Missionaris bezocht gevaarlijkste eiland ter wereld en werd genadeloos afgeslacht

redactie 22 nov 2018 Entertainment

De Sentinelezen zijn niet echt hele makkelijke mensen. We kunnen dat met zekerheid zeggen, want dit volk woont op North Sentinel Island, ook wel bekend als het gevaarlijkste eiland van de wereld. Dat weerhield een Amerikaanse missionaris er niet van om het tropenparadijsje te bezoeken.

Echt slim is de actie van deze dude niet. Hij had een duidelijk doel voor ogen: de primitieve bevolking bekeren tot het christendom. Ze spreken niet dezelfde taal en daarnaast zijn ze totaal niet bekend met de westerse beschaving. Gaat dat dan goed? Nee, natuurlijk niet. Het is een tragisch verhaal van een naïeve Amerikaan die leeft voor zijn geloof.

Hij kreeg niet eens de kans

De 27-jarige John Allen Chau betaalde vissers om hem naar North Sentinel Island te brengen. Het laatste stukje voltooide hij zelf met een kano. Nou ja voltooien… Direct bij aankomst maakte een pijlenregen een einde aan hem en zijn missie. Een van de vissers vertelde dat aan de Indiaanse media. De vissers werden trouwens ingerekend door de politie, tegen de stam zal niks gedaan worden.

Traditie

De begroeting van Sentinelezen is traditioneel te noemen, want bijna niemand heeft eerder een bezoek aan dit eiland overleeft. Het eiland maakt onderdeel uit van de Andaman-eilanden in de Baai van Bengalen, da’s een eilandenrijk voor de kust van Thailand.

North Sentinel Island
Foto: YouTube

Speren en bijlen

De Sentinelese stam woont al zo’n 60 duizend jaar op deze zandplaat in zee. Compleet afgesloten van ons wereldje. De primitieve stam bestaat naar schatting uit zo’n 300 leden. Het is een van de laatste stammen op aarde die nog leeft zoals de mensen in het stenen tijdperk leefden. De stam is behoorlijk gewelddadig, want wapens hebben ze daar wel. Ze hebben zelfgefabriceerde speren en bijlen waarmee ze kunnen prikken en hakken. Het contrast met de buureilanden is enorm, daar heeft het toerisme toegeslagen. Op North Sentinel Island kun je beter geen hotelletje boeken. Voordeel is dan weer dat er ook geen hotel is.

North Sentinel Island
Foto: YouTube

Moord

Iedere bezoek aan het eiland liep uit op een debacle. Zelfs goedbedoelde acties werden niet geaccepteerd. Na de Tsunami van 2004 besloten een aantal nobele mensen hulp te bieden aan de bewoners. Ze gingen met een heli vol met voedsel en verbrandtrommels richting het eilandje. Als dank werd er met pijlen op de helikopter geschoten. In 2006 ging het dan echt goed mis. Twee vissers kwamen te  dicht in de buurt van het eiland. Ze hadden net een bakkie teveel gedronken en vielen daar in slaap. Ze werden door de stamleden vermoord. Zelfs een helikopter kon de lichamen niet ophalen. De bergers werden meten bestormd met bijlen en speren. Door dit tragische ongeval is het sindsdien verboden om binnen een straal van 5 kilometer van het eiland te komen.  Dat ging een hele tijd goed, tot John Allen Chau besloot zich daar geen reet van aan te trekken. Dit voorbeeld maakt nog even duidelijk dat er met deze stam niet te praten valt.

Reageer op artikel:
Missionaris bezocht gevaarlijkste eiland ter wereld en werd genadeloos afgeslacht
Sluiten