De 10 meest legendarische voetbalgames aller tijden

Elke diehard voetbalfan heeft ooit een voetbalgame gehad die hij helemaal grijs heeft gespeeld. FIFA, PES en OSM zijn maar paar voorbeelden van de games die menig voetballiefhebber en gamer maar al te goed op zijn netvlies heeft staan. Vaak is het ‘t ideale tijdverdrijf met je maten en gaat het er erg fanatiek aan toe. Dit zijn wat ons betreft de 10 meest legendarische voetbalgames ooit.

1. Online Soccer Manager

Laten we maar gelijk beginnen met één van de beste. Online Soccer Manager oftewel OSM. Verslaving van menig puber en nog altijd een dijk van een spel. Je ouders hebben hier menig euro op stukgeslagen, omdat jij met de huistelefoon stiekem een seizoenskaart kocht voor de extra opties als een trainingskamp. Welke OSM-fan ken het niet? Het kan niet anders of jij hebt nu zin om binnenkort weer een competitietje te starten met je vrienden.

Foto: YouTube/ screenshot

2. FIFA 98: Road To The World Cup

David Beckham die in een te groot Engelse shirt op de cover van het spel stond en dan niet die titeltrack te vergeten. Woo-hoo!Ken je hem nog? Blur, Song 2 natuurlijk. Kan niet meer normaal worden geluisterd zonder Pavlovreactie naar deze game. Het kan niet anders of elke voetballiefhebbende dertiger heeft dit spel gespeeld. Wat was het lekker als je een vrije trap kreeg op randje 16, want dat was nagenoeg altijd een goal.

EK '98 Road to World Cup
Foto: YouTube/ screenshot

3. FIFA World Cup 2002

Oh jongens, dit was ons er ook eentje hoor. FIFA World Cup 2002. In elk team zaten een paar sterspelers en als je daarmee op doel pegelde, dan kreeg je letterlijk een vlammend schot, waardoor de bal met mach 10 richting kruising vloog. Hebben we nachten op doorgebracht. Never forget.

4. Football Manager

Dit is geen spel, maar een way of life. Gamers zijn er voor ontslagen en relaties zijn er voor verbroken, want wat een verslavend spel was (en is) dit zeg. Als manager van welk team dan ook draait het volledig om opstellingen, tactiek, en het leukste van alles: het kopen en verkopen van spelers. Beetje cheaten zodat je 200 miljoen transferbudget hebt en het formeren van de ideale selectie kan beginnen. Ondertussen zit jij (bij de vroegere edities) tijdens wedstrijden naar een paar blauwe balletjes te kijken die over een veld schuiven. Niet alleen voor hobbyisten een topspel, maar de database van spelers is zo to the point, dat echte scouts van profclubs FM daadwerkelijk gebruiken om nieuwe spelers te ontdekken.

5. PES 2007

PES moet vaak het onderspit delven voor FIFA, maar in 2007 was dat zeker niet het geval. Toen was de overwinning toch echt voor Konami met Pro Evolution Soccer. Lekker met Inter spelen, want dan had je Adriano tot je beschikking. Als die ‘m voor z’n linker kreeg kon jij al juichend naar de keuken lopen om een glas cola in te schenken. Hij stond dan ook niet voor niets op de cover van het spel.

6. Championship Manager

De voorloper van Football Manager. Dit spel is net als FM en OSM een spel voor op de computer. Je kon nooit rusten zonder dat jij weer de nieuwe Ronaldinho had gevonden. Wij speelden dit in 98/99, met namen als Rivaldo, Figo en Sonny Anderson bij FC Barcelona. Dat was lachen, maar het was natuurlijk nog leuker om te proberen met een eerste divisieclub de Champions League te winnen. Als tijdens de wedstrijden onderin die balk begon te flikkeren dan balden wij ons vuistje. Oh, en kijk even naar de legendarische namen hieronder. Batigol!

Championship manager
Foto: YouTube/ screenshot

7. FIFA Street

Een van de gruwelijkste ideeën die EA ooit heeft gehad én uitgevoerd. Je kon met alle sterren van destijds je tegenstanders passeren met gekke akka’s en vijfdubbele scharen. Het idee was superdik en de uitvoering zo mogelijk nog beter. Door de locaties van de pleintjes voelde het eigenlijk telkens als een soort van buurtfeestje. Je kon de mooiste skills showen en de grofste overtredingen maken, want er was toch geen scheids. Het is niet voor niets dat elk jaar weer de vraag komt naar een nieuwe FIFA Street.

FIFA Street
Foto: YouTube/ screenshot

8. Competitie Manager

In de tijd dat Co Adriaanse nog trainer was van Willem II was dit dé game voor de voetballiefhebber. Als je net genoeg gespaard had om die ene topper aan te trekken besloot de penningmeester met de kassa onder zijn arm het hazenpad te kiezen. Ook vroeg bijvoorbeeld te koffiejuffrouw of tijdens de rust wat slaapmiddel in de koffie moest doen. Uiteraard klikte je op ‘ja’. Met Wim Kieft en Hans Kraay Senior als commentator bij deze game. Wij zijn ze eeuwig dankbaar voor dit stukje jeugdsentiment.

Competitie manager
Foto: YouTube/ screenshot

9. RedCard 2003

Weet je nog waar de Q (van je toetsenbord) voor werd gebruikt uit FIFA? Daar hebben ze in de vorm van RedCard een heel spel omheen gemaakt. Bij deze game ging niet om de schoonheid van het voetbal, maar juist de donkere kant. Je kon overtredingen maken die zelfs Materazzi in zijn hoogtijdagen niet in zijn hoofd haalde. Ja, dan weet je dat er enorme horrortackles in voorkwamen. Je kon bijvoorbeeld met een meter aangeven, hoe hard je de tegenstander onderuit wilden schoffelen. Een headkick waar ze in de UFC van zouden schrikken, was in RedCard vrij normaal.

Red Card 2003
Foto: YouTube/ screenshot

10. Het EK ’96 voetbalspel

‘De verdediging lijkt wel gatenkaas!’ Dit is wat Jack van Gelder elke keer herhaalde na een tegengoal in deze game. Na twee minuten had Van Gelder al zijn teksten wel gezegd en viel hij meermaals in herhaling. Ook kon je bijvoorbeeld in de game moeiteloos vanaf de middencirkel scoren. Het maakte dan niet uit of dat Aron Winter of Pavel Nedved die bal trapte, hij ging er altijd in. Het spel was zo slecht, dat het grappig was. Om die reden moet hij ook zeker in dit mooie lijstje. We konden op het interwebs geeneens een goeie afbeelding meer vinden van dit spel, dan weet je dat het echt oud is.

Reageer op artikel:
De 10 meest legendarische voetbalgames aller tijden
Sluiten