Qlique ontpopt zich als een van de lekkerste restaurants in de Pijp

Ga je een avondje uit in de Pijp in Amsterdam? Altijd een gezellig idee. Maar waar moet je dan gaan eten? Wij hebben wel een idee, want Qlique is een van de beste keuzes die je kan maken.

Bij de Pijp denken we al snel aan gezellige kroegjes, volle terrassen en drukke pleinen. Oftewel: een van de beste borrelplekken van onze hoofdstad. Maar van borrelen krijg je trek (die bitterballen zijn uiteindelijk ook niet zaligmakend) of er moet een goede bodem gelegd worden, wil je er echt een avondje voor gaan. Het komt allemaal op hetzelfde neer: je hebt een lekker tentje nodig waar jij je maag kan vullen. De keuze is reuze in onze hoofdstad, maar Qlique gaat zonder twijfel bij jou in de smaak vallen.

Qlique Amsterdam

Verjaardag van Qlique

De bistro zit op een van de drukste locaties van Amsterdam, maar hebben toch een rustig straatje gevonden. Precies dat ene rustige straatje tussen in het Marie Heinekenplein en het Gerard Douplein, waar ze een klein doch sfeervol terras hebben, waar je aan het eind van de dag nog net in het zonnetje zit ook. Aankomende maand maand viert Qlique haar tweede verjaardag. Wie jarig is trakteert, dus kregen wij een uitnodiging op de bus om hun gerechten te komen proeven. Komt het gelijk goed uit dat er net een nieuwe kaart is geïntroduceerd.

De kaart is gericht op Zuid-Europa. Geen eindeloze rij aan gerechten waar je spontaan keuzestress van krijgt, maar telkens een handvol opties per gang. Eerst maar eens beginnen met een glas bubbels, want why the fuck not. Wat gaat er lekker bij bubbels? Juistem, oesters. Laten ze die nou net op de kaart hebben staan. We bestellen twee stuks die er minstens zo soepel inglijden als de natte versnapering. Daarnaast doen we er nog een bordje pimientos de padron bij. Als je de Spaanse LOI-cursus hebt overgeslagen: dit zijn gegrilde groene Spaanse pepers, waar goede olijfolie en zeezout overheen gedrapeerd is. De eenden croquettes spreken trouwens ook erg aan, maar die zijn zo populair dat de hele voorraad er vandaag al doorheen is gejast.

Heerlijke voorgerechten

Bij de voorgerechten is het lastig kiezen, dus laten we ze allemaal maar gewoon aanrukken, op de bloemkool na. Dus krijgen we een bord met ceviche van zeebaars (fris), coquilles (tasty) en kippendijtjes (lekker), maar de winnaar van het rijtje voorgerechten is wat ons betreft de straciatella de bufala. Dat is zeg maar het epicentrum van de burata. De chef van Qlique is zo kwiek om er nog een paar plakjes Iberico Bellota en nectarine overheen te leggen en dat zorgt voor een combinatie waarbij je het bord zo schoon wil likken dat het zo weer terug in de kast kan. Ook sterk is de wijnkaart, zo laten wij door onze tafelgenoot vertellen. Mocht je nu denken: ja leuk, maar wie denkt die tafelgenoot wel wie hij is? Hij heeft een studie wijn gedaan, dus hij weet die shit. Voor de mensen die Vivino op hun telefoon hebben: de keuze valt op een heerlijke, frisse en best volle Pouilly Fuisse Chateau de la Chaise uit 2020.

De temperatuur is wat gezakt, dus we verplaatsen onze naar binnen. Knus plekkie. Mooi interieur met met chille barkrukken en bankjes, waarbij de atmosfeer intiem, warm en aangenaam is. De lange bar ziet eruit alsof je er goed cocktails kan drinken, wat later wordt bevestigd door de bediening. Waar het in het eerste jaar uitgroeide tot een restaurant waar je in de avond ging feesten, daar leggen ze tegenwoordig de nadruk op de kaart en de cocktails. Een strategie die ze geen windeieren zal gaan leggen.

Zoals ‘ie moet zijn

Goed, de honger is nog niet gestild, dus we pakken door met het hoofdgerecht. Hier kun je kiezen uit vier gerechten en twee specials. Zo op het eerste oog kun je geen slechte keuze maken. Auberginesteak is voor de veggies een meer dan uitstekende optie, seafood linguine lijkt ons verrukkelijk en verder kun je gaan voor een mosselpannetje of gekonfijte eendenbout. Qua specials kun je kiezen uit de vis van de dag (zeebaars in ons geval) of een Côte de Boeuf. Die laatste kost je 78 euro, maar die pak je wel met z’n tweeën en je krijgt er frites, salade en wat sausjes on the side bij. De keuze valt op de 650 gram grote übermalse koe, die echt fantastisch is. Rood van binnen, geroosterd van buiten. Dit is een Côte de Boeuf zoals een Côte de Boeuf moet zijn. De chimichurri en vlokken zout zorgen voor extra smaak en karakter.

Qlique Amsterdam

Dus?

Op een plek waar de concurrentie moordend is, geldt de welbekende survival of the fittest. Qlique houdt het al twee jaar vol en als het aan ons ligt worden daar nog zoveel jaren aan toegevoegd dat het uitgroeit tot een begrip. Het is er sfeervol, intiem, heeft een relaxte bediening, geen poeha of overdreven gedoe en minstens zo belangrijk als eerdergenoemde factoren: een heerlijke kaart met gerechten die we allemaal wel willen proeven. Snel maar terug voor die eenden croquettes dan maar!

Meer info of reserveren? Check bistro-qlique.nl.

Reageer op artikel:
Qlique ontpopt zich als een van de lekkerste restaurants in de Pijp
Sluiten