat je alles aanwendt om op dat eiland te komen. In mijn geval betekent dat toch vaak dat ik een heteronormatieve genderrol aanneem. En dat zit me dan weer niet lekker. Toch zou ik mannen en vrouwen niet zo tegenover elkaar willen zetten. Iedere liefde is uniek.”

Georgina Verbaan FHM
Foto: Anne Timmer

“Als je het me nu vraagt zeg ik dat ik op vrouwen en mannen val. Seksuele oriëntatie is a living thing, zoiets staat niet stil. Er kunnen jaren in je leven zijn dat je meer naar mannen trekt, dan weer naar vrouwen. Ik val op mensen. Het ligt gewoon aan de persoon.”

“Datingapps en ik zijn geen gelukkige match. Het heeft weinig met de realiteit te maken. Soms heb je dan een match met iemand uit Sao Paulo. Wat heb ik daar nou aan, denk ik dan.”

“De kunst van het versieren moet ik nog leren. Ik heb het ook niet door als iemand met mij flirt. Ik vind het moeilijk om zulke signalen op te vangen. Als ik al iemand tegenkom dan is het meestal op een dansvloer. Veel makkelijker.”

CARRIÈRE

“Meer dan 70 films en series ja? Jeetje. Ik mag niet klagen. Ik ben altijd wel ambitieus geweest, maar vroeger was ik niet iemand die zich grote doelen stelt en die actief najaagt. Zoals een carrière in het buitenland bijvoorbeeld. Want naast werk is er ook een persoonlijk leven, daar was ik ook druk mee.”

Georgina Verbaan FHM
Foto: Anne Timmer

“Ik heb net een film afgerond, die komt in het najaar uit. Het wordt een hele leuke kerstfilm. Een romantische comedy in de categorie Love Actually. Alle hedendaagse discussies zitten erin, van woke tot man-vrouw verhoudingen. Uiteindelijk komen alle verhaallijnen samen aan de kerstdis.”

Gelukkig ben je nooit uitgeleerd als acteur. Dat zou maar saai zijn. Ik voel wel dat ik veel ervaring heb, dat is fijn. Ik vind het ook leuk om met jonge makers te werken die voor het eerst stappen zetten in de filmwereld. Daar leer je ook weer van, omdat zij met een frisse blik kijken, dingen anders aanpakken en veel ambitie hebben.”

Meer van Georgina Verbaan? Volg haar op Instagram. Pak fotograaf Anne Timmer dan ook gelijk even mee. 

Behind the scenes video Georgina Verbaan

Georgina’s Picks

Serie: Severance. Over afgescheiden zijn van je onderbewuste, herinneringen waar je niet bij kan. Meerdere personen zijn in een lichaam. Duister, verontrustend en absurd goed gespeeld.
Actrice: Bette Davis.
Bioscoop: The Movies in Amsterdam.
Podcast: Hidden Brain, over psychologie en sociale wetenschappen.
Magazine: The New Yorker, omdat ik daar een abonnement op heb, maar ik lees hem niet altijd.
Maaltijd: Groentesoep. Met maïskolven, rode pepers en gember.
Vakantiebestemming: Parijs. Je bent er zo.
Laatst beluisterde album: Beyoncé vrees ik.
Concert: Lil Nas X met mijn dochter.
Dier: Duiven, vanwege de kleine theatervoorstellingen die ze geven.

Gallery

Credits

Fotografie: Anne Timmer
Visagie: Anita Jolles
Styling:
Nancy Steemans
Concept: Floor Bunge
Productie: Rosa Bosch & Lisanne Bakker
Locatie: Studio Samaritain / Grace Locations
Tekst:
Chris Riemens

Meer FHM Shoots?

We snappen dat je geen genoeg kunt krijgen van de shoots, check daarom vooral onze eerdere afleveringen: 

Reageer op artikel:
FHM500 Shoots: All Time Favorite 2023 Georgina Verbaan
Sluiten