DJ Talk met Luuk van Dijk over marathonsets, zijn eigen label en dromen over Lowlands

Luuk van Dijk (26) is een van de tofste artiesten die ons land sinds de eeuwwisseling groot heeft gebracht. Met zijn dj-sets zet hij internationaal de dansvloeren in vuur en vlam en tegelijkertijd werkt hij ook nog aan zijn eigen muziek. Daarnaast lanceerde hij tijdens corona zijn eigen label Dark Side of the Sun. Wat hebben roti, Spanje en Kendrick Lamar met elkaar gemeen? Precies: Luuk van Dijk.

Je ouders hebben allebei een muzikale achtergrond, maar hoe ben jij de elektronische muziek ingerold?
Mijn vader is muziekdocent en mijn moeder operazangeres. Ik moest dus al van jongs af aan piano spelen van ze. Ik heb dat echt heel lang super stom gevonden, maar toen kreeg ik op een gegeven moment een andere pianoleraar omdat het met de eerste niet lekker liep. Mijn nieuwe docent was een jazzpianist. Bij jazz draait het heel veel improvisatie, het is de akkoorden leren spelen en daarna gewoon losgaan. Toen begon ik het pianospelen steeds leuker te vinden. Ik luisterde altijd al veel dance op mijn gettoblaster. Toen kwam mijn pa ooit thuis met het programma Cubase om muziek te componeren. Het pianospelen, in combinatie met Cubase en de synthesizer van mijn vader hebben op mijn dertiende de basis gelegd voor mijn muziek van nu.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Luuk van Dijk (@luukvandijkdj)

Wat is jouw nummer waar je het meest trots op bent?
Er komt op 15 juli een track genaamd Many Moons uit waar ik echt enorm trots op ben. De plaat duurt twaalf minuten en is heel opbouwend. Many Moons gaat ook echt een reis door de muziek zijn. Het is een best wel rare, maar ook mooie plaat. Ik ben zo blij dat deze uit gaat komen, omdat het echt een nieuwe kant van mij gaat laten zien.

Kan je ons iets meer vertellen over je label Dark Side of the Sun?
Heel veel labels zijn er echt op gericht om hits te maken. Daardoor raakte ik er ook echt langzaam aan het plezier in kwijt. Dan zit je in de studio en denk je alleen maar ‘oh wat is goed en wat scoort goed’ terwijl ik veel liever gewoon de studio in duik met de gedachte ‘we zien wel’. Daarom ben ik toen op een gegeven moment ook mijn eigen label Dark Side of the Sun begonnen. Bij een label kon ik gewoon net niet mijn eigen ei kwijt, waardoor ik soms ook het gevoel kreeg dat ik mijn eigen identiteit kwijtraakte.

Met wie zou je nog echt graag een keer samen willen werken?
Ik zou nog echt graag een keer samen willen werken met Thundercat. Hij is een Amerikaanse basgitarist. Je hebt soms van die momenten in je leven dat je nieuwe artiest of genre vindt en daar echt door geobsedeerd raakt. Dat heb ik dus nu met Thundercat. Zijn muziek is echt zo moeilijk en gecompliceerd, maar aan de andere kant ook vrolijk en heel mooi. Op een stevige tweede plek staat sowieso Kendrick Lamar. Ik kwam er laatst ook nog eens achter dat Thundercat best veel shit voor Kendrick Lamar heeft gemaakt. Of ik een samenwerking met z’n drieën tof zou vinden? Dat zou helemaal sick zijn ja!

Je hebt al op Awakenings en DGTL gestaan wat staat er nu nog echt op je verlanglijstje?
Lowlands natuurlijk! Ik heb daar ooit op een hele kleine stage gedraaid. Toen ik begon met draaien stond er echt helemaal niemand. Ik stond namelijk op het podium direct naast de Alpha, waar Flume op dat moment speelde. Daar stond natuurlijk iedereen. Maar toen hij eenmaal klaar was stroomde de mensen naar mijn stage toe, dat was echt super vet. Op dat moment kwam Géza Weisz aanzetten dat hij moest gaan draaien daar, terwijl ik pas een half uur bezig was. Toch was het echt super vet en smaakt het wel echt naar meer. De volgende keer wil ik dan wel echt graag op een groter podium staan!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Luuk van Dijk (@luukvandijkdj)

Als je zelf een event zou mogen hosten. Waar zou je het dan houden en met welke drie andere artiesten?
Ik zou het sowieso in de Shelter doen in Amsterdam. Ik denk ook dat ik dan het liefste zelf tien uur lang een all-nighter zou draaien. Het is wel echt essentieel om zo’n nacht slim aan te pakken. Rond een uurtje of drie pak meestal pas mijn eerste biertje, en als ik naar de wc moet zet ik gewoon even een lange plaat op zodat ik snel op en neer kan sprinten!

Ik ben er ook op de harde manier achter gekomen dat ik de dag vóór een lang optreden niet moet draaien. Ik heb namelijk ooit op de nacht voor een all-nighter gedraaid in Engeland. Toen ben ik teruggevlogen voor een festival ‘s middags in Nederland en toen had ik ’s avonds nóg twee festivals. Ik had toen dus na die drie festivals nog een all-nighter in de Shelter. Toen kon ik om vier uur gewoon echt niet meer op mijn benen staan.

Wat is het vetste wat je ooit zelf mee hebt gemaakt op een festival?
Op STRAF_WERK (tegenwoordig SFW Festival) 2019 stond ik op een de kleinste stage van het terrein. maar dat was eerlijk gezegd zó vet! Er stonden iets van achthonderd mensen voor en die sfeer was zo ontzettend goed. Dat heb je niet op een super grote stage, dit was veel intiemer. Het was ook een soort stage die je misschien wel kent van Boiler Room. Ik stond middenin het publiek en op dezelfde hoogte te draaien waardoor het ook echt een gezellige vibe had.

Ik weet nog dat ik lang heb getwijfeld om mijn ouders mee te vragen toen. Na een paar borreltjes dacht ik echt ‘fuck it, boeien’. Toen hebben m’n ouders me daar dus zien draaien. Ik mocht vier uur lang draaien, waardoor ik echt alles kon draaien wat ik wilde. De kers op de taart was dus echt dat mijn ouders erbij waren en dat ze het mee hebben kunnen maken.

Heel veel dj’s hebben een artiestennaam, maar jij draait gewoon lekker onder je eigen naam. Is daar een reden voor?
Ik wilde echt zo’n coole, pakkende artiestennaam hebben, maar ik kon dus gewoon niks bedenken. Toen zeiden mijn vrienden tegen me: “Pak gewoon je eigen naam, joh. Het klinkt gewoon goed en best vet.” Zelf vind ik het helemaal niet zo vet klinken. Het wordt ook nog eens super vaak fout geschreven. Laatst zeiden ze nog Luuk van Djik en ik heb zelfs ooit Luuk van Dick voorbij zien komen. Maar het is wat het is. Dit is wie ik ben.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Luuk van Dijk (@luukvandijkdj)

Is er een tof project waar je nu mee bezig bent waar je ons al iets meer over kan vertellen?
Ik ben bezig met een album dat aan het einde van dit jaar uit komt. Het gaat echt perfect weergeven wie ik ben. Het is van alles en nog wat met daartussen bijvoorbeeld heel veel werk van vroeger. Toen ging ik nog echt helemaal blank de studio in met de gedachte ‘ik kijk wel wat er gebeurt’. Het album is echt een boeket geworden van wie ik ben. Er zit nieuw werk in, maar ook veel werk waar ik al veel langer mee bezig ben. Nu heb ik dus met mijn eigen label een plek waar ik dit eindelijk allemaal bij elkaar kan zetten. Het gaat echt een plaat worden die van begin tot eind gaat laten zien wie ik ben en wat mijn sound is. Ik wil echt die andere kanten van mezelf gaan belichten. Ik ben er ook echt super hyped over!

Foto: Press kit

Favorieten van Luuk van Dijk

Club in Nederland: Shelter is écht mijn favoriet. Ik draai er vaak omdat ik daar resident ben en de akoestiek is echt super goed. Daarnaast krijg ik altijd de vrijheid om zelf de andere dj’s te regelen als ik er draai. Dat is echt super tof! Daarnaast moet ik wel echt een enorme shout-out geven naar de Marktkantine. Die club voelt echt aan als een thuis voor mij. Wanneer de Marktkantine over een paar maanden sluit gaat dat echt een enorm gemis zijn voor mij én voor Amsterdam.

Artiest: Sweely, dat is een super vage gast uit Frankrijk. Hij maakt echt hele toffe minimal muziek in zijn livesets. Ik vind hem echt te gek.

Album: Drunk, van Thundercat

Festival: DGTL. Het is het begin van het festival na zo’n lange winterstop. Je komt er altijd mensen tegen die je dan een lange tijd niet hebt gezien. Het is het eerste grote festival dan in lange tijd, wat het echt super leuk maakt.

Dj: Dat is sowieso Benny Rodrigues!

Vrije tijdsbesteding: Koken! Sinds corona heb ik het koken echt helemaal ontdekt. Ik kijk de hele dag door filmpjes over het koken en ik vind het gewoon echt super leuk om te doen. De specialiteit van het huis is roti!

Serie: Sopranos. Dat is tot nu toe echt een van de dikste series die ik ooit gezien heb. Het is een ontzettende classic die mensen echt ooit gezien moeten hebben.

Vakantieland: Ik houd enorm van Spanje omdat ik echt fan ben van lekker eten. Aan een tafel vol heerlijke tapas en een goed glas sangria kan weinig fout gaan.

Meer DJ Talk?

Meer interviews met legendes? Lees hier onze artikelen met:

 

Reageer op artikel:
DJ Talk met Luuk van Dijk over marathonsets, zijn eigen label en dromen over Lowlands
Sluiten