Een korte introductie van Chainlink; wat is het en hoe werkt het?

mrt 14 2023, 10:47 Entertainment
depositphotos 344777872 xl
Chainlink is voor veel mensen een van de meest inspirerende projecten in de wereld van blockchain-technologie. Het is een netwerk dat externe gegevensbronnen verbindt met de blockchain. Wij geven een korte introductie over Chainlink.

Wat is Chainlink?

Chainlink is een platform dat de kloof probeert te overbruggen tussen de wereld van de blockchain en de wereld van externe gegevensbronnen. Hiervoor maakt het gebruik van gedecentraliseerd netwerk. Dit zorgt er onder andere voor dat het in staat is om externe gegevens te ontvangen en te verwerken. Om dit proces soepel en snel te laten verlopen, maakt het gebruik van bepaalde protocollen op het moment dat gegevens aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit gebeurt allemaal automatisch. Op deze manier is het mogelijk om snel en eenvoudig externe gegevensbronnen te raadplegen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan cryptocurrencies, maar ook bijvoorbeeld het weer of financiële gegevens.

Hoe werkt het?

Chainlink werkt door een decentraal netwerk dat is gekoppeld aan de blockchain. Hiervoor worden oracles gebruikt. Een oracle kan gezien worden als tussenpersoon die de gegevens van externe bronnen verzamelt en deze op een betrouwbare manier weer doorstuurt naar een andere blockchain. Om de betrouwbaarheid van dit proces te waarborgen, wordt er gebruik gemaakt van cryptografische beveiliging. Deze beveiliging is authentiek en kan niet worden gemanipuleerd.
Als iemand externe gegevens nodig heeft, kunnen deze via een oracle opgevraagd worden bij het Chainlink-netwerk. De oracles verzamelen de gegevens van de externe bronnen en kunnen deze geheel automatisch samenvoegen tot een dataset. Het Chainlink-netwerk stuurt deze dataset vervolgens weer terug naar een ander oracle om te controleren of aan de voorwaarden is voldaan om de gegevens op te vragen. Zo ontstaat er dus een groot netwerk van allemaal datasets die iedere keer als ze opgevraagd of verstuurd worden, opnieuw versleuteld worden door het Chainlink-netwerk.

Chainlink gebruiken om te handelen in crypto

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je de technologie van het Chainlink-netwerk ook gebruiken om te handelen in crypto. Het handelen in crypto is echter niet voor iedereen weggelegd. Hou er rekening mee dat de meeste mensen geld verliezen door te handelen in crypto. Er zijn genoeg reclames op het internet te vinden van influencers die zeggen dat je er makkelijk rijk mee kunt worden of snel geld mee kunt verdienen. Helaas is dit niet waar en moeten we dit ontkrachten. Iedereen die logisch nadenkt weet dat er geen manieren zijn om ‘makkelijk’ rijk te worden of om snel geld te verdienen.
We raden dan ook af om te handelen in cryptocurrencies zonder dat je je goed ingelezen hebt en enorm veel onderzoek gedaan hebt. Zelfs dan is het nog een enorm groot risico omdat er altijd externe factoren kunnen zijn die de markt kunnen beïnvloeden. Alle informatie in dit artikel is dan ook zeker geen financieel advies.

Conclusie

Al met al kan gesteld worden dat Chainlink een innovatieve technologie is die de adoptie van blockchaintechnologie kan verbeteren door het gebruik van oracles met externe gegevensbronnen. Het gedecentraliseerde Chainlink-netwerk maakt het simpelweg mogelijk om de betrouwbaarheid te verbeteren en de toepassingen van de blockchaintechnologie uit te breiden.
We hopen jou nu in ieder geval de informatie te hebben gegeven waar je naar op zoek was. We zijn benieuwd waar de snelle, technologische ontwikkelingen ons zullen brengen. In ieder geval is één ding zeker: voor nu is het Chainlink-netwerk een van de meest innovatieve projecten die er in de blockchainwereld is. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond Chainlink, lees dan al het chainlink-nieuws en kom erachter of het iets voor jou is!
Delen met
Ook interessant