Zelfs als krokodil ben je niet veilig voor de gigantische anaconda

redactie 23 sep 2018 Entertainment

Nadat we eerder al een kijkje hebben genomen naar de waterwolven genaamd orka’s, is het nu tijd voor een ander angstaanjagend roofdier: de anaconda. Zet je brein maar vast open, want we komen je kop weer volstampen met kekke dierenfeitjes. En nee, een beetje dierenkennis opdoen is niet triest. Zeker niet de info over deze gigantische slang. Als je hersenloze vrienden straks weer eens staan op te scheppen over hun anaconda weet jij tenminste alles van de echte anaconda. ‘Anacondakenner’ staat vast goed op je cv.

250 kilootjes

Deze pootloze beesten komen in de Zuid-Amerikaanse regenwouden als ‘ukkies’ uit mamaslang. Je hoeft nu niet de wijsneus uit te hangen, we weten dat slangen eieren leggen, maar deze enorme beesten niet. De eieren van anaconda’s komen namelijk uit als ze nog in de moeder zitten. Dit in tegenstelling tot andere slangen die wel eieren leggen. Hoewel ze dik 70 centimeter lang zijn als ze uit hun moeder kruipen, is dit niets vergeleken met een volwassen soortgenoot. Ze groeien uit tot ruim vijf meter lang en een kleine 250 kilo zwaar. Daarmee zijn ze niet de langste, maar wel de zwaarste slangen ter wereld.

Anaconda
Foto: Pinterest

Flink menu

En om zo’n groot lijf te voeden heb je natuurlijk ook veel vreten nodig. Aan een paar muisjes heeft een reusachtige slang als de anaconda niet genoeg. Je moet groter denken. Capibara’s, andere slangen en zelfs krokodillen staan op het menu van Mowgli’s slangenvriend. Krokodillen ja, dat las je goed.

Constrictor

Kaaimannen om precies te zijn. Anaconda’s leven, vooral naarmate ze ouder worden, vooral in het water. Daar kom je dus nog wel eens capibara’s en kaaimannen tegen. Het is niet de makkelijkste prooi, maar als een anaconda er eenmaal omheen gewikkeld zit blijft ‘ie z’n enorme, gespierde lijf steeds strakker knijpen. Bij elke keer dat de ongelukkige prooi uitademt knijpt de slang samen. Op een gegeven moment merkt de slang dat het hart van z’n prooi ermee gekapt is. Dan is het tijd om ‘m op te peuzelen.

Snorkelen tijdens het eten

Zo’n kaaiman slikt ‘ie, net als elke andere prooi, in een keer door. Om dit te doen koppelt de slang z’n onderkaak effe los zodat z’n bek om het reptiel heen past. Het is op zich wel fijn om tijdens het doorslikken te kunnen blijven ademen. Voordat ‘ie aan z’n voedertijd begint duwt de slang z’n luchtpijp naar buiten. Een soort snorkel tijdens het eten. Heeft een anaconda eenmaal zo’n groot gebekt beest naar binnen gewerkt, dan kan ‘ie weer enkele maanden rondkruipen zonder te smikkelen. Om het allemaal nog duidelijker te maken hebben we nog een videootje voor je waar je dit alles in real life ziet gebeuren.

Steve Irwin van de Lage Landen

Heilige maagd Maria zeg, wat een knetterdikke informatietoevoer zijn wij vandaag weer geweest, he? Dankzij ons wordt je nog een keer de Steve Irwin van de Lage Landen. Heb je nu nog ruimte over voor nog meer Freek Vonk-waardige info? Check dan hier waarom luipaarden een van de gaafste dieren van Afrika zijn.

Reageer op artikel:
Zelfs als krokodil ben je niet veilig voor de gigantische anaconda
Sluiten