De 28-jarige Noah Wynants, senior souschef bij De Librije, heeft zijn naam definitief op de wereldkaart gezet. Tijdens de prestigieuze S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2025 in Milaan eindigde hij in de top drie van beste jonge chefs ter wereld. Met zijn plantaardige signatuurgerecht, de Dutch ‘Rendang’, wist hij niet alleen de jury te imponeren, maar ook de felbegeerde Acqua Panna Connection in Gastronomy Award in de wacht te slepen. In een competitie met ruim 4000 aanmeldingen en 15 regionale finales wist Wynants zich tussen de absolute wereldtop te scharen. Zijn gerecht, een verfijnde rendang van aubergine en shiitakes met hazelnoot en passievrucht, liet proeven wat er allemaal mogelijk is met Nederlandse producten. De jury was diep onder de indruk: “Dat dit een veganistisch gerecht is met deze smaken in een traditionele wedstrijd is echt verbluffend,” aldus jurylid Antonia Klugmann.
Een finale op Champions League-niveau
Voor Wynants was het een droom die uitkwam. "Ja het voelt goed, je hebt natuurlijk wel iets bereikt voor jezelf en dat voelt altijd goed,” vertelt hij. “Natuurlijk moest ik wel even schakelen want je gaat altijd wel voor de winst, dus als je dan op het podium staat hoop je wel je eigen naam te horen. Maar vervolgens besef je: we zijn top 3 van de wereld geëindigd en daar mogen we ook gewoon echt supertrots op zijn.”
De wereldfinale in Milaan werd door Wynants omschreven als mega. “Hoe het team van Pellegrino alles geregeld heeft, dat is echt niet normaal,” zegt hij. “Soms zeggen ze wel eens dat wij elke dag de finale van de Champions League spelen, nou daar voelde dat echt zo. Alleen maar de top van de wereld, journalisten van over de hele wereld… het was echt gaaf om te doen!”
Jonnie Boer
Zijn grootste inspiratiebron is en blijft zijn mentor, de onlangs overleden Jonnie Boer. “Mijn grootste inspiratiebron zal altijd Jonnie Boer blijven,” vertelt Wynants. “Ik heb zoveel van hem geleerd, hij heeft me zowat opgevoed. Ik was 17 toen ik begon bij De Librije, dus ik had sturing nodig in de keuken maar ook in mijn privéleven, en dat heeft Jonnie mij altijd gegeven op een manier zoals alleen hij dat kon.”
Een toekomst vol ambitie en herinneringen
De prestatie in Milaan opent nieuwe deuren. “Je krijgt natuurlijk veel media-aandacht op een positieve manier, dus er zullen vast wel verschillende kansen zich voordoen qua 4-hands-dinners of events,” legt hij uit. “Het belangrijkste vind ik het leren kennen van nieuwe mensen, met hen connecten, samen dingen ondernemen en van elkaar leren.”
Maar ondanks zijn jonge leeftijd en wereldwijde erkenning, blijft Wynants ambitieus. “Mijn droom is ooit zelf een zaak beginnen of eindverantwoordelijke in een zaak zijn. Dan heb ik de lat voor mijzelf zo gelegd dat ik uiteindelijk wel minimaal twee sterren wil koken; dat is echt het einddoel voor mij.”
Hoewel de titel Best Young Chef uiteindelijk naar de Indonesische chef Ardy Ferguson ging, stond Wynants als trotse Nederlander zij aan zij met de absolute wereldtop. Zijn prestatie laat zien dat de toekomst van gastronomie niet alleen draait om techniek, maar ook om visie en dat plantaardig koken net zo indrukwekkend kan zijn als klassiek vleeswerk.