Waarom luipaarden de meest epische dieren van Afrika zijn

redactie 9 sep 2018 Entertainment

We willen eigenlijk geen reclame maken voor de schoonheden van de ongerepte natuur in Afrika. Voor je het weet wordt ook dit prachtige stukje van onze aardbol overrompeld door toeristen. Maar een beter PR-spotje dan deze krachtpatsers zelf creëren met hun epische jaagskills kunnen we ons niet voorstellen.

Veel mensen denken bij een luipaard aan dat snelle beest waar een Frans gezin laatst nog oog in oog mee stond in Beekse Bergen. We willen hier niet de Freek Vonk uit gaan hangen maar dat is een jachtluipaard, ook wel cheetah genoemd. Zeer belangrijk verschil. De een is namelijk een tandje dodelijker dan de ander.  Nu we toch al bezig zijn met het volpompen van je hoofd met dierenfeitjes kan deze er ook nog wel bij; het woord luipaard is een samenstelling van het woord ‘luip’ en ‘aard’, het heeft dus niks met een lui paard te maken. Ga nu niet op ons lopen janken dat we je deze vage info voorschotelen, door deze feitjes ben jij thuis namelijk de koning als ze met deze vraag aan komen kakken bij Ik Hou Van Holland.

Overpowered poesje

Terug naar dit overpowered beest. Relatief gezien is het luipaard zo ongeveer de gevaarlijkste kat die er bestaat. Zelf 150 kilo zwaardere leeuwen denken wel drie keer na voordat ze dit poesje aanvallen. Veel mensen zouden zonder enige twijfel duizenden euro’s neertellen om dit beest een keer in actie te zien. Wij hebben een videootje voor je. Helemaal gratis.

Nu snap je wel waarom dit de king of the trees noemen. Gewoon een beetje op aapjes jagen. Deze kat tilt zelfs prooien die twee keer zo zwaar zijn als hijzelf verticaal een boom in. Toch doet deze uitslover het ook wel voor minder hoor. Een eekhoorntje is namelijk ook een lekkere snack voor tussendoor. Dus weer laat dit beest ons even z’n extreme behendigheid in de bomen zien.

Moet je je voorstellen dat jij voor je Snickers uit een metershoge boom moet springen. Waar wij alles van ons middenkootje tot ons stuitje verbrijzeld zouden hebben, huppelt deze flexibele kat gewoon weer verder. Voor het geval dat je denkt dat dit een uitzondering is, nee, dat is het niet. Waar andere beessies achter hun hapje aan moeten rennen pakt deze sluwe kat het slimmer aan. Hij wacht net als een krokodil tot z’n maaltje naar hem komt. Is een lekkere impala in attack range dan laat het luipaa… Weet je wat, kijk zelf maar.

Holy shit, dit is niet een beest dat je ’s avonds in een donker steegje tegen wil komen. De kans dat je ‘m daar tegenkomt is dan ook vrij klein en deze opmerking sloeg dus nergens op. Maar angst voor deze bloeddorstige kat mag je best hebben. The Lion Whisperer zegt zelf: “If you scale this animal up to the size of a lion, I really wouldn’t want to go near it.” En dat zegt wat, de beste man speelt namelijk wel gezellig bij een troep leeuwen. Dus, mocht je aan het begin van dit artikel nog geen idee hebben wat een luipaard precies is, dan heb je nu een paar toffe feitjes over dit imposante beest. Met een beetje geluk word je nu zelfs de Freek Vonk van je vriendengroep. Graag gedaan.

Reageer op artikel:
Waarom luipaarden de meest epische dieren van Afrika zijn
Sluiten