Mannen, het is weer weekend en dat betekent maar één
ding: een lekker rood wijntje met je vrouw of een paar flessen kantelen met je
maten. En wat hoort daar het best bij? Een goed stuk vlees. Het liefst het
beste van het beste. En wat is er nou lekkerder dan een biefstuk, drijvend in
de jus? Helemaal niks. Daarom leggen wij je vandaag uit hoe je dit prachtige
stukje vlees het best kunt bakken. Dus let op, mocht je binnenkort indruk
moeten maken. Biefstuk is misschien wel het lekkerste vlees dat er is. Het
mooie ervan? Je kunt het op allerlei manieren bakken. De een wil ‘m rare, de
ander medium en voor de schoenzool-liefhebbers onder ons kan ‘ie ook well done.
Maar laten we eerlijk zijn, dat laatste is een misdaad tegen de biefstuk.
Maakproces
De eerste stap in het maakproces? Een lekker slokje rode
wijn. Oké, nu kunnen we beginnen. Zorg ervoor dat je biefstuk op
kamertemperatuur komt. Dit doe je door ‘m op tijd uit de koelkast te halen. Daarna begint het echte werk. Schroei de biefstuk aan beide
kanten goudbruin. Vervolgens houd je de volgende baktijden aan: Rare: ongeveer
3 minuten, medium: 3 tot 4 minuten en tot slot well done: 6 minuten. Eet smakelijk
met je schoenzool.
Graden
Voordat je begint met bakken, check altijd de dikte van het
vlees. Is ‘ie dikker? Dan iets langer bakken. Dunner? Korter bakken. Wil je echt de perfecte biefstuk? Gebruik een vleesthermometer.
Dit zijn de perfecte temperaturen: Rare: 45-50°C, Medium:
60°C, Well done: 70°C.
Biefstuk à la Loetje
De koning onder de biefstukken is volgens velen die van
Loetje. Veel mensen zweren erbij. Daarom hebben wij voor jullie uitgezocht hoe
je deze het beste kunt bakken.
Een dag voordat je begint, haal je de biefstuk uit de
vriezer en laat je ‘m ontdooien in de koelkast. Een half uur voordat je gaat
bakken, haal je ‘m uit de verpakking en dep je ‘m droog. Vervolgens pak je zout
en strooi je dat rijkelijk over het vlees zodat het goed kan intrekken.
Gooi een flinke klont boter in de pan en wacht tot de boter
niet meer bruist. Zodra dat moment daar is, kan het vlees erin. Leg de biefstuk
voorzichtig in de pan van je af, zodat
je geen spetters in je gezicht krijgt. Gebruik een tang om ‘m rustig door de
jus te bewegen, zodat ‘ie aan beide kanten gelijkmatig bakt. Zodra het vlees
rondom goudbruin is, zet je het vuur lager en wacht je tot ‘ie medium rare is.
Daarna haal je hem uit de pan en laat je ‘m rusten in aluminiumfolie. Zo blijft
‘ie sappig.
De goddelijke jus
We komen nu bij de laatste twee stappen. En die zijn
belangrijk, want hier wordt de jus gemaakt.
- Voeg
twee eetlepels warm water toe aan de pan waar je het vlees in hebt
gebakken.
- Roer
regelmatig met een garde of lepel zodat de jus lekker indikt.
Tijd om te serveren. Pak een bord, schenk een lekker wijntje
voor jezelf in, leg de biefstuk erop en giet de jus er rijkelijk overheen. Om
het helemaal af te maken, serveer je ‘m met wit brood.
Zo heb je biefstuk à la Loetje. Eet Smakelijk!