Restaurant Flore is een van de beste culinaire ervaringen die we ooit hebben gehad

Ons land zit vol met waanzinnig veel lekkere restaurants, maar er zijn altijd verschillende gradaties. Als je het hebt over de absolute crème de la crème van de Nederlandse culinaire wereld, dan is Restaurant Flore een van je selecte opties. Wij gingen er eten en beleefden een van de beste culinaire ervaringen uit ons leven.

Wat doe je als zoon en dochter cadeau als je vader 70 kaarsjes mag uitblazen? Ervaringen altijd boven spullen, maar je gaat ‘m ook niet meer uit een vliegtuig laten springen (alhoewel…). Aangezien die ouwe van ons nogal verzot is op eten en we hem een ster van een gozer vinden, bedachten we dat we hem een sterrendiner cadeau wilden doen (voor de goede orde: we zijn dus niet op uitnodiging).

Restaurant Flore

Goed, het cadeau bedenken is één ding. Maar dan is de keuze nog steeds reuze. In Nederland bestaan er een kleine 11.000 restaurants, waarvan 123 sterrenrestaurants. Na wat advies te hebben ingewonnen bij een bevriende chef-kok (SO naar Yoram), is de keuze gevallen op restaurant Flore in Amsterdam, waar chef-kok Bas van Kranen de scepter zwaait. Flore is gevestigd in Hotel De L’Europe, naar onze mening een van de mooiste hotels van ons land, in hartje centrum van onze hoofdstad. Bijkomend voordeel aan deze plek is dat je gewoon lekker met de trein kan en dat er dus door iedereen vol overgave kan worden genoten van een formidabel wijnarrangement, zonder dat er een potje steen-papier-schaar hoeft te worden gedaan wie de Bob wordt.

Groééén

In Nederland zijn er in de vorm van De Librije en Inter Scaldes twee restaurants met drie sterren, daaronder zit een divisie met twintig restaurants die twee sterren hebben en zijn er 103 restaurants met één ster. Restaurant Flore heeft twee sterren én een groene ster. Die laatste wordt gegeven aan chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst en worden gezien aan inspirerende en ambitieuze voortrekkers voor een duurzame gastronomie. Chef-kok Bas van Kranen zei er tegen Michelin het volgende over: “Doordat we ons beperken tot een ‘kleine’ groep boeren, wildplukkers, vissers en jagers met een hart voor de natuur, leren we dagelijks nieuwe producten en smaken kennen. We serveren een volledig plantaardig menu, waarin het Nederlandse spectrum aan ingrediënten groter is dan ik ooit had verwacht. Al onze vis-, schaal- en schelpdieren voor het Ocean menu worden gevangen in de Noordzee en Waddenzee door duurzame bootjes.”

Ontspannen sfeer

Het restaurant biedt een fraai uitzicht op het levendige Muntplein, om de hoek van het Rembrandtplein. Binnen is er plek voor een tafeltje tien a twaalf. Wat direct opvalt is dat de sfeer chill en relaxed is. Geen stijf gedoe of overdreven poeha, gewoon een ontspannen avondje waar je je in de watten laat leggen door de gastronomische experts van de keuken en bediening. Die chille sfeer bij het team wordt aan het eind van de avond extra benadrukt, als we een jonge kok in de Amstel gegooid zien worden. “Hij gaat ons na een jaar verlaten en het is z’n laatste dag. Het is bij ons traditie dat je dan een stukje moet zwemmen in de Amstel”, lacht de sommelier.

Maar dan lopen we iets vooruit op de zaken, want laten we het menu even bespreken. Je hebt de keuze uit twee zomermenu’s: Ocean en Botanic. Flore schrijft zelf op hun menukaart: “We vieren de groei van de eerste jonge scheuten, knoppen, bloemen en vruchten. Onze gemeenschap van vissers, boeren en wildplukkers staat dit seizoen centraal op ons menu. Energieke, frisse en kruidige  smaken worden uitgelicht tijdens het lente en zomerseizoen.” De keuze valt op twee keer Ocean en een keer de Botanic, waarbij het plan is om een paar hapjes uit te wisselen. Ocean focust zich op alles wat uit de zee komt, terwijl Botanic zich richt op groenten, planten en bloemen.

Restaurant Flore

15-gangen

We willen niet te veel verklappen over het menu, maar in de uren daarna volgen er 15-gangen die je smaakpapillen op een manier verwennen zoals je niet vaak in je leven zal ervaren. Naast het hoofdonderdeel van de gerechten krijg je formidabele cremétjes, heerlijke schuimpjes en bubbeltjes geserveerd die een smaakexplosie teweeg brengen waarvan je niet wist dat het bestond. Bij het Oceanmenu komen ingrediënten als sardine, vissenkop, forel, zeebaars en scheermes voorbij, terwijl bij Botanic een menu wordt gebouwd om smaken als aardappel, courgette, wortel, koolrabi, aubergine en maïs. Eén gerecht, die zowel bij Oceanic als Botanic wordt geserveerd, herbergt 25 verschillende soorten groenten, fruit en bloemen. Als je dat gerecht tien keer eet, zal je tien keer een verschillende ervaring hebben omdat geen enkele hap hetzelfde is. Magistraal. Het is een van de voorbeelden waarom dit restaurant bij de Top-25 van Nederland behoort.

Niet alleen qua gerechten weten ze de bezoekers te verrassen, ook op andere gebieden hebben ze leuke dingen voor je in petto. Zo komen ze aan het slot van het diner aan tafel met de vraag of een glas willen proeven van de Château d’Yquem 2011. Een unieke fles die wordt aangeprezen als een once-in-a-lifetime experience. Vader en zus zijn wel oké, maar ondergetekende besluit, enigszins beneveld en zich de meerprijs niet helemaal realiserend, dat ‘ie daar wel zin in heeft. We hebben van tevoren immers afgesproken dat we alles zouden doen wat ons werd aanbevolen. Voor dit ene glas wijn komt er, slik, 125 euro bij op de rekening, maar dan proef je wel de top van de top van de zoete wijnen. Een goed verhaal is bovendien priceless, nietwaar?

10 met een griffel

Gezelschap, locatie, eten & drinken; als die formule perfect in elkaar valt dan krijg je dus een 10-met-een-griffel-avond als deze. Restaurant Flore is als een museum waar achter elkaar verschillende schilderijen worden voorgeschoteld. Die je niet alleen mag bekijken, maar waar je ook mag aanzitten en opeten. Als je nog op zoek bent naar een bijzondere ervaring om iets te vieren of gewoon omdat het kan, ga naar Restaurant Flore, want dit gaat een van de beste gastronomische ervaringen zijn die je in dit land kan beleven.

Meer info, check restaurantflore.nl

Gallery

Reageer op artikel:
Restaurant Flore is een van de beste culinaire ervaringen die we ooit hebben gehad
Sluiten