FHM500 Shoots: De Mooiste Sportvrouw van Nederland Jutta Leerdam

dec 24 2019, 22:30 Girls
jutta leerdam fhm04
Het is kerst, dus dan delen we cadeautjes uit. Om te beginnen met de FHM500-shoot van de Mooiste Sportvrouw van Nederland. Voordat ze haar eerste profwedstrijd had geschaatst had ze via Instagram al de nodige bekendheid vergaard. Dat ze ooit de titel voor Mooiste Sportvrouw van Nederland zou winnen was ons al snel duidelijk. Afgelopen winter won ze in haar eerste jaar als prof ook gelijk maar even het NK Sprint. Give it up voor de snelste schaatsster van Nederland... Jutta Leerdam!
Gefeliciteerd met de titel voor Mooiste Sportvrouw van Nederland!
Dankjewel! Heel mooi rijtje om in te staan. Ik vind het een hele eer om deze titel te winnen. Toen ik vorig jaar hoorde dat ik in de FHM500 stond vond ik het al leuk, maar dat ik nu de award voor Mooiste Sportrouw win is natuurlijk helemaal mooi.
Je volgt shortrackster Suzanne Schulting op en ook Irene Schouten staat hoog in onze lijst. Is het toeval dat er in het schaatsen zoveel mooie vrouwen zijn?
Ik denk dat het niet specifiek in het schaatsen, maar dat er in heel sportland heel veel mooie vrouwen te vinden zijn. Sporters zijn natuurlijk van nature al veel met hun lijf bezig. Ze zijn fit en afgetraind en dat zorgt voor een gezonde uitstraling.
Vind je het leuk om fotoshoots te doen?
Ik hou van fotografie en foto’s maken en vind het leuk om daarmee bezig te zijn. Tot nu toe heb ik nog weinig fotoshoots gedaan omdat ik niet te veel met randzaken bezig wil zijn. Ik wil de beste worden in schaatsen en daar mijn doelen behalen. Ik heb veel aanvragen afgeslagen, maar voor FHM maak ik graag een uitzondering, haha.
jutta leerdam fhm03 683x1024
Foto: Jasper Suyk
Afgelopen winter won je in je eerste jaar bij de senioren gelijk het NK Sprint. Maar daarvoor had je al de nodige bekendheid vergaard via Instagram hé?
Ja, ik had wel wat volgers, maar zeker na het NK Sprint is het heel hard gegaan. Die groei is wel geleidelijk gegaan. Ik vind het leuk om eigen content te maken en dat te brengen op social media. Ik ben echt een trainingsbeest, maar ik vind het ook leuk om te laten zien hoe mijn leven eruitziet buiten het schaatsen. Op gegeven moment werd dat ook opgepakt door media zoals FHM en Dumpert en daardoor is het wel meer gaan groeien.
Wist jij al op jonge leeftijd dat je topschaatsster wilde worden?
Ik heb tot mijn 11e altijd fanatiek gesport, waaronder gehockeyd. Via m’n vader kwam het schaatsen op m’n pad. Na een jaar werd ik al uitgenodigd voor de talentengroep. Ik ging van een keer per week trainen naar vijf keer per week. In het eerste jaar van het Gewest Zuid-Holland werd ik gelijk Nederlands kampioen en offcieus Europees Kampioen. Toen was het wel duidelijk dat ik talent had en ben ik er vol voor gegaan. Nu het schaatsen mijn hart gestolen heeft, wil ik laten zien wat ik kan en zo veel mogelijk winnen.
Wat is je ultieme doel?
Goud op de Olympische Spelen. Het liefst op de 1000 meter. Een afstand waarbij je gedurende de gehele race de hoogste topsnelheid moet zien vol te houden. Het is een mooie combinatie van sprint- en uithoudingvermogen. Dat maakt het in mijn ogen tot de spectaculairste afstand in het vrouwenschaatsen. Naast het schaatsen wil ik ook mijn studie afmaken. Het is goed voor je om ook je hersenen te blijven trainen. Ik doe nu een hbo-studie commerciële economie. In de toekomst zou ik graag mijn eigen bedrijf beginnen.
Wat vind je het mooiste aan schaatsen?
Dat je door je eigen kracht snelheid die je in de bochten voelt... dat geeft zo’n kick. Ik ben een killer die houdt van grenzen verleggen en door de pijn heen te gaan. Dat je alles geeft om de beste prestatie neer te zetten die op dat moment mogelijk is. Ik vind het vet om mezelf constant te verbeteren en het uiterste uit mezelf te halen. Dat kan met schaatsen heel goed.
jutta leerdam fhm07 683x1024
Foto: Jasper Suyk
Dit jaar won je in je eerste jaar bij de senioren gelijk het NK Sprint. Had je van tevoren verwacht dat je al zo snel zo’n grote titel zou pakken?
Dat het nu al zou gebeuren had ik niet verwacht. Je kunt moeilijk dingen verwachten in de overgang van de junioren naar de senioren. Daar zit een heel groot gat tussen. Ik had het natuurlijk wel gehoopt. Als het dan uiteindelijk gebeurt is dat supervet. Er zit gelukkig nog heel veel rek in. Uit testen blijkt dat ik een sterk uithoudingsvermogen heb en sterk ben, maar techniek kan ik nog heel veel progressie in boeken om zo effciënter te worden op het ijs. Ik ben twintig jaar, voor mij is dit pas het begin.
Nu sta je in de top van de FHM500. Staat de Sports Illustrated ook op je wensenlijstje?
Zeker! Dat is echt een merk waar ik ooit heel graag mee zou willen samenwerken. Het is een combinatie van badmode met sporters, dat maakt dat het heel erg bij mij past. Het zou geweldig zijn om ooit in de Sports Illustrated te staan.
We zullen ze even tippen! Tot slot, wie is volgens jou de Mooiste Sportvrouw van Nederland?
Moeilijk, want er zijn heel veel mooie sportvrouwen in ons land. Ik ga voor Lieke Martens. Ik vind haar een hele lieve en vrolijke uitstraling hebben, dat is iets wat ik heel mooi vind bij vrouwen.
*Meer van Jutta Leerdam zien? Volg haar op Instagram
**De fotoshoot + interview met Jutta Leerdam verscheen in het FHM500 magazine 2019 dat uitkwam in juni. Ze is nog altijd een bloedsnelle schaatsster.

Behind the scenes video van Jutta Leerdam

Credits

Fotografie: Jasper Suyk Model: Jutta Leerdam
Tekst: Chris Riemens Kleding: Zalando / Bijenkorf / Bohoo

Meer FHM Shoots

Meer FHM-fotoshoots zien? Ja natúúrlijk! Bekijk hier de fotoshoots met andere modellen:
Delen met
Ook interessant