DJ Talk met Armin van Buuren over A State of Trance, zijn spiritual awakening en de beste dancetrack aller tijden

We kunnen na afgelopen weekend met zekerheid zeggen: trancemuziek heeft zijn comeback voltooid. De elektronische muziekstijl is een tijdje wat minder populair en misschien zelfs ondergewaardeerd geweest, maar trance blijkt toch tijdloos te zijn. Het jubileum evenement van A State of Trance in de Jaarbeurs in Utrecht heeft namelijk alle verwachtingen overtroffen. De nivellering van de elektronische muziek zorgde voor een nieuwe dimensie tijdens deze editie van A State of Trance. De samensmelting van trance, techno, hardstyle en EDM maakte het celebration weekend onvergetelijk en om het succes van 20 jaar A State of Trance te vieren, gingen wij in gesprek met de geestelijke vader van trancemuziek: Armin van Buuren. We hebben het met hem over de spectaculaire terugkeer van A State of Trance, zijn mentale gezondheid en welke drie artiesten hij zou kiezen op zijn eigen feest.

De god of trance Armin van Buuren draaide vier sets verspreid over twee avonden. Na het gouden aantal van 1000 A State of Trance radio-uitzendingen en drie jaar afwezigheid door de pandemie, knalde de Jaarbeurs weer los onder een regen van lasers en vuurwerk. De 55.000 trancegoeroes konden genieten van artiesten als ARTBAT, Enrico Sangiuliano, Vini Vici en tientallen anderen.

A State of Trance    

“Na drie jaar afwezigheid van A State of Trance in de Jaarbeurs klinkt het heel cliché, maar het voelt echt als thuiskomen. We hebben intern gediscussieerd over een verandering van de locatie, maar ik heb er echt voor gevochten om het in de Jaarbeurs te houden. Deze locatie geeft me nostalgie, is goed bereikbaar en heeft oneindige mogelijkheden. De koude wintermaanden zijn voorbij, dus mensen zijn wel toe aan een feestje. Ik leef hier echt voor, lekkere trance pompen, dikke lasershows en gaan met die banaan.”

Armin van Buuren
Foto: A State of Trance celebration weekend

Elektronische samensmelting  

“Ik vind het fantastisch dat alle wegen binnen de elektronische muziek nu kruisen, want ik ben altijd al een voorstander geweest van het mixen van stijlen. Uiteraard voel ik mij als dj het meeste thuis in het trance jasje, maar je merkte dat mensen een beetje een haat-liefde relatie hadden met trance. Sommigen waren er een beetje klaar mee, maar je ziet dat veel nieuwe mensen de stijl nu omarmen. Blijkbaar is trance toch tijdloos.”

“Een prachtig voorbeeld van de huidige trend is dat we techno-dj Enrico Sangiuliano zo gek hebben gekregen om op de mainstage te draaien. Zelf vond ik dat wel een beetje spannend, want dat is normaal niet iemand die je op een trance festival plaatst. Toch denk ik dat de muziek die ontstaat als techno en trance de handen in één slaan, de meest geliefde stijl is van het moment.”

Eigen feest

“Als ik een eigen feest zou geven en ik zou drie artiesten mogen uitnodigen, zou ik een mooie mix maken. Om te beginnen zou ik Alex Paterson van The Orb’s willen hebben. Adam Beyer om die techno vibe erbij te pompen en de twee mannen van ARTBAT om de trance cirkel compleet te maken. ARTBAT stond ook echt boven aan mijn lijstje, dus het is echt waanzinnig dat één van de twee mannen dit weekend de mainstage op zijn kop heeft gezet.”

Armin van Buuren
Foto: A State of Trance celebration weekend

ASOT 2000

“Tijdens mijn zes uur durende set op vrijdag vertelde ik de Jaarbeurs dat we onderweg zijn naar de 2000e A State of Trance radioshow. Ik denk niet dat je er gek van op moet kijken als dat daadwerkelijk lukt. Mijn droom voor A State of Trance is dat het een heel breed platform wordt. Ik snap dat ik de geest en de vader ben van het concept en daar ben ik trots op, maar ik ben niet de baas. Het moet een platform zijn voor nieuw jong talent en daar wil ik de radioshow ook voor gebruiken. Ik heb Ruben de Ronde al een prominente rol gegeven en ik denk dat we met dezelfde formule, maar in een nieuw jasje, de radioshow kunnen vereeuwigen.”

Armin van Buuren
Foto: A State of Trance radioshow

Bizarre anekdote

“Vroeger draaide ik mezelf echt helemaal kapot. Elke woensdag in Ibiza, alle zomermaanden volledig volboeken en overal ja tegen zeggen, maar tegenwoordig zeg ik vaker ‘nee’. Ik heb in juli, wat de beste maand is voor een dj, geen boekingen staan. Ik ga met mijn gezin op vakantie en dat wil ik ook echt heel graag. In zo’n tijd dat je overal draait, maak je natuurlijk bizarre dingen mee. Van hele ontroerende lieve momenten tot zeer treurige dingen. Ik heb in Tunesië mensen gezien die tijdens mijn show elkaar te lijf gingen met messen. Terwijl ik ook voor een astronomisch bedrag geboekt was voor een huwelijk en toen ik begon met draaien, sneden ze de bruidstaart aan. Je kan het zo gek niet verzinnen of ik heb het wel meegemaakt.”

Mentale gezondheid

“Ik denk dat je wel kan zeggen dat ik zoiets heb gehad als een ‘spiritual awakening’. Ik merkte dat er een moment was waar ik met mensen praten die ik niet aardig vond of platen uitbracht waar ik niet achter stond. Daardoor zat ik niet lekker in mijn vel en dat is er een beetje ingeslopen, omdat ik een een people pleaser ben. Mijn laatste album heet gelukkig niet voor niets ‘Feel Again’. Ik laat mezelf weer toe om te voelen. Ben ik hier wel blij mee? Vind ik dit wel leuk? Zijn vragen die ik mezelf constant stel en dat zorgt ervoor dat ik alleen maar dingen doe waar ik zelf achter sta. Ik ben me ook gaan realiseren dat de wereld niet om Armin van Buuren draait, maar dat ik onderdeel ben van een groter geheel. Het gaat er in mijn ogen om dat we met z’n allen het leven vieren en dat we deze fantastische muziek vieren. Want muziek, och dat is zo mooi.”

“Je hebt twee levens. Je tweede leven begint pas, wanneer je je realiseert dat je er maar eentje hebt.”

“Het juiste woord is: dankbaar. Ik ben gestopt met alcohol drinken en ik gebruikte sowieso geen drugs. Ik mediteer, sport, heb m’n social media van mijn telefoon verwijderd en heb zelfs dagen dat ik niet met muziek bezig ben. Op dat soort dagen doe ik dingen die jij waarschijnlijk ook doet. Boekje lezen, gamen, boterhammen smeren voor de kids. Het klinkt heel standaard, maar ik merk dat ik mezelf helemaal heb teruggevonden. En tuurlijk is papa af en toe even weg naar Abu Dhabi of Miami voor Ultra, maar de dag daarna kook ik gewoon weer rijst met kip voor m’n kids. Klinkt heel braaf en bijna onwerkelijk, maar ik voel me er fantastisch bij. Het voelt echt als een nieuwe fase in m’n leven.”

Beste dancetrack allertijden

“Om af te sluiten, zal ik wel een klein kijkje onder de sluier geven over mijn favoriete dancetrack allertijden. Ik besef me ineens dat ik die niet eens gedraaid heb dit weekend, maar dat is toch echt Netherworld van L.S.G. uit 1996. Fantastsiche plaat! Mijn meest beluisterde album is echt by far Adventures Beyond Ultraworld van The Orb’s en daarom zou ik ook Alex Paterson uitnodigen op mijn eigen feest. Een legende in mijn ogen.”

Pre-registreer je hier voor A State of Trance 2024.

Meer DJ Talk?

Meer interviews met draaitafellegendes? Lees hier onze artikelen met:

Reageer op artikel:
DJ Talk met Armin van Buuren over A State of Trance, zijn spiritual awakening en de beste dancetrack aller tijden
Sluiten