Gossler & Florin is jouw reden voor een verrukkelijk avondje in de Jordaan

In het historische pand waar eerst Daalder Atelier zich bevond, is een veelbelovende nieuwe zaak geopend onder de naam Gossler & Florin. Je snapt dat wij ons met alle liefde onderdompelen in deze sfeervolle Neo-Brasserie voor een vreugdevol culinair avondje. Aan tafel!

Gossler & Florin zit zogezegd gevestigd in het hartje van de Jordaan in Amsterdam. Laat dat toevallig een van onze favoriete wijken zijn in de hoofdstad. Een vruchtbare plek voor toprestaurants bovendien, want in de buurt zitten topzaken als La Fiorita, Toscanini en Café Parlotte.

Subtiele historische verwijzing

Of we Gossler & Florin aan dat rijtje kunnen toevoegen? Het heeft in elk geval alle kenmerken van een kwaliteitsrestaurant (kaart, bediening, sfeer), maar dan wel met het gemoedelijke sfeertje van je stamkroeg. We nemen op deze zaterdagavond plaats aan de bar, waar alle tafeltjes bezet zijn door een vrolijk gemêleerd gezelschap. Mocht je je afvragen waar die naam vandaan komt. Gossler & Florin zijn beide historische munten, waarmee op subtiele wijze wordt verwezen naar Daalder, dat eerst op deze plek aan de Lindengracht gevestigd zat en het nog altijd warme banden mee onderhoudt.

Gossler & Florin
Foto: Lyan van Furth / LVFFood

Wesley van Haeften heet ons vriendelijk welkom vanachter zijn bar. Het is daadwerkelijk zijn bar, want hij is de eigenaar van het restaurant. De afgelopen jaren brachten hem langs Marbella en Londen, voordat hij zeven jaar geleden neerstreek in Amsterdam. Wesley: “Ik kom uit een zeer Bourgondisch Belgisch gezin. Er werd thuis altijd goed gekookt en we gingen vaak op restaurant. Al een aantal jaar miste ik een plek in Amsterdam waar ik echt bourgondisch én op niveau kan eten. Met Gossler & Florin hebben we een plek waar je de hele avond kan dineren maar ook gewoon ’s avonds aan de bar kan zitten voor een echt goed glas wijn of cocktail.”

Kaart vol classics

Zo heeft hij een menukaart samengesteld vol met internationale klassiekers waar een modern sausje overheen gedrapeerd is. De oester a la diable met kalfsjus zet bij ons alvast de toon, want dit is een van de lekkerste oesters die we ooit hebben gegeten. Een glas garnacha botijo blanco van Frontonio glijdt er wel heel lekker in. Een superzachte, toegankelijke en heerlijke witte wijn die zelfs je nichtje van zes waarschijnlijk nog lekker vindt, zo fijn van smaak. Over klassiekers gesproken: de Oeuf Mayonaise is natuurlijk een gerecht die z’n plekje in de culinaire hall of fame wel heeft verdiend. Zie het als de chique variant op het oer-Hollandse gevulde eitje, die je misschien wel eens langs hebt zien komen op een kringverjaardag uit het verleden. De chef heeft er een touch aan gegeven door codium (ook wel bekend als viltwier; een heel zacht soort zeewier) erin te verwerken.

Gossler & Florin
Eitje. Foto: Lyan van Furth / LVFFood

Bij het volgende gerecht wanen we ons heel even in een tapastent op een zwoele zomeravond op een plein in Sevilla, want de pan con tomate is heerlijk. Zeker met een bordje ham erbij. Alleen is dit geen pata negra, maar serveren ze bij Gossler & Florin waanzinnige wagyu ham, die op je tong wegsmelt als een bolletje vanille onder een terrasheater.

Oké, de smaakpapillen zijn stevig in gemasseerd. En dan te bedenken dat het echte werk nog moet beginnen. Zwezerik, om maar eens mee te beginnen. Zwezerik is een klier in de nek van een kalf. Een gerecht dat dus valt onder de noemer orgaanvlees, wat sommige mensen misschien zal afschrikken. Geloof ons: als jij houdt van vlees, dan ga je deze zwezerik absoluut waarderen. Formidabel zacht van smaak, met een krokante laagje on top. De knolselderij bij het gerecht is het puntje op de i.

Kelderboekje

Het andere gerecht dat we in deze ronde krijgen voorgeschoteld is hamachi met passievrucht, mierikswortel, avocado, ui en radijs. Die smaakt helemaal geweldig in combinatie met de Xarel•Lo, een wijn die hij heeft geïmporteerd uit Penedès in Catalonië. Extra leuk vanwege het begeleidende verhaal van Wesley hoe hij de wijn heeft leren kennen in Peru. Mocht je groot wijnliefhebber zijn, vraag vooral naar zijn persoonlijke kelderboekje, waarin hij zijn meest waardevolle wijnen koestert. Los van zijn expertise over spijs en wijn blijkt hij net als de rest van het personeel sowieso een gezellige gastheer, die over een indrukwekkend archief aan jongensboekverhalen beschikt.

Gossler & Florin
Hamachi. Foto: Lyan van Furth / LVFFood

De buik is al aardig gevuld, maar het hoofdgerecht moet nog komen. De zeebaars is bijzonder lekker. Niet in de laatste plaats omdat ‘ie op een hoopje risotto ligt, dat weer is omgeven van mosselen, scheermessen en een mousse van artisjokken. Ook onze innerlijke carnivoor komt ruimschoots aan z’n trekken met de delicieuze sukade, waar weer een compotte van ui, spinazie en een jus van zwarte knoflook bij wordt geserveerd.

Gossler & Florin

Eigenlijk hebben we geen plek meer voor het toetje, maar ach, waarom ook niet. De glazen wijn zijn niet meer op een hand te tellen, dus we zouden bij god niet meer weten wat voor toetje we hebben gehad, behalve dat ‘ie fucking lekker was. Ga het vooral lekker zelf uitvogelen en trakteer jezelf op een avondje genieten bij Gossler & Florin, want dit verdient iedereen. Mocht je eerst even sfeer willen proeven voordat je overgaat op diner, dan kun je altijd in de avond aan de bar aanschuiven voor een goed glas wijn of cocktail, want ook daarvoor ben je van harte welkom. Maarre, wees verstandig en boek dat diner maar gewoon, want dit is wat ons een van de hoogste nieuwe binnenkomers in het alomvattende lijstje met favoriete restaurants.

Meer info of een tafeltje reserveren? Check www.brasserieGF.com

Gallery

Foto’s: Lyan van Furth / LVFFood

Reageer op artikel:
Gossler & Florin is jouw reden voor een verrukkelijk avondje in de Jordaan
Sluiten