Mannen en vlees: Een onbreekbare relatie?

17 jan , 13:00 Entertainment
img 0603

Vlees en mannen: het lijkt wel een onafscheidelijk duo. Elk BBQ-seizoen wordt het nog duidelijker: de associatie tussen mannen, vlees en vuur is diep geworteld. Of het nu gaat om de stoere man achter de grill met een biertje in de hand, of de meme van de 'echte man' die alleen vlees eet, deze beelden zijn niet meer weg te denken. En volgens de cijfers klopt het: mannen eten meer vlees dan vrouwen. Zo blijkt uit de meest recente voedselconsumptiepeiling dat mannen gemiddeld 104 gram vlees per dag verorberen, tegenover 71 gram per dag voor vrouwen.

Waarom blijft vlees zo’n belangrijk symbool van mannelijkheid? De redenen liggen deels in onze geschiedenis: de jager-verzamelaar rol van mannen, waarbij de mannelijke held het vlees mee naar huis bracht. Natuurlijk, de jacht is vandaag de dag niet meer nodig, maar het beeld van de grillende man blijft in stand. Daarnaast speelt marketing een grote rol. Vlees wordt gepromoot als krachtig, luxe en voedzaam – ideaal voor diegenen die graag een stoere indruk willen maken. Zelfs in opkomende economieën, zoals in Azië en Afrika, stijgt de vraag naar vlees zodra mensen meer te besteden krijgen.

Maar wat als we die hardnekkige vleesconsumptie eens in een ander licht zetten? Wat als je als man niet minder stoer bent door minder vlees te eten, maar juist een bijdrage levert aan een betere planeet, gezonder leven en dierenwelzijn?

Gezondheid

Mannen, minder vlees eten heeft meer voordelen dan je denkt. Het verlaagt niet alleen je cholesterol, maar het helpt ook om ontstekingen te verminderen, wat je herstel na een zware training ten goede komt. Vervang dat vetrijke vlees eens voor groente en volkoren granen, en je voelt je fitter en energieker. Je darmen zullen er ook blij mee zijn, want een plantaardig dieet bevordert een gezonde darmflora, wat goed is voor je spijsvertering én immuunsysteem.

Daarnaast verklein je met minder vlees je kans op diabetes type 2 en kanker. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat het eten van minder rood en bewerkt vlees je risico op darm- en longkanker verlaagt.

Minder vlees

Door minder vlees te eten – of het nu gaat om vegetarisch of veganistisch – kun je daadwerkelijk honderden dierenlevens per jaar redden. Een veganist bespaart bijvoorbeeld 25 gewervelde dieren per jaar, plus nog eens 396 gewervelde dieren indirect (door vismeel en andere bijproducten). Ook het aantal ongewervelde dieren dat je spaart is significant: maar liefst 619! Dit blijkt uit onderzoek van Proveg International.

Als vegetariër bespaar je ook een hoop dieren, zelfs als je nog zuivel en eieren consumeert. Je redt 24 dieren per jaar door geen vlees of vis te eten en vermijdt veel indirecte doden.

De planeet

Hoewel veel mannen zich vaak aangevallen voelen door de suggestie om minder vlees te eten, is de werkelijkheid dat je door een plantaardig dieet niet alleen een stoere keuze maakt voor jezelf, maar ook voor de planeet. Minder vlees eten helpt het milieu, vermindert dierenleed en bevordert je gezondheid.

Delen met
Ook interessant