DJ-Talk met ARTBAT: "Thuis is Oekraïne, dat is waar ons hart ligt"

sep 10 2023, 12:00 Entertainment
artbat 4 header 2
‘Thuis’ is een relatief begrip. Voor de meesten van ons is thuis waar de brieven op de deurmat vallen, waar we ons veilig voelen, en waar we ’s avonds ons maaltje in elkaar staan te klussen. Voor Artur en Batish, die jij waarschijnlijk beter kent als ARTBAT, is ‘thuis’ momenteel net een wat ingewikkelder begrip. Toch zijn de trotse mannen er stellig in, thuis is Oekraïne: “altijd, dat is waar ons hart ligt.”
Als bezegeling van hun band met Oekraïne brachten ze ‘Coming Home’ uit, een samenwerking met een man met een monopolie op kippenvel: John Martin. De mannen van ARTBAT kunnen je als geen ander mee op reis nemen, iets wat ze dik bewezen in een van de meeste virale DJ sets van de afgelopen jaren. Tijdens de kippenvelmomenten weet ook de achterliggende boodschap je te grijpen: strijdbaar doch liefdevol, “brother I'm coming home.” Meer dan benieuwd hoe de mannen van ARTBAT deze tijden ervaren leek het ons hoog tijd om even te babbelen. Zo gezegd, zo gedaan.

Positiviteit

Het zijn lastige tijden voor iedereen met een geel-blauw hart. Dan hebben we het niet over RKC Waalwijk op nul punten, maar over de hartverscheurende beelden vanuit Oekraïne die we dagelijks op het nieuws voorbij zien komen. Tóch weet ‘Coming Home’ ons positief en hoopvol te stemmen. Dat kan geen ongelukje zijn toch? “Nadat we het nummer hadden geschreven waren we op zoek naar de juiste vocalen voor de plaat. We hadden altijd al grote bewondering voor Johns vocale kunsten. Hij had de plaat geluisterd en zat op dat moment toevallig in de auto naar het nieuws over Oekraïne te luisteren. Op dat moment kwam het idee voor het nummer eigenlijk heel natuurlijk samen. Toen we het idee voor de vocalen hoorden, hoefden we uiteraard geen seconde na te denken! Met dit nummer willen we de hele wereld hoop en positiviteit laten voelen. Iedereen kan zich identificeren met het gevoel van thuiskomen, het gaat iedereen aan het hart.”
artbat john martin this one scaled
Artur (links), John Martin (midden), Batish (rechts).

Thuis

Artur en Batish groeiden op in Kiev, maar helaas behoort thuiskomen voor hen momenteel nog niet tot de opties. Ze zijn tegenwoordig ware globetrotters, maar thuis is en blijft voor altijd thuis. “Oekraïne is waar ons hart ligt, ook al kunnen we er nu fysiek niet zijn. We verlangen er ontzettend naar om terug te keren en in vrijheid met al onze vrienden en geliefden te kunnen leven. Onze gedachten zijn 24/7 daar.”
“Het nachtleven van Kiev was ons startpunt. Het is het fundament van alles wat we doen en het heeft onze hele sound bepaald. We maakten ooit de eerste plaatjes om er zelf te feesten van de nacht tot in de vroege ochtend.”
Het is voor ons lastig voor te stellen niet meer terug te kunnen keren naar de stad waar je zoveel herinneringen hebt opgedaan, een plek die je heeft gevormd. “De mooiste herinneringen zijn de simpelste dingen. Een wandeling door de parken in de stad, random met je vrienden en familie kunnen afspreken en natuurlijk evenementen waar duizenden Oekraïners samenkomen. Als je zo lang van elkaar gescheiden wordt begin je echt te begrijpen wat ‘thuis’ betekent en hoe het is om zulke simpele dingen te missen.”
artbat john martin 2 scaled

Liefde

Dat Artur en Batish altijd onderweg zijn en zo enigszins de dans ontspringen is niet altijd een zegen. Verwijderd zijn van familie en vrienden in zulke onzekere tijden kan zwaar op wegen op een mens: “je kunt zoiets niet uitleggen in woorden tot je het zelf ziet en voelt, hoe verschrikkelijk en lastig deze ‘test’ voor Oekraïne en haar mensen is. Al die mensen die nooit oorlog of kwaad richting een ander land hebben gewenst beleven hele zware tijden. Ze verliezen vrienden en familie, maar proberen tegelijkertijd hun leven te leven en goede mensen te blijven. We hopen echt dat dit snel tot een eind komt. Het is heel zwaar om onze mensen zo te zien worstelen, maar we proberen positief en scherp te blijven.”

ARTBAT on tour

Ondertussen zijn de mannen van ARTBAT nog steeds overal ter wereld te vinden. In theorie doen ze hetzelfde als voor de oorlog, maar de ervaring is zeker veranderd. “We voelen gigantisch veel support vanuit iedereen. We zien dat de wereld aan onze kant staat en hiervoor zijn we iedereen ontzettend dankbaar. Voor ons is het belangrijk om de wereld de kleuren van ons land te laten zien. De liefde en steun die we terugkrijgen is niet te beschrijven. Wanneer we ‘Coming Home’ live draaien voelen we het kippenvel over onze armen lopen, soms kan er ook wel eens een traantje vloeien.”
Bekijk de videoclip hieronder vooral zelf. Je mag gewoon een traantje laten, niets mis mee! Wil je de mannen graag een hart onder de riem steken of mocht je gewoon zin hebben in een leuke avond: ARTBAT is deze maand nog in ons eigen land te zien. 23 september kun je ze vinden bij Complex Maastricht , bijzijn is meemaken!

Meer DJ Talk?

Meer interviews met draaitafellegendes? Lees hier onze artikelen met:
Delen met
Ook interessant