Waarom wordt je moe van alcohol?

30 mrt , 19:29 Entertainment
alcohol 428392 960 720

We kennen het allemaal wel. Op zaterdagavond even flink doorzakken en op zondag uitslapen. Toch voelt het de hele dag alsof je geen oog dicht hebt gedaan. Maar hoe komt dit? Wij hebben het voor je uitgezocht. Alcohol is de grote boosdoener.

Laten we beginnen bij de manier waarop alcohol je lichaam beïnvloedt. Als je druk aan het feesten bent op lekkere beats, zul je minder snel moe worden dan wanneer je met je vrienden op de bank een biertje drinkt.

Wanneer alcohol eenmaal je hersenen bereikt, beïnvloedt het een neurotransmitter genaamd gamma-aminoboterzuur (GABA). Dit zorgt ervoor dat je hersenen minder snel werken, wat een ontspannend effect heeft op je lichaam. Als je binnen twee uur voor het slapengaan drinkt, wordt je centrale zenuwstelsel als het ware in een slaapmodus gezet. Iedereen heeft weleens een avond gehad waarin hij binnen een minuut knock-out ging in bed. Het voelde misschien als de beste slaap ooit. Maar dit was het niet.

Verstoorde nachtrust door alcohol

Dat betekent echter niet dat je verzekerd bent van een goede nachtrust. De Sleep Foundation stelt dat alcohol je slaapritme verstoort. Doordat je snel in slaap valt, denk je dat je goed slaapt, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

Waarom word je moe van alcohol?

Nou, dat zit zo: alcohol zorgt ervoor dat je een deel van je REM-slaap mist. REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd, helpt je geheugen te verbeteren en je emoties beter te reguleren. Een gebrek hieraan zorgt ervoor dat je de volgende dag minder helder kunt nadenken. Zodra alcohol in je systeem is opgenomen, slaap je minder diep en word je vaker wakker. Dit is een van de belangrijkste oorzaken waarom je de volgende dag zo moe bent.

Daarnaast remt alcohol de productie van melatonine, het stofje dat je lichaam vertelt dat het tijd is om te slapen. Alcohol werkt bij iedereen anders, maar volgens de Sleep Foundation vermindert het drinken van twee glazen alcohol de slaapkwaliteit bij mannen met zo’n 24%. Bij vrouwen gebeurt dit al na één glas. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de kans op slaapproblemen. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om dronken naar bed te gaan, omdat de alcoholconcentratie in je bloed nog steeds stijgt terwijl je slaapt.

Hoe drink je verantwoord als je vroeg op moet?

Wil je de volgende dag fris opstaan? Drink dan een glas water naast je alcoholische drankjes. Wil je helemaal voorkomen dat alcohol je slaap beïnvloedt? Stop dan ongeveer drie uur voordat je gaat slapen met drinken. Hierdoor slaap je beter en word je uitgeruster wakker.

Delen met
Ook interessant