Aan Aziatische restaurants in onze hoofdstad geen gebrek. Maar wat zijn de beste plekken in Amsterdam om deze specifieke honger te stillen? Wij gingen eten bij UMAMI by Han, waar we werden verrast met fusion op z’n best.
Er was een tijd dat we bij het woord fusion eerder dachten aan Dragonball Z dan aan een keuken, maar de laatste jaren is dat toch behoorlijk geswitcht. Inmiddels zijn er meer Asion fusion restaurants met shared dining concept dan influencers met een podcast. Dat is niet zonder reden, want het concept is nou eenmaal razendpopulair.
UMAMI by Han valt precies in dat straatje. Het is inmiddels uitgegroeid tot een bescheiden keten, want Han heeft al vijf UMAMI’s uit de grond gestampt. Zo kun je terecht in Rotterdam, Amsterdam, Maastricht, Eindhoven en in Den Haag. Wij gaan voor de vestiging in onze hoofdstad, die aan het begin van de Overtoom is gevestigd op een steenworp afstand van het Leidseplein.
Tegenwoordig is er extra reden om bij UMAMI op visite te gaan, want ze hebben een Seafood Menu toegevoegd. Als de kaart wordt gebracht hoeven we er dan ook niet heel lang over na te denken: een keer het seafood menu en een keer het klassieke gastronomique menu. Bij beide menu’s krijg je een aantal kleine en minder kleine gerechten om te delen. Je kan hierbij kiezen uit drie of vier gerechten, waarbij wij maar voor de full experience gaan.
Zo brengt het seafood menu gerechten als gerookte wilde zalm en perfect gegarneerde oesters, terwijl het gastronomische menu je smaakpapillen op peil brengt met ceviche en verrukkelijke kalfsentrecote. Dat wordt vervolgd met langoustine en langzaam gegaarde artisjok, terwijl het seafoodmenu gerechten levert als gestoomde sabelvis (stevige witvis aka black cod) en steamed cocquiles. Mocht het een wedstrijdje zijn tussen beide menu’s, dan is deze ronde met vlag en wimpel voor de oceaan. Wat een smaakexplosies. Beide komen met kruidige sojasaus die je gewoon op wil surpen, zo lekker. Echt fantastisch.
En dan moet het hoofdgerecht nog komen. Zorg dat je met goede trek naar Han vertrekt, want in beide menu’s word je rijkelijk bedeeld. Zo vaak eten we geen kreeft, maar als je het doet, dan ben je hier aan het goede adres. Ook de mango prawns vallen erg goed in de smaak.
Het gastronomische menu gunt je in de tussenronde ha kau dumplings (aka gestoomde dimsum van garanalen, altijd goed) en een vegan noodle salade. Topstuk van het hoofdgerecht is de iberico varkenshaas. Dat alles wordt gebracht door de vriendelijke doch kundige bediening. Dat verdient zeker een expliciete vermelding.
UMAMI by Han weet ons te verrassen met klassieke gerechten met een moderne twist op tafel te zetten. Dit is zo’n tent dat je deur uitloopt en tegen elkaar zegt dat je écht goed hebt gegeten. Tel daar een sfeervolle inrichting en leuke bediening bij op en de seinen kunnen op groen om hier een tafeltje te reserveren. We zouden wel lekker met de trein of de fiets komen, want als je hier om de hoek je auto moet parkeren dan ben je zo een ruime veertig piek extra kwijt. Die euro’s verdienen het om stukgeslagen te worden op het seafood menu.
Meer over UMAMI by Han of een tafeltje reserveren? Check umami-restaurant.com.
Wil je meer restaurant recensies lezen? Check ook de volgende artikelen van restaurants in Amsterdam: