Je zou elke dag op een andere plek kunnen lunchen en dineren en dan heb je nog steeds niet alle restaurants van Amsterdam gehad. Een beetje richting kan geen kwaad in dit overvloedige aanbod, dus pikken wij met plezier de kersen uit de gastronomische taart. Een zaak waar we al veel goede verhalen over hadden gehoord is NEXT NDSM. Hoog tijd om eens polshoogte te nemen.
Met het pontje naar de NDSM-werf is altijd een gezellig mini-uitje. Even een stukje over het water waarbij je je gedachten de vrije loop kan laten terwijl onze hoofdstad een fraai uitzicht voorschotelt. Ben je eenmaal aangemeerd dan wandel je rechtstreeks in de armen van eigenaren Sjoerd Steenbeek en Michiel de Vries, want NEXT NDSM zit pal tegenover de pont gevestigd.
Dat is dus een geweldige spot. Vanaf het terras zie je de mensen rennen, fietsen en wachten, pontjes komen en gaan, en dat alles met uitzicht op het Botel, The Crane, REM-eiland en de Pontsteiger. Ga hier in de ochtend zitten en we weten zeker dat je je tot laat in de avond kan vermaken.
Kosmopolitisch all-day
Nou kan dat toevallig ook, want NEXT NDSM is een hotspot die bijna non-stop open is. Of zoals ze zelf zo mooi zeggen: een kosmopolitisch all-day restaurant. Je kunt hier terecht voor de eerste cappuccino in de ochtend tot een cocktail na middernacht en alles daartussenin. De ruimte maakt het ook erg geschikt, naast een lekker terras heeft het ook een modern interieur (die bar!) met verschillende ruimtes waar je in kunt vertoeven. Wij melden ons voor het diner tijdens de avondshift. Het is een aangename herfstdag buiten, dus pakken we een tafeltje op het terras.
De kaart zit vol met aanlokkelijke gerechten. Dat konden we van tevoren ook al een beetje inschatten, want sinds dit jaar zwaaien signature-chef Jaimie van Heije en head-chef Vilmos Dohnal (die voorheen bij sterrenzaak Vermeer kookte) in de keuken met de welbekende scepter. Daarbij kan je kiezen voor een tastingmenu van drie gangen (€55), vijf gangen (€79) of een all-in vijf-gangenmenu inclusief wijn en cocktail pairing (€129).
Kaart
Het is zo’n kaart waarbij je eigenlijk alles wel wil bestellen. Chille bites als pata negra ham (classic), een rendang taco (yammie) of een tartelette (beetroot, miso en blackberry) springen bijvoorbeeld in het oog. Voor oesters en champagne zit je hier ook goed, waarbij je kan kiezen uit drie verschillende oesters. Als je echt decadent wil doen, kun je ook voor kaviaar gaan.
Verder is de kaart ingedeeld uit vier verschillende hoofdcategorieën: From the Land (o.a. steak tartare en shortrib), From the Garden (o.a. bloemkool en aubergine), From the Sea (o.a. ceviche en zeebaars) en From the Barbecue (o.a. kreeft en ribeye). Daar kun je weer sides bij bestellen als frietjes en salade.
De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Als je in een spontane bui ben kun je ook voor een week special gaan of de bediening vragen naar wat er ‘not on the menu’ staat. Wij zijn in een a la carte bui en bestellen een glas champagne, een paar oesters, een mandje brood en de rendang taco’s. Die laatste moet je zeker niet overslaan. Enige nadeel is dat ‘ie in drieën komt, wat een potje rock, paper scissor noodzakelijk maakt om te bepalen wie met de derde aan de haal mag. Of je hakt ‘m in tweeën, dat mag natuurlijk ook.
Verder laten we een bordje ceviche aanrukken, die twee uur is gegaard in citrus, grapefruit, anijs en citroengras. Een superfris, licht gerecht en bovenal verrukkelijk van smaak. Verder is de zeebaars met zalmkaviaar ook een aanrader. Zeker in combinatie met dat sausje. Laat die maar lekker op tafel staan, want die wil je helemaal uitlikken totdat ‘ie in theorie zo weer in de kast kan. Enige minpuntje vinden we de friet, die wel heel melig is. Daar tegenover staat weer een heerlijke, supermalse kip van kwaliteitsfilet. Omdat de buik volledig gevuld is, laten we het toetje voor deze keer zitten, waar we nu met terugwerkende kracht spijt van hebben.
Next hotspot
Inmiddels is het sfeertje binnenin ook al lekker aangestoken. Een dj draait chille plaatjes, de sfeervolle lichten zijn gedempt en diverse gezelschappen keuvelen over hun datingleven, carrière, reizen of whatever ze bezighoudt in hun leven. Vibey wel hoor. Als je dit ziet dan ga je vanzelf nog wel een cocktail van de uitgebreide cocktailkaart bestellen. Conclusie? Amsterdam-Noord heeft er een next hotspot bij. Heb je gelijk weer een goede reden om het pontje te pakken.
NEXT NDSM is zeven dagen per week geopend van 10:00 uur tot laat. Meer info, check nextndsm.nl Gallery NEXT NDSM
Meer restaurant reviews?
Wil je meer restaurant recensies lezen? Check ook de volgende artikelen van restaurants in Amsterdam: