DJ Talk met Dam Swindle over bizarre reizen, slaaptekorten en hun 10-jarig jubileum

Alweer 10 jaar zijn de mannen actief in de dj-scene. Onder de naam Dam Swindle reist het dj-duo, bestaande uit Lars Dales en Maarten Smeets stad en land af om op de vetste feesten te draaien. Van Australië tot Brazilië: “We can go anywhere”. Of dit nu met een vliegtuig, auto, boot, trein of een quad was, ze hebben het allemaal gedaan. Dit jaar vieren de mannen hun 10-jarig jubileum en dat vieren ze ook met FHM. Wij zetten de avonturen van tien jaar Dam Swindle voor je op een rij!

We blazen alweer tien kaarsjes uit om te vieren dat het dj-duo een decennium bestaat. Die tien kaarsjes komen er natuurlijk niet vanzelf. Hoe zijn de mannen aan hun muzikale reis begonnen? Beiden begonnen als programmeur bij een club in Amsterdam. Maarten begon met draaien en werd vaste dj in een club waar Lars programmeerde. “Uiteindelijk was ik ook één van de vaste dj’s die eruit gekieperd werd omdat mijn muziek te serieus was en dat moest Lars ook zelf doen als programmeur”, vertelt Maarten. Geluk bij een ongeluk zou je zeggen, want zo is het dj-duo wel geboren. De mannen kwamen erachter dat ze dezelfde muzieksmaak hadden en zo begon het uren pingelen in de thuisstudio van Lars. Al vrij snel was duidelijk dat ze een rijkelijk belegde boterham konden verdienen met hun muziek. De eerste release kwam al enkele maanden nadat ze waren begonnen. Ze wisten goed wat ze wilden met hun muziek en waren daardoor erg productief. “Veel soul en funk. Een beetje een warm gevoel in een tijd waarin er vrij duister gedraaid werd.” Met succes! De sound sloeg enorm aan in Engeland en in het eerste jaar brachten ze maar liefst vier platen uit. De agenda stroomde vol. Binnen een jaar draaiden de dj’s fulltime. Maarten had net zijn eerste kind gekregen en werkte met al het draaien bovenop z’n baan als reclame creatief inmiddels elke dag van de week. Met de volle support van zijn vrouw nam hij toen het besluit om zijn baan op te zeggen en vol voor de muziek te gaan. Binnen een jaar bestond er een team rondom Swindle.

Muzikale reis

Door de jaren is er van alles veranderd. Zowel muzikaal als persoonlijk. De mannen zijn vrij autonoom van start gegaan. Een tikkeltje eigenwijs en bleu ontstond zo de ‘Swindle sound’, zoals deze wordt beschreven door de fans. Deze begon als underground house, maar tegenwoordig gebruikt het duo meer elektronische muziek. “Het is nog steeds de Swindle sound, maar wel met een nieuwe inslag.” Ook werken allebei de dj’s aan eigen projecten. “Dat echoot ook wel door in de muziek die we voor een volgend album aan het maken zijn”. Daarnaast is hun muzieksmaak ook flink verbreed. Ze begonnen in een niche van house die ze totaal hebben uitgespeeld. Inmiddels draaien ze ook disco, funk en techno. Een nieuwe release van het duo blijft herkenbaar. Toch bevat het wel een verrassingselement. Want het is iedere keer weer spannend wat voor Swindle swirl de heren aan hun album hebben gegeven. Wat hun nieuwe inslag wordt, is gedeeltelijk afhankelijk van trends. Zo blijft het duo constant vernieuwen en laten ze zich inspireren door hun omgeving.

Persoonlijke reis

Op persoonlijk vlak heeft ieder z’n ups en downs gehad. De mannen blijven optimistisch, want ook de mindere periodes maken deel uit van hun reis. Ze zijn door de jaren heen alleen maar betere partners geworden. En gefeliciteerd, want dit jaar vieren ze hun tinnen huwelijk! Ze hebben een hoop geleerd. Zo vertellen ze dat het ontzettend belangrijk is om over je gevoelens te praten. Ook hebben beiden wat meer rust gevonden in zichzelf. “Alhoewel Lars net weer verliefd is en totaal onrustig is”, aldus Maarten. Maar het hebben van dj FOMO hebben ze wel afgeleerd. Als beginnende dj komt er van alles op je af, vertellen de twee. Iedereen moet wat van je. Een feestje hier een after daar, noem het maar op. Gaandeweg hebben de twee geleerd dat het ook belangrijk is om soms nee te zeggen. Zo maak je weer tijd voor familie, vrienden en gewoon even je rust pakken, leggen ze uit. “Dat is eigenlijk net zo belangrijk als alle dingen waar je ja op zegt”.

Pieken en dalen

Tien jaar over de wereld draaien brengt een hoop mooie herinneringen met zich mee. Op de vraag wat is jullie mooiste herinnering reageert Lars met veel overtuiging: “Één van onze meest memorabele shows samen was onze ochtend gloren set bij Wildeburg”. De mannen draaiden van zes uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s middags. Heel strategisch hebben ze ingespeeld op de wensen van het publiek en de set omgedraaid. Door met harde muziek te beginnen en happy te eindigen. Lars noemt het zelfs het meest gelukzalige moment uit hun dj-carrière. De dj’s werden letterlijk en figuurlijk één met het publiek. Lars ging namelijk stagediven. Maar dat is niet de enige vette herinnering na tien jaar Swindle. De mannen hebben geslapen op de bank bij de promotor, in een weggestopt roergebied in Duitsland. Ze zijn down under gegaan in Australia. Waar ze een acht uur durende set hebben gedraaid, om vervolgens weer aan de brunch tafel te zitten. “We hebben van Amsterdam naar Brazilië 30 uur gereisd met een trein, een vliegtuig, nog een vliegtuig, een bus, een auto, een boot en een quad om op een festival te komen”. Toch was het, het allemaal waard, want de dj’s zijn zo wel op de meest bijzondere plekken geweest. Van boot party’s in Kroatië naar avonden in New York. “We can go anywhere”. “Tien jaar met extreem veel mooie herinneringen”. Het klinkt natuurlijk allemaal als rozengeur en maneschijn. Toch heeft het vak ook zijn schaduwkanten. Zo vertellen de dj’s dat ze het soms lastig vinden om altijd maar door te moeten gaan. Ook wanneer je minder in je vel zit. Daarnaast breekt het slaaptekort vanwege het vele reizen je helemaal op, geven ze aan. “Het reizen en het slaaptekort is het werkgedeelte en het draaien is gewoon fantastisch”. Uitvinders onder ons opgelet. “Als er één uitvinding is die gedaan mag worden dan is het teleporteren”.

Toekomst van Dam Swindle

Als kers op de jubileum-taart brengen de mannen niet één, niet twee maar zelfs drie nieuwe albums uit onder de naam ‘Keep On Swindling’. “Heel soulful maar wel met ballen.” Het idee van de albums is om past, present en future te representeren. De eerste release is al uit, de tweede nu net en er komt er nog eentje in december, vertelt het duo. Komende tijd kunnen de twee ook zeker niet met de pootjes omhoog op de bank. Zo organiseren ze met ADE een event in de Koepelkerk in Amsterdam en tegelijkertijd gaan ze een label night doen bij nachtclub Radio Radio. Ze lanceren de Dam Swindle experience met EMI, een AI-muziekplatform. Ook zijn ze bezig met een sample pack voor het eerste halve label en de derde EP van de ‘Keep On Swindeling’ serie moet afgemaakt worden. En dat allemaal in de aankomende maand! De toekomst zien de mannen relatief hetzelfde. Met het oog op hun leven buiten het toeren denken ze hierin nog wel wat te gaan minderen. “Nog meer muziek en iets minder in het vliegtuig zitten”, zegt Lars. Maar wat er op de bucketlist staat voor hun carrière dat vinden ze lastig te bepalen. Lars heeft ooit gegrapt: “Mogen we de 20 jaar halen dan moeten we dat vieren op Antarctica”. Wij zien de uitnodiging om verslag te komen doen met alle plezier in onze mailbox belanden.

Reageer op artikel:
DJ Talk met Dam Swindle over bizarre reizen, slaaptekorten en hun 10-jarig jubileum
Sluiten