Restaurant de Zeeuw is voorsorteren op eten in een sterrenzaak

mei 20 , 17:55 Entertainment
restaurant de zeeuw haarlem fhm08 kopie
We gaan vaak in onze hoofdstad de beste restaurants af om te kijken wat de hotspots zijn, dit keer maken we een uitstapje naar het nabijgelegen Haarlem. Daar zit met restaurant de Zeeuw namelijk een zaak waar onze smaakpapillen graag een ommetje voor maken.

Waarom gaan?

  • Zodat jij kunt zeggen: ‘Ik zei het toch?’ als ze daadwerkelijk een Michelinster hebben gehaald
  • Voor de fantastische service
  • Als je de lente wil proeven
  • Je nieuwe smaken wil ervaren

Waarom niet gaan?

  • Als je Haarlem te ver weg vindt voor een etentje
  • Je niet van een donker interieur houdt
  • Je niet houdt als er voor jou gekozen wordt wat je eet
restaurant de zeeuw haarlem fhm05

Restaurant de Zeeuw

Op zo’n 10 minuten lopen van Station Haarlem resideert restaurant De Zeeuw. De hemel is zojuist opengebroken, dus wij pakken de bus. Die stopt zo ongeveer voor de deur. Als we binnenkomen zien we een modern en donker interieur, maar waar wel rust heerst en een fijne ambiance wordt gecreëerd. De Zeeuw is niet opgericht door een paar Zeeuwen die hun geluk in de randstad gingen beproeven, maar het is de achternaam van chef-kok Jeroen. Samen met zijn vrouw Janine runnen zij sinds 2017 hun restaurant. Dat nadat ze beiden jarenlange ervaring hebben opgedaan in de beste restaurants van Nederland. Zo leerde gastvrouw Janine de fijne kneepjes bij FG** in Rotterdam, de Bokkedoorns ** in Overveen en Aan de Poel** in Amstelveen. Jeroen deed ervaring op bij De vrienden van Jacob* in Santpoort en de Posthoorn* in Monnickendam en liep stages in Londen en Dubai.
restaurant de zeeuw haarlem fhm06
Jeroen en Janine van Restaurant de Zeeuw.
Ja, als je dat weet dan schept dat natuurlijk wel enige verwachtingen. We krijgen een zevengangendiner voorgeschoteld, waarin van alles voorbijkomt. Een menu ‘daar waar het product centraal staat’, lezen we bovenaan de kaart. Zoals een restaurant van dit niveau betaamt krijgen we eerst een paar amuses die onze eetlust alleen maar verder aanwakkeren. Zo krijgen we ijs van burrata, wat een haast fluwelen structuur in zich heeft. Daarna barst het menu pas echt los met een waanzinnig gerecht met asperge & coquille. Een Sint-Jacobsschelp behoort sowieso al tot onze favoriete producten, maar als ‘ie op deze manier op je bord komt dan wil je ‘m eigenlijk direct weer bestellen. Een gerecht dat smaakt naar een strakblauwe lucht met een stralend zonnetje aan de hemel. Maar dan nog wel in de vroege ochtend, als de temperatuur nog aangenaam is.

Brandnetel

Daar volgt een gerecht met gerookte paling met mierikswortel en brandnetel. Vroeger vervloekten wij die als we de overgeschoten bal weer eens tussen die prikplantjes moest plukken. Nooit geweten dat we de brandnetel nog eens op waarde zouden schatten, maar deze chef krijgt het voor elkaar.
restaurant de zeeuw haarlem fhm07
Wij krijgen een heerlijke verzameling wijnen voorgeschoteld, maar de sommelier van De Zeeuw scoort pluspunten door ook een superlekkere alcoholvrije (onze vriend is met de auto) selectie te serveren. De huisgemaakte kombucha is zo lekker dat we er eigenlijk een flesje van willen meenemen.
Verder volgen nog heerlijke gerechten waarin broccoli de hoofdrol speelt, krijgen we een heerlijke dagvangst voorgeschoteld waarbij de vis zo zacht is dat je zou willen dat het de wang van je vriendinnetje is.
restaurant de zeeuw haarlem fhm02
De kwartel is eigenlijk een chique kippenpoot, die zo mals is dat je het botje er zo uit kunt plukken. Die wordt geserveerd met een verrukkelijke eigen jus van gerookte maitake aka de koning van de paddenstoelen. Oh, en laten we de aardpeer niet vergeten, die dienst doet als een soort karamel. Het is dat onze moeder ons heeft afgeleerd dat het niet netjes is om je bord helemaal af te likken, maar het scheelde niet veel.

Sterrenniveau

Zo geeft De Zeeuw jou een heel, héél goede reden om naar Haarlem te gaan. Overdag een verse stroopwafel op de markt, dan een paar winkeltjes in, beetje rondstruinen, nog een biertje op het terras en dan jezelf in de watten laten leggen met een fantastisch menu bij restaurant de Zeeuw. Dat is een topdag op een presenteerblaadje. Het kan haast niet anders, of die Michelinster komt hier op gegeven moment aan de muur te hangen. Dan kun je er beter nu alvast gaan eten, voordat de prijzen zijn gestegen en de zaak voor alle komende weekenden volgereserveerd is. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!
Meer info of reserveren? Check restaurantdezeeuw.nl

Gallery van Restaurant de Zeeuw

Meer restaurant reviews?

Wil je meer restaurant recensies lezen? Check ook de volgende artikelen van restaurants in Amsterdam:
Delen met
Ook interessant