FHM500 Shoots: Lieke Martens, Mooiste Sportvrouw van Nederland 2021

dec 28 2021, 17:00 Entertainment
2021 03 fhm lieke 05 0845v1 kopie
Aan het einde van het jaar delen wij traditiegetrouw cadeautjes uit door onze FHM500 shoots online te delen. Dit keer is het de beurt aan de Mooiste Sportvrouw van Nederland 2021: Lieke Martens. Als vedette van FC Barcelona en Oranje is Lieke het idool van menig voetbalmeisje. Er is nu nog meer reden om jaloers te worden, want de vleugelflitser is nu ook nog eens verkozen tot FHM’s Mooiste Sportvrouw van Nederland. Wij vlogen de sympathieke superster in voor haar meest sexy fotoshoot ooit!
Deze shoot is afkomstig uit de FHM500 2021, het bijbehorende interview is afgenomen in mei 2021
Dan word je opeens door FHM verkozen tot Mooiste Sportvrouw van Nederland! Hoe vind je die Superleuk natuurlijk! Sport staat natuurlijk op één, maar het is leuk om te horen dat mensen graag naar je kijken. Voetballende vrouwen werden meestal niet als eerste aangewezen op dit gebied. Zij werden altijd als wat mannelijkere type vrouwen gezien met korte kapsels. Ik vind het leuk dat het imago van het vrouwenvoetbal aan het veranderen is. Dat komt ook omdat de kleding beter is. We spelen niet meer in een tent, maar in kortere broekjes. Het is allemaal wat vrouwelijker.
Hoe vind je het om zo’n fotoshoot te doen voor FHM?
Ik vond het heel vet. Ik moest er wel even over nadenken. Normaal zijn shoots gerelateerd aan mijn sportprestaties, nu vanwege mijn uiterlijk. Maar het was een superleuk team met fijne mensen, dus dat was heel chill. Ik heb wel vaker in sport-bh gestaan, maar dit was absoluut de meest sexy shoot die ik ooit heb gedaan. Bij Zinzi zie ik er ook vrouwelijk uit, maar dat is wel iets minder naakt dan dit. Wat me aansprak in deze fotoshoot is de combinatie van stoer en vrouwelijk.
2021 03 fhm lieke 05 0845v1 scaled
Foto: Roger Neve
Wie is in jouw ogen de Mooiste Sportvrouw van Nederland? Ik vind dat er tussen de handbalsters ook hele leuke meiden tussen zitten. Estavana Polman of Tess Wester bijvoorbeeld. Zij komen spontaan, open en toegankelijk over, dat vind ik leuk. Wat een stoere sport is dat trouwens. Ik beoefen een fysieke sport, maar handbalsters zijn pas echt bikkels hoor.
Vind je het belangrijk dat je er goed uit ziet als je het veld op gaat?
Ik kijk voor de wedstrijd wel altijd even in de spiegel ja. Ik vind het vooral belangrijk dat mijn haar goed zit, ook vanuit praktische overwegingen. Ik speel altijd met mijn haar in een staart en doe er een beetje haarlak in. Voor de rest doe ik een beetje make-up op, niet overdreven veel. Dit doe ik altijd thuis of in het hotel, net als iedereen. Het is niet dat alle speelsters uitgebreid voor de spiegel staan voor de wedstrijd.
Hoe bevalt het leven in Barcelona? Gaat goed! Ik woon al negen jaar in het buitenland, maar in het begin heb ik ook een aanpassingsperiode nodig. Het is toch een ander land, met een andere taal en andere gewoontes. Je vindt vanzelf je eigen weg daarin. Zoals veel Nederlanders weten is het een supermooie stad waar je alles hebt. Vervelen doe ik me niet snel, al is het met de pandemie wel anders geweest de afgelopen maanden.
Hoe ziet jouw dag eruit?
Ik moet om 10:00 uur op de club zijn voor training en meestal ben ik dan 14:00 / 14:30 uur weer thuis. Ik woon vijf minuutjes van het stadion, dus dat is lekker. Daarna ga ik thuis rusten of met teamgenootjes of bezoek vanuit Nederland ergens wat eten. We spelen meestal twee keer per week, dus dat betekent heel veel reizen. Is het niet voor uitwedstrijden in Spanje of de Champions League, dan voor het Nederlands elftal. Je leeft echt uit de koffer.
2021 03 fhm lieke 01 0146v2 scaled
Foto: Roger Neve
Er is best een Hollandse enclave bij FC Barcelona. Heb je wel eens contact met landgenoten? Ja, met Mikky Kiemeney heb ik wel contact. Daar kom ik wel eens over de vloer en dan zie ik Frenkie ook. Ik ben ook een keer bij Ronald Koeman thuis uitgenodigd om te komen eten. Superlief dat ze me vragen. Ik ben heel blij dat Barcelona het nu zo goed doet. Hij heeft het niet makkelijk gehad. Hij is manager van een van de grootste voetbalclubs ter wereld. Daar moet je karakter voor hebben hoor. Verder zie ik Patrick Kluivert wel eens op de club, daar maak je dan wel een praatje mee.
Spreek je al een beetje Spaans?
Ik kan me prima verstaanbaar maken, alleen perfect is het niet. Alles dat voetbal gerelateerd is gaat me goed af. Ik heb nu geen les meer. Ik heb het vooral zelf gedaan. Daar hebben Spaanse series als La Casa de Papel en Élite me wel goed bij geholpen. Dat heb ik dan gekeken met Spaanse ondertiteling.
Speel je eigenlijk ook FIFA op de PlayStation? Haha nee, ik ben daar zo slecht in. Ik kan het ook gewoon niet. Ik heb er ook niks mee, ik ben geen gamer. Ik ben wel een voetbalkijker. Als ik alleen ben staat het wel vaak op als achtergrond. Ik kijk zeker ook heel veel vrouwenvoetbal. Dat staat dichterbij me en ik vind het mooi om te zien hoe dat zich ontwikkelt. Bovendien kan ik zo mijn teamgenootjes van Oranje op de voet blijven volgen.
Wat is de beste competitie voor vrouwenvoetbal in de wereld?
Ik denk de Engelse competitie. Daar kun je niet op voorhand van zeggen wie er kampioen wordt en strijden er wel vier teams om het kampioenschap. In Duitsland gaat het tussen Bayern en Wolfsburg, in Frankrijk tussen PSG en Lyon en hier in Spanje tussen Barcelona, Atlético en Real Madrid. Eigenlijk een beetje dezelfde afspiegeling zoals in het mannenvoetbal.
Volle stadions, miljoenen tv-kijkers en een profcarrière bij FC Barcelona. Had je ooit van deze carrière durven dromen? Ik zou willen zeggen van wel, maar dit was er vijftien jaar geleden echt nog niet. Tegenwoordig kun je als jong meisje dromen van een profcarrière. Ik ben trots dat het me is gelukt. Dat alle tijd en energie die ik erin heb gestoken zich heeft uitbetaald. Dan heb ik het niet over het financiële gedeelte, maar dat ik mijn droom heb waargemaakt: fulltime profvoetballer worden. Het allermooiste vind ik dat wij – alle vrouwelijke speelsters van nu - vrouwenvoetbal zo populair hebben weten te maken. Mensen vinden vrouwenvoetbal nu wél leuk om naar te kijken. We spelen niet meer op een bijveldje, maar in volle stadions. Wij hebben het niveau met z’n allen naar dat niveau gebracht. Vroeger was je als voetballend meisje toch een outcast. Tegenwoordig wordt vrouwenvoetbal als normaal gezien, dat vind ik nog de grootse overwinning.
Met jou als de internationale ster van het vrouwenvoetbal…
Na het winnen van het EK en te zijn verkozen als beste voetbalster ter wereld in 2017 is mijn leven wel echt veranderd ja. Mensen kijken anders naar je. Dat kan fijn, maar ook minder fijn zijn. Ik ben vrij rustig van mezelf, maar ik werd in een keer op de voorgrond geplaatst. Ik vind het heel leuk om een uithangbord te zijn en als voorbeeld te worden gezien, maar als het niet goed gaat ben ik de eerste die eruit wordt gepakt. Dat heb ik ook ondervonden en dat hoort ook bij het groter worden. Je hebt de glory, maar ook de kritiek. Dat is geen probleem.
Dus ben je samen met Lionel Messi en Paul Pogba te zien in een wereldwijde campagne van Lays. Grote merken kijken hoe ze het vrouwenvoetbal in hun reclamecampagnes kunnen betrekken. Dat ik daarbij hoor vind ik supermooi. Ik heb ook al eens in een reclame van Nissan gezeten met Philippe Coutinho en Eden Hazard. Er zijn genoeg grote merken die vrouwenvoetbal omarmen, dat is goed om te zien.
2021 03 fhm lieke 07 1349v2 scaled
Foto: Roger Neve
Welke stap zou het vrouwenvoetbal in jouw ogen nog kunnen maken om nog verder te groeien?
Ik denk dat we moeten afstappen van het vrouwenvoetbal met het mannenvoetbal te vergelijken. Voetbal is de grootste sport ter wereld en er zijn miljarden fans. Vrouwenvoetbal is nog een relatief jonge sport, dus ik snap wel waar het vandaan komt. Maar het is oneerlijk om met elkaar te vergelijken: mannen zijn sneller, hebben meer kracht en het ziet er ook sneller uit. Bij tennis, hockey of zwemmen wordt er toch ook nooit de vergelijking gemaakt tussen mannen en vrouwen? Als die vergelijking ophoudt, weet ik zeker dat de aandacht zal toenemen en dat nog meer mensen het vrouwenvoetbal kunnen waarderen. Dan is het aan ons, de speelsters, om het niveau op te krikken.
Wat is het ultieme doel voor dit jaar? Een goede prestatie neerzetten op de Olympische Spelen. Het is het grootste sportevenement ter wereld, dus het is heel bijzonder dat we dit mogen meemaken. Het kwalificeren was al megalastig, want alleen de beste drie Europese landen op het WK konden zich plaatsen. Aangezien wij de finale haalden (verloren van de Verenigde Staten, red.) kwalificeerden wij ons voor Tokio. Dat het in zo’n bijzonder land is maakt het nog net even specialer vind ik. Ik laat het allemaal op me afkomen, maar ik kijk hier enorm naar uit.
Je woont al vijftien jaar in het buitenland. Wanneer kom je weer naar huis?
Als ik het gevoel heb dat ik er alles uit heb gehaald wat erin zit. Dat heb ik nu nog niet, want ik wil zo ontzettend graag de Champions League winnen. Ik zit nu bij een club waar dat mogelijk is. Lukt het niet, prima, maar dan heb ik er wel alles aan gedaan.
Meer van Lieke Martens? Check hier de behind the scenes video .

Favorieten van Lieke Martens

Stadion: Camp Nou. Ik heb er een keer gespeeld, dat was een mooie ervaring. Ik geef mijn kaartjes meestal af. De echt grote wedstrijden wil ik wel in het stadion zien, maar ik kijk meestal liever op tv. Grasmat: Ik vind onze Estadi Johan Cruyff echt top. Een biljartlaken.
Teamgenoot Oranje: Danielle van de Donk en Kika van Es. Niet alleen teamgenoten, maar ook goede vriendinnen. Wedstrijd ooit gespeeld: De EK-finale. 4-2 gewonnen, 1 keer gescoord.
Doelpunt: De eerste goal op het WK 2015. Daar zit bovendien een historisch element aan vast, want het was het eerste doelpunt van het Nederlands elftal vrouwen op een WK. Speler aller tijden: Ik heb bewondering voor Messi. Hoe hij jaar in jaar uit de beste blijft. Niet alleen zijn goals, maar ook hoe hij mensen passeert. Echt bizar knap.
Geruilde shirtje: Ik heb liever mijn eigen shirtje van de EK-finale. Ik heb wel een doos vol met geruilde shirtjes, maar ik zou eigenlijk niet weten waar die staat. Ik vind het vooral leuk om met oud-medespelers van shirtje te ruilen, maar de shirts waar ik zelf iets mee heb gewonnen koester ik het meest.

Gallery

Credits

Fotografie: Roger Neve Styling: Claudia Engels
Visagie: Marie Sophie Steenaert Locatie: Fight District Amsterdam
Tekst: Chris Riemens

Meer FHM Shoots

Meer FHM-fotoshoots zien? Ja natúúrlijk! Bekijk hier de fotoshoots met andere modellen:
Delen met
Ook interessant