De honey badger, je hebt er vast weleens over gehoord. En nee, we hebben het nu niet over Daniel Ricciardo. We hebben het over die taaie knakker uit het dierenrijk. Waarom is dat beessie zo taai vraag je? Nou, daar ga je nu achter komen. Venijnige viervoeter
Dit hardnekkige beestje wordt in het Nederlands ook wel de honingdas genoemd. Maar fuck it, wij noemen ‘m lekker honey badger. Klinkt een stuk stoerder. En man wat is dit een stoer beest. Niets krijgt hem klein. Hij doet gewoon lekker wat ‘ie wil. En die houding gaat je problemen opleveren als je deze venijnige viervoeter in gevangenschap wil houden.
Escape artists
De nachtdieren staan natuurlijk vooral bekend om hun brute kracht, maar wat je misschien nog niet weet is dat dit ruige beesten relatief het grootste brein heeft van alle roofdieren. Slimme diertjes dus. Met die intelligentie weten ze een uitweg te vinden uit elk verblijf. Al zet je ze op Alcatraz neer, waarschijnlijk varen ze gewoon met een zelfgebouwd vlot de vrijheid tegemoet.
Koste wat het kost ontsnappen
Als je denkt dat we overdrijven heb je het mis. Wat we eerder over dit taaie beest zeiden zou eerder een understatement zijn. Deze video van de BBC laat perfect zien hoe innovatief deze huppelende diertjes zijn. Deze man probeerde z’n honey badger genaamd Stoffel koste
wat het kost in z’n verblijf te houden, Stoffel probeerde koste wat het kost te ontsnappen. Een tweestrijd die je een glimlach van oor tot oor oplevert.
Maar ja, dan ben je buiten. In
Afrika. Dat is nou niet echt de plek van de vredelievende beestjes. Denk aan de
lenige luipaarden en enorme leeuwen. Toch zorgt een honingdas er wel voor dat ‘ie geen snack wordt in het Afrikaanse dierenrijk.
Simba krijgt een klap voor z'n bek
Als ‘ie leeuwen tegenkomt staat ‘ie z’n mannetje. Hij deelt gewoon
een paar ferme tikken uit naar die poezenbeesten. Even laten zien wie de echte koning van de jungle is. Kijk maar eens hoe twee van deze meedogenloze honingdassen een paar Simba’s voor schut zetten. Als je als leeuw met vijf soortgenoten niet eens twee honingdasjes neer kunt krijgen, wat ben je dan eigenlijk voor roofdier? Let op het dreigende, ratelende toontje waarmee deze honey badgers die leeuwen uitscheldt, dat heeft hem namelijk in het Afrikaans de naam ‘ratel’ opgeleverd.
De honeybagder vreet, naast planten en fruit, in principe alles wat ‘ie neer kan krijgen, denk aan vogels, hazen en slangen. Ja zelfs
slangen . Zo’n pootloos beest is een prima maaltje voor de honey badger. Kijk bijvoorbeeld naar deze gruwelijke beelden van dit ruige beest die deze molslang probeert om te toveren tot anderhalve meter lange spaghettisliert.
Nog een bijzonder feitje aan dit onbevreesde beest, hij is imuun voor het meeste slangengif. Waar een paar druppels gif van bijvoorbeeld een cobra zelfs een groot paard naar de zevende hemel stuurt, gaat de honingdas, als ‘ie al gebeten wordt, alleen even knock out. Na een paar uur huppelt ‘ie gewoon weer verder. Onderzoekers weten nog steeds niet hoe de honey badger dit flikt.
Geen beest om mee te sollen
Onderzoekers zijn er ook nog steeds niet uit waarom jij onze andere prachtstukken over bijvoorbeeld de
overpowered orka en de
reusachtige anaconda nog niet hebt gelezen. Wat ze wel weten is dat de honey badger geen beest is waarmee je moet sollen, en nu weet jij ook waarom deze kleine, taaie knakker het ruigste beest uit het dierenrijk is.