Op visite bij Bacardí om de nieuwe Bacardí Añejo Cuatro te proeven

Redactie 5 apr 2018 Entertainment

Rum kennen we als het drankje waar Jack Sparrow zo verzot op is. We drinken het als een mix met cola of in de Mojito. Toch is rum puur ook zeker een verrijking van de smaakpupillen. Bacardí lanceerde recent een nieuwe premium rum: de Bacardí Añejo Cuatro. Klinkt als een lekker tapasgerechtje uit San Sebastian, maar is een ietwat luxere versie dan de normale Bacardí rum. FHM ging langs om de intense smaken te proeven en de rumpurist in ons naar boven te halen. 

Rond een uurtje of vier komen we aan op de Bacardí Añejo Cuatro tasting in Amsterdam. De rum gaat vanaf vandaag verkocht worden en wij zijn een van de eersten die het mochten proeven. Achter de bar staat een enthousiaste kenner van Bacardi rum die ons in rap tempo de rijke geschiedenis van het merk vertelt. Zo komt Bacardí uit Cuba en bestaat het al meer dan 156 jaar. Bacardí is een familienaam en het merk bezit dan ook een rijke familiegeschiedenis. Een feit waardoor er net wat meer klasse aan de rumgigant wordt meegegeven.

Geschiedenis

Het verhaal neemt ons mee naar Cuba waar een jonge Facundo Bacardí op 4 februari 1862 het merk opricht. Hij weet de rum zo te stoken dat het resultaat toegankelijk wordt voor het grote publiek. Daarvoor stond rum vooral bekend als een drank waar je snel dronken mee kon worden. Facundo gaf klasse aan het product en wist met veel aandacht en liefde tropische smaken aan de rum mee te geven. De deur werd opengeslagen om rum ook voor mixen en cocktails te gaan gebruiken.

Proeven dan maar

Wanneer het tijd is om te proeven krijgen we eerst Melasse voorgeschoteld. Een bijproduct van suikerriet. De stroperige substantie doet ons vooral aan drop denken. De nieuwe premium rum Bacardí Añejo Cuatro wordt gerijpt in vaten in een tropisch klimaat voor vier of meer jaar. Het rijpen van dranken gaat sneller in warme klimaten waardoor het eerder op smaak komt dan bijvoorbeeld een whisky.

Dan gaan we de Bacardi Añejo Cuatro proeven. Langzaam laten we de geur van de rum op ons inwerken terwijl we de specialist nadoen. Met precisie bewegen we onze neus over het glas goed bedenkend welke geuren we waarnemen. Met een beetje hulp weten we de geuren van vanille, honing en kruidnagel te identificeren. De kenner zelf vertelt dat hij ook nog een zweem van witte chocolade opvangt. Na al half dronken te zijn geworden van de sterke geuren gaan we proeven. We verbazen ons aan de hoeveelheid smaak die deze soepele rum bevat. Hij drinkt makkelijk weg en rolt over de tong. Toch bevat de rum intense smaken die het hoofd op hol doen slaan. Nooit gedacht rum zo intens lekker te vinden.

Maestros de Ron

Niet zo gek dat we zo kunnen genieten van deze rum. De Maestros de Ron ofwel Bacardí zijn master blenders hebben de rum namelijk ontwikkeld. Deze zijn uitstekend getraind door maar liefst zeven voorgaande generaties aan rummakers. Ervaring en kennis wordt gedeeld om de kwaliteit op standje uitmuntend te behouden.

Cocktails

Nadat we de smaken tot ons hebben laten doordringen is de gladde barman aan de beurt. We zetten onze mindset van luxe rumkenner op tropische clubganger en gaan aan de cocktails. We kunnen kiezen uit vier verschillende cocktails en dus proeven we ze allemaal. De barman zijn favoriete cocktail laat ons hart wat sneller kloppen en smaakt naar pure perfectie. Natuurlijk zijn we zo aardig om het recept te delen:

Cocktail: I’ve got a thing 4 you
Ingrediënten: 50 ml Bacardí Añejo Cuatro, 100 ml Ting Grapefruit soda, 2 limoenpartjes en veel ijs.
Methode: Gooi het glas bijna geheel vol met ijs, pers dan de limoenpartjes uit en schenk de rum erin. Top af met de grapefruit soda en je tropische verheelijking is klaar. Enjoy!

Met een ietwat beschonken hoofd, luidkeels brabbelend over Caribische smaken in rum en verrijkt door exotische geuren, zwalken we uiteindelijk de tasting uit. Bacardí Añejo Cuatro is een versnapering die onze avond vaker mag gaan verrijken.

Foto: About-drinks.com 

Reageer op artikel:
Op visite bij Bacardí om de nieuwe Bacardí Añejo Cuatro te proeven
Sluiten