Michael Jordan’s 1992 Olympics Dream Team Reebok-jack te koop bij Sotheby’s

Bij Sotheby’s weten ze wel wat geld oplevert: (een van) ’s werelds beste basketballer(s) ooit natuurlijk. Zo gingen Michael Jordan’s Air Jordans die hij het laatste seizoen droeg onder de hamer bij het veilinghuis. En die werden meteen de duurste sneakers ooit. Nu is het de beurt aan zijn 1992 Olympics Dream Team Reebok Jacket

Olympics Dream Team jack

Het “Dream Team” Reebok-jack van de Olympische Zomerspelen 1992, gedragen door Michael Jordan om de gouden medaille in Barcelona in ontvangst te nemen, wordt geveild bij Sotheby’s. Daar zal het naar verwachting maar liefst 3 miljoen dollar zal opbrengen.

Het jack wordt geconsigneerd door Brian McIntyre. Leggen we effe uit: Consignatie is het tijdelijk in bewaring nemen van goederen met het doel deze te verkopen. Ze zijn niet zomaar bij hem uitgekomen, McIntyre is het voormalig hoofd van de mediarelaties van de NBA.

Het jack is volgens Sotheby’s nog nooit eerder geveild. Met recht een unieke mogelijkheid om een stukje sportgeschiedenis binnen te halen dus.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Olympics Dream Team Reebok-jack gaat verder dan dat het gekoppeld is aan een gouden medaillekampioenschap dat het bereik en de populariteit van basketbal heeft vergroot. Jordan, die een langdurige zakelijke relatie had met Reebok-concurrent Nike, wees het jack af.

Uiteindelijk moest hij er toch mee op de foto op het podium. Maar daar had Jordan wat op gevonden. Voor de medailleceremonie sloeg Jordan een Amerikaanse vlag over zijn rechterschouder om zo het Reebok-logo te bedekken.

Dat incident betekent dat het jack “potentieel ook de meest controversiële is binnen de parameters van Jordan’s legendarische carrière”, aldus Sotheby’s.

Loyaal

Naast zijn legendarische plaats in de Olympische geschiedenis, vertegenwoordigt het jack de loyaliteit van Jordan aan Nike. “Een transformerende en revolutionaire samenwerking. De complexiteit en de controverse die aan het jack verbonden zijn, maken het deels zo speciaal”, aldus Brahm Wachter, Sotheby’s hoofd moderne verzamelobjecten.

McIntyre ontving het als een geschenk “onmiddellijk na de ceremonie van 1992, toen Jordan zijn jack naar hem gooide en beweerde: ‘Ik wil het zeker niet'”, aldus Sotheby’s. Daarbij komt nog dat een inscriptie – “Aan Brian bedankt voor alles, Michael Jordan” – prominent op het Olympics Dream Team jack staat. Een echt hebbedingetje voor de basketbalfanaten.

Je hebt nog even de tijd om je buitenlandse rekeningen te plunderen. De online veiling sluit namelijk 28 juni 2023.

Reageer op artikel:
Michael Jordan’s 1992 Olympics Dream Team Reebok-jack te koop bij Sotheby’s
Sluiten