FHM Shoots: korfbal-internationals Brett, Fleur en Esther

okt 10 2023, 17:00 Girls
korfbalvrouwen fhm 03 kopie
Een bijzondere editie van FHM Shoots, want we hebben een trio Nederlandse internationals voor de camera gehad. Internationals van TeamNL Korfbal, welteverstaan. Vanaf volgende week vrijdag barst het WK Korfbal los in Taiwan, met Nederland als topfavoriet. Hoog tijd om onze internationals beter te leren kennen. Maak kennis met Brett Zuijdwegt, Fleur Hoek en Esther Cordus.
Dat we knappe en talentvolle hockeysters, voetbalsters, schaatsters en handbalsters hadden, dat wisten we al. De korfbalsters stonden minder scherp op onze radar. Zaterdag zullen onze korfbalsters afreizen naar Taiwan om mee te doen aan het WK, dat van 20 tot en met 29 oktober wordt gehouden. Nederland is huizenhoog favoriet. In de afgelopen 45 jaar heeft TeamNL Korfbal 8 van de in totaal 8 georganiseerde EK’s en 10 van de in totaal 11 georganiseerde WK’s gewonnen. Dat is wat je noemt een trackrecord.
korfbalvrouwen fhm 16

Brett Zuijdwegt

Wat cool dat jullie een shoot in FHM hebben. Hoe heb je de shoot ervaren?
Ja echt enorm cool. Het was even flink uit mijn comfortzone met zo’n camera alleen op jou gericht, maar tegelijkertijd ook een leuke uitdaging. Zeker achteraf vond ik het een onwijs leuke ervaring. Leuk ook om dat samen met Fleur en Esther te kunnen delen.
Wat is er leuk aan korfbal?
Het is leuk om met je team toe te werken naar een zo goed mogelijk resultaat. Samen strijden, teleurstellingen delen, overwinningen vieren, elkaar nodig hebben, elkaar beter maken en motiveren. Dat zal in elke teamsport zo zijn, schat ik in. Bij korfbal komt er zoveel meer bij kijken dan alleen gooien, vangen en scoren. Het gaat ook om handelingssnelheid, inzicht, (sprong)kracht, uithoudingsvermogen en het functioneren in teamverband. Heel dynamisch. Zelf vind ik het vooral leuk dat je je rol binnen het team op verschillende manieren kunt vervullen.
Nederland is extreem goed in korfbal. Van de elf georganiseerde WK’s wonnen wij er maar liefst tien. Hoe komt het dat wij hier zo goed in zijn?
Hoewel het steeds meer in ontwikkeling is in andere landen, leeft het korfbal in Nederland nog steeds op veel grotere schaal. Bij Team NL Korfbal worden we vanuit de bond en NOC*NSF gefaciliteerd, zowel financieel als op het gebied van trainingsmogelijkheden, stages en voorbereidingen op toernooien. Dat maakt tot op heden nog steeds het verschil. Maar we mogen niet verslappen of lui worden, de drive van andere landen om beter te worden is erg groot.
Meer van Brett? Volg haar op Instagram .
korfbalvrouwen fhm 04

Fleur Hoek

Wat voor type mensen zijn korfballers?
Ik denk dat korfballers heel sociale mensen zijn. We zijn gewend om binnen de lijnen op hoog niveau samen te werken en dat trekt door naar buiten de lijnen. De top binnen korfbal is niet heel breed dus kennen veel mensen elkaar ook. Dat maakt het na de wedstrijd ook gezellig.
Voor zover wij weten is het zo’n beetje de enige sport waarbij mannen en vrouwen in één team spelen. Hoe ervaar jij dit?
Ik weet niet beter, je merkt de laatste jaren in de maatschappij dat het veel over gelijkheid gaat tussen man en vrouw. Persoonlijk heb ik daar eigenlijk geen last van, mijn hele leven speel ik al samen met mannen op een gelijkwaardige manier. De mannen zijn net zo veel mijn teamgenoot als de vrouwen.
Nederland is extreem goed in korfbal. Van de elf georganiseerde WK’s wonnen wij er maar liefst tien. Hoe komt het dat wij hier zo goed in zijn?
Korfbal is bedacht door een Nederlander dus het wordt al een hele tijd in Nederland gespeeld. Daarnaast zijn wij fulltime met onze sport bezig, in andere landen is dat niet altijd het geval. Hierdoor blijven wij tot nu toe de andere landen de baas.
Hoe bijzonder is het om zo’n WK te spelen?
Heel bijzonder! Je bent een hele periode bezig met het team om je voor te bereiden op dat WK. Je leeft best wel intens samen met zo'n ploeg en om dan aan de andere kant van de wereld het beste uit jezelf en elkaar te halen maakt het een hele bijzondere ervaring. Je leeft in een soort bubbel met alle andere landen in een hotel en een sporthal om te doen wat je het allerleukst vindt, wie wil dat nou niet?
Meer van Fleur? Volg haar op Instagram .
korfbalvrouwen fhm 10

Esther Cordus

Wat een mooi resultaat is de shoot geworden. Hoe heb jij het ervaren?
Ik vond het echt onwijs leuk om te doen! We wisten natuurlijk al een tijdje dat de shoot eraan zat te komen, dus ik was er een paar weken van tevoren al druk mee bezig! Natuurlijk was ik van tevoren best wel zenuwachtig en ik dacht dat ik het misschien heel ongemakkelijk zou vinden, maar dat viel allemaal reuze mee! Kwam natuurlijk ook door alle leuke en lieve mensen die bij de shoot betrokken waren, die stelden ons erg op ons gemak. Ik zou het echt zo nog een keer doen!
Wat doe jij verder in het dagelijks leven?
Momenteel ben ik fulltime bezig met korfbal. Het is wel mogelijk om nog iets voor één à twee dagen qua werk erbij te doen, maar ik ben nog aan het zoeken naar wat voor mij daarin mogelijk zou zijn.
Kun je er nog een leuk zakcentje aan overhouden?
In TeamNL Korfbal hebben we allemaal een topsportstatus vanuit het NOC*NSF. Die topsportstatus is ervoor bedoeld dat je fulltime met je sport bezig kan zijn. Wij kunnen daar dus prima van leven!
Ben je al bezet of kunnen onze lezers nog dromen van een date met een Nederlands korfbal international?
Haha, ik ben nog vrijgezel! Dus leuke mannen kunnen zich melden hoor.
Van 20 tot 29 oktober staat er een nieuw WK in Taiwan voor de deur. Wat zijn jullie verwachtingen?
Wij gaan met één doel naar Taiwan en dat is het winnen van goud.
Is er tot slot nog iets dat je kwijt wil?
Volg ons richting en tijdens het WK ! En ga eens een korfbalwedstrijd op het hoogste niveau bezoeken. Ik denk dat iedereen versteld zal staan van hoe leuk en snel het spelletje is.
Meer van Esther? Volg haar op Instagram .

Gallery

Credits

Meer FHM Shoots?

We snappen dat je geen genoeg kunt krijgen van de shoots, check daarom vooral onze eerdere afleveringen:
Delen met
Ook interessant