In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto de white paper van bitcoin, de eerste en nog steeds de grootste cryptocurrency die er is. In navolging daarvan zijn er vele andere cryptocurrencies geboren en één van die digitale munten gaan we vandaag onder de loep nemen. We gaan het vandaag hebben over Ripple en de bijbehorende cryptocurrency XRP die bekend werd in de bullrun van 2017 door de ripple koers die gigantisch steeg. In tegenstelling tot bitcoin is XRP niet bedacht om als nieuwe vorm van geld te fungeren. Het grote doel van Ripple en de munt XRP is om het onderlinge wisselen van verschillende valuta tussen banken eenvoudiger te maken. Dit project is bedacht om het oeroude SWIFT-systeem te vervangen dat banken hiervoor gebruiken. Wat doet Ripple precies?
Het Ripple protocol biedt banken zowel verbeteringen op het gebied van snelheid als op administratief gebied. Ripple maakt gebruik van blockchaintechnologie of beter gezegd een gedeeld grootboek waarin alle transacties op het netwerk worden bijgehouden. Iedere deelnemer aan het Ripple-netwerk heeft een logboek van alle transacties.
Waar is dan die digitale munt voor nodig?
De cryptocurrency XRP wordt binnen Ripple gebruikt als de uitwisselingsmunt. Het is voor banken de brug tussen verschillende geldvormen. Banken kunnen XRP gebruiken om internationale transacties met andere financiële instellingen makkelijker, sneller en een stuk goedkoper te laten plaatsvinden. Om te begrijpen hoe dit werkt is het handig om er even een voorbeeld bij te pakken.
De Zuid-Afrikaanse Steven werkt in Nederland en wil iedere maand een deel van zijn salaris naar zijn familie in Zuid-Afrika sturen. In het huidige systeem moet de Nederlandse bank waar Steven een rekening heeft zijn in Nederland verdiende euro’s eerst omzetten in Amerikaanse dollars. Vervolgens worden deze Amerikaanse dollars overgeboekt naar de bank van zijn familie in Zuid-Afrika. Maar zijn familie zit natuurlijk niet te wachten op Amerikaanse dollars omdat ze in Zuid-Afrika met de rand betalen. De Zuid-Afrikaanse bank moet deze dollars daarna dus weer omwisselen voor rands.
Met XRP zou deze ouderwetse ellende verleden tijd moeten zijn. Op dit moment is de Amerikaanse dollar nog de wereldreservemunt, en XRP moet daarvoor het alternatief worden. Binnen het Ripple-protocol moet XRP dé munt worden voor internationale overboekingen.
Een interessant product dat zich nog moet bewijzen
Ripple is ondertussen een gevestigde naam binnen de cryptocurrency-wereld, maar voordat banken het op grote schaal gaan gebruiken heeft het nog een lange weg te gaan. Dat het SWIFT-systeem zijn beste dagen heeft gehad is duidelijk, maar of Ripple met XRP daar de vervanger van gaat zijn moeten we afwachten. Het kopen van XRP blijft daarmee een grote gok, maar als het protocol een succes wordt, dan zou de munt zomaar heel veel waard kunnen worden. Wil jij je eens meer verdiepen in de munt? Dan is het een aanrader om de website ripple.com te checken waar het bedrijf netjes ieder kwartaal een rapport over de voortgang uitbrengt.