Nederlands bedrijf gaat een fortuin aan extreem zeldzame whisky tentoonstellen

redactie 9 okt 2018 Entertainment

Het Nederlandse beleggingsbedrijf Scotch Whisky International gaat ruim 3000 zeldzame flesjes whisky tentoonstellen. Deze enorme hoeveelheid sterke drank heeft het bedrijf overgenomen van een Italiaanse verzamelaar. Waarde? Ruim 10 miljoen euro.

Whiskykluis

Scotch Whisky International is een beleggingsbedrijf in whisky. Ze hebben duizenden flessen whisky die in een kluis stof staan te vangen en tegelijkertijd meer waard worden. Deze nieuwe collectie zal tentoongesteld worden omdat ze dat hebben afgesproken met de Italiaan Valentino Zagatti van wie ze de flessen hebben overgenomen.

Flessen moeten bij elkaar blijven

De 83-jarige Zagatti heeft z’n hele leven de zeldzame whiskysoorten verzameld. Omdat zijn kinderen weinig interesse hebben getoond in z’n levenswerk besloot de verzamelaar ze, met pijn in het hart, te verkopen aan het Nederlandse bedrijf. Bij de verkoop werd afgesproken dat de duizenden flessen minimaal de komende tien jaar niet uit elkaar gaan. Ook moet de collectie tentoongesteld worden en daarmee zichtbaar zijn voor anderen. Nadat ze daar duidelijke afspraken over gemaakt hadden kon Scotch Whisky International de boel overnemen. Om hiervoor te lappen heeft het Nederlandse bedrijf twaalf particuliere investeerders lief aangekeken die vervolgens wel mee wilden helpen bij de overname van de gigantische collectie.

Pittig zeldzame flesjes

Best slim, want over de jaren zal het prijskaartje van de enorme hoeveelheid flessen zeer waarschijnlijk flink stijgen. Het zijn namelijk allemaal pittig zeldzame flesjes. Zo komt de oudste uit 1843. Verder zijn er veel zeldzame flessen uit de jaren ’30 en ’40. In die tijd werd maar weinig whisky geproduceerd in verband met de Tweede Wereldoorlog en de crisis in de Verenigde Staten.

Een leuke collectie om te zien dus. Vanaf volgende week dinsdag zal Scotch Whisky International de collectie in Sassenheim laten zien. Helaas zat dat er voor Zagatti nooit in, hij is door een landmijn blind geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wel is ‘ie bij de opening van het whiskymuseum. Hier kunnen z’n geliefde flessen nog jaren in waarde blijven stijgen.

NU.nl

Reageer op artikel:
Nederlands bedrijf gaat een fortuin aan extreem zeldzame whisky tentoonstellen
Sluiten