DJ Talk met Tunnelvisions over Fusion, de 10.000 uur regel en feesten in Turkije

De wereld overvliegen om mensenmassa’s in extrase brengen, dj’s hebben een van de mooiste beroepen ter wereld. In DJ Talk gaat FHM met de draaitafelkunstenaars in gesprek over het leven in de partyscene en de liefde voor muziek. Emiel van den Dungen en Raynor de Groot van Tunnelvisions stonden aan de vooravond van hun grote doorbraak, tot een pandemie het feestje moest verpesten. Neemt niet weg dat ze heel lekker bezig zijn. Ze stonden al op festivals als Fusion, werden gedraaid door grootheden als Solomun en Dixon en brachten eind 2020 hun nieuwe EP Gold Teeth uit. 

Jullie waren echt lekker bezig, maar toen kwam corona. In hoeverre heeft dit een halt geroepen tot jullie doorbraak? 
Haha, ja jammer genoeg wel, maar we blijven positief! We hadden ons Diynamic album precies samen gepland met de eerste maand van het coronatijdperk. Normaal gesproken loopt er een flinke hype mee met dj’s die je platen draaien in clubs en op festivals. Daarnaast haal je ook een hoop boekingen uit zo’n groot project. Maar goed, we blijven vertrouwen in dat onze fans ook na corona naar ons blijven luisteren.

Wanneer dachten jullie: hé, dat kan nog wel eens wat gaan worden met die dj-carrière van ons…
Nadat we een filmpje doorgestuurd kregen van een vriend dat ‘Guava’’ tijdens de zonsopgang op Burning man werd gedraaid. Dat was echt het moment dat we dachten: hoe kan het zijn dat onze muziek helemaal ergens in een woestijn in Amerika belandt? Erg motiverend en daarna hebben we nooit meer teruggekeken.

Zijn jullie fulltime met muziek bezig of doen jullie er nog werk ernaast? 
Emiel: Mijn fulltime focus ligt op het creëren van nieuwe muziek. Naast dat ben ik ook nog steeds druk met studeren en dieper aan het gaan in de muziektheorie.  Onlangs ben ik ook begonnen met les geven in produceren wat ook ontzettend leerzaam is, het maakt je nog bewuster waar je mee bezig bent.

Raynor: Ik denk dat ik nu ongeveer zes a zeven jaar fulltime als muzikant werkzaam ben. Ik produceerde en schreef vroeger veel voor anderen, nu focus ik voornamelijk op het maken van nieuwe muziek en het uitbrengen van andermans muziek op mijn label Intercept. Ik doe ook het design voor het label samen met art director Remco van Dun, een leuke afwisseling!

Tunnelvisions

Jullie nieuwe EP is onlangs uitgekomen. Wat kunnen jullie erover vertellen?
Gold Teeth gaat erover dat je gelukkig moet zijn met wat je hebt. Opvallend treffend voor deze tijd, veel mensen moeten even pas op de plaats maken en het leven van iedereen komt tot een stop. Zelfs dan is het belangrijk blij te zijn en vooral dankbaar.

In hoeverre stimuleert deze pandemie de creativiteit om muziek te maken?
Deze pandemie heeft zo weer z’n positieve en negatieve kanten. Er is veel tijd, zonder het draaien en vliegen, om weer nieuwe muziek te maken en echt diep te gaan in het leren van nieuwe dingen. Daarnaast kom je wel terug tot de kern van waarom je de dingen doet die je doet. We willen vooral veel plezier hebben en genieten van het proces, deze pandemie was vooral een moment van reflectie en rust voor ons!

Wat verwachten jullie als de clubs en festivals straks weer opengaan?
Ik denk dat mensen een hoop hebben in te halen, de eerste feesten zullen denken we ook erg bijzonder zijn omdat iedereen er zoveel zin in heeft. Wij in ieder geval wel.

Wat is je vetste festivalervaring ooit?
Fusion. We traden toen op op zondagochtend om 09:00 uur. Het was 36 graden met een handjevol feestgangers voor onze neus. Afsluitend zijn we zelf helemaal los gegaan. Geweldige ervaring!

Als je een eigen avond zou mogen hosten. Welke locatie zou je kiezen en welke drie andere artiesten zou je uitnodigen?
Ergens in een afgelegen bos in Nederland: kleine stages, veel rook en een goede stroboscoop. Artiesten zouden we gaan voor Sebastian Mullaert met Circle of Life als liveact, Talaboman en Keinemusik.

Wat is in jullie ogen de beste club op aarde?
Emiel: Voor mij is dit katerblau. De tijd dat ik in berlijn woonde heb ik hier een hoop legendarische nachten mee gemaakt. Het soundsystem is fantastisch en omdat alles van hout is, trilt alles ook lekker mee, wat voor een warmere klank zorgt. De nachten gaan non-stop heel het weekend door en de sfeer binnen is fantastisch.

Raynor: Geen idee, elke club is andere, elke nacht weer een unieke ervaring. De club die het beste is is de club die mensen het meeste het gevoel van vrijheid geeft, het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn en niet volgens dezelfde normen en waarden worden beoordeeld als in de maatschappij. Voor mij is de Panorama Bar in Berlijn daar een mooi voorbeeld van.

Als je een keer mocht switchen met een andere dj, wie zou je kiezen?
Poeh, moeilijke vraag. Nina Kraviz, om eens te voelen hoe het is om als vrouw aan de top te staan. Een geweldige dj en mega gepassioneerd.

Wat is de meest legendarische party night die je ooit hebt meegemaakt? Neem ons mee!
Dat was een feest in Çeşme in Turkije. Het feest was helemaal afgelegen ergens in het land en de politie legde het feest stil. Die week had Erdogan extra agenten in de stad gestuurd om druk uit te oefenen, hun vrijheid stond daarmee onder druk. Later pakten we het feest weer op, dat was heel speciaal.

Wat zouden jullie dj’s met ambities willen aanraden om ook succesvol te worden?
Het allerbelangrijkste is dat je het zo leuk vindt om te doen dat je er ook elke dag twaalf uur mee bezig zou kunnen zijn. Als je ergens genoeg tijd in steekt zou je overal goed in kunnen worden. Wij hebben het vaak over de 10.000 uren norm. Stop ergens zoveel tijd in en je wordt er goed in.

Tot slot, wat is de beste dance track ooit gemaakt en op welk festival willen jullie die ooit nog eens draaien?
Emiel: Kalabrese – makelovedisco op Garbicz Festival

Raynor: oni ayhun – oar003-b op Draaimolen Festival.

Gold Teeth EP van Tunnelvisions

Hieronder vind je de laatste EP van Tunnelvisions. Jij vraagt welk nummer wij lekker op g aan? Hyperfocus is echt een banger van een plaat. Staat al een paar weken in de top van onze afspeellijst. Verder moet je ook zeker hun album Picture: Tunnelvisions gaan luisteren. Ook echt een topplaat. Laat die hoedenplank van je auto maar lekker trillen!

Meer DJ Talk?

Meer interviews met legendes? Lees hier onze artikelen met:

Reageer op artikel:
DJ Talk met Tunnelvisions over Fusion, de 10.000 uur regel en feesten in Turkije
Sluiten