FHM Shoots: parel uit het zuiden Donna Ubags

okt 24 2019, 17:00 Girls
donna ubags03 kopie
In FHM Shoots leren we de mooiste vrouwen van ons land zowel van binnen als buiten beter kennen. Een vrouw waar wij sinds ons afgelopen magazine superfan van zijn is Donna Ubags. Ze was de rode lantaarndrager in de FHM500 van dit jaar, maar nummer 500 is natuurlijk ook een ereplaats. Het kan niet anders of ze gaat in 2020 dik stijgen. Nu alvast een preview in de vorm van een uitgebreide fotoshoot met fotograaf Peter Dijs . De Maastrichtse brunette studeert journalistiek, doet modellenwerk voor onder andere Hunkemöller en is zeer welbespraakt. Wij stellen je met alle liefde voor aan deze sprankelende parel uit het zuiden.
Donna! Hoe is het?
Ik ben heel tevreden. Ik ben bezig met veel leuke dingen die me energie geven en heb een ontzettend waardevolle, fijne mensen om me heen. Het leven is en blijft een rollercoaster, maar overwegend heb ik helemaal niets te klagen met alle toffe dingen die ik mag doen als 20-jarig guppie!
Goedzo! Waar ben je allemaal mee bezig op het moment?
Momenteel combineer ik mijn werk als model met fotografie en mijn derde jaar HBO journalistiek. Dit deed ik afgelopen jaar ook al, maar ik moest voor de honderdste keer leren dat er geen 10 dagen in een week passen. Ik had ontzettend toffe kansen op werk gebied, wilde mijn camera niet wegleggen én ik was (en ben) een perfectionistische streber op school. Dat was samen te veel, dus vanaf deze zomer heb ik besloten deeltijd verder te studeren. Dat zorgt dat ik meer ruimte heb voor shows en shoots. Modellenwerk betaalt de rekeningen, mijn studie is om een basis te hebben om op terug te kunnen vallen en mijn fotografie is mijn passie. Ik krijg energie van mijn camera in handen hebben en mensen zo puur mogelijk vast leggen. De essentie van een persoon in een portret vangen, dat doe ik het liefst. Dat gevoel als je hét shot te pakken hebt is goud. Ik ben nu een jaartje bezig met het ontdekken van mijn camera en kan niet wachten nog heel veel te leren en maken de komende jaren. Mijn werk deel ik op @donna.unfold op Instagram, dus als je benieuwt bent naar waar het heen groeit: check it out!
donna ubags02 683x1024
Foto: Peter Dijs
We leerden jou kennen via de Hunkemoller Fashion Show. Hoe was het om die te lopen?
Ja, ik zou liegen als ik zou zeggen dat dat niet fenomenaal was. Het was mijn 5eHunkemöller show. Vier keer liep ik de show in Nederland en vorig jaar mocht ik voor de Doutzen Swim launch mee naar een show op een rooftop in Barcelona. Wennen zal het nooit! Het is natuurlijk een groot ego-ding, want wereld verbeteraar word je niet van in lingerie in de AFAS lopen… maar een eer en adrenaline kick: dat is het keer op keer! Stiekem ben ik ook wel trots op dat ik daar als vrouw in maat 38-40 sta en me daar ontzettend sterk in voel. Anders dan toen ik als zestienjarig meisje maat 32 op mijn eerste Hunkemöller casting gekozen werd. Na de show liet ik dit jaar zelfs de nodige traantjes van ontlading, dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Ik was me veel bewuster van hoe ik genoot van de momenten on stage en van de prachtige powervrouwen waardoor ik omringd was.
Wat vind je leuk aan modellenwerk en wat is de leukste opdracht die je ooit hebt gedaan?
Het reizen zou het meest voor de hand liggende antwoord zijn, maar ik denk dat dat voor mij het minste is. Don’t get me wrong: Ik ben een van de grootste backpack-liefhebbers die je zult ontmoeten, maar je raced voor jobs een stad of land in en weer uit. Continu uit een koffer leven en onderweg zijn; Ik vind dat vooral heel vermoeiend! Echt tijd om die plek te zien is er amper. De vrije avondjes die er zijn, zijn wel heerlijk natuurlijk! Het mooiste aan mijn werk vind ik vooral het menselijke aspect. Ik werk met zoveel fijne, gepassioneerde, lieve medecollega’s. Ik heb aan deze wereld een groot aandeel van mijn belangrijkste vriendjes én mijn relatie te danken. Aangezien we veel moeten wachten, reizen en tussenliggende vrije tijd samen spenderen, raak je al snel écht bevriend. Een van de tofste werkervaringen die ik ooit gehad heb was toen ik mijn eerste bruidsshow liep. Zelfs de tomboy die ik ben werd betoverd door de magie van het witte kant. Achteraf snap ik er weinig van: een meisje van 15 met het postuur van een kind in een bruidsjurk. But back then: I was living the cinderella fantasy!
Wat doe je naast modellenwerk nog meer in het dagelijks leven?
Ik ben van jongs af aan een ontzettend bezige bij. Combineerde ontelbaar veel hobby's, bijbaantjes en school. Dat is vandaag de dag niet anders, al ben ik inmiddels het belang van rustdagen ook flink gaan inzien. Ik waardeer ze nu zelfs ontzettend. Tijd voor mij alleen met een boek in een koffietentje, wandelend in de natuur of tekenend, vind ik heerlijk. Alles dat mijn innerlijk kind wakker en gelukkig maakt, maakt mijn 20 jarige ik rustig. Daarnaast spendeer ik natuurlijk ook graag tijd met mijn lievelingsmensen en in de gym. Ik vind niks fijner dan genieten van alles dat mijn lijf kan. Van pushen tijdens een krachttraining, op mijn hoofd staan na de yoga tot trillend een boks-les uitlopen.
donna ubags19 1024x683
Foto: Peter Dijs
Afgelopen jaar stond je op nummer 500. Wat vond je daarvan?
Gek, maar tof! Ik heb volgens mij vooral heel hard gelachen toen ik dat zag dat ik was uitgenodigd voor de FHM party en dus een sterk vermoeden had van dat ik in de lijst stond. Ik lag toen als ultieme student in joggingpak op de bank met een knot op mijn kop en dacht: haha, weten jullie het zeker jongens? Dat feestje heeft trouwens niet teleurgesteld. Ik boekte met een vriendinnetje een nacht in een hostel in Amsterdam voor die nacht (vonden we als backpackers die we zijn helemaal leuk) en vanuit daar vertrokken we naar wat een super tof feestje moest worden. Heel wat heerlijke uren dansen later liepen we de FHM afterparty uit, waar iedereen met taxi’s en zelfs een limo opgehaald werd. Wij vertrokken met het pondje en te voet terug naar ons hostel. We hebben flink met onszelf gelachen na een avond onder hip-and-happening Nederland. Volgend jaar weer? ;)
Besef je wel dat nummer 500 een ereplek is?
Well, now I do! Haha, nee ik had al wel zo’n vermoeden toen ik het blad opensloeg en mezelf op bladzijde 1 paginagroot zag staan. Super gek, stond ik dan in een mannenblad! Maar ach, ik ben trots op wie ik ben en wat ik doe. Als mensen me voor hoe ik uitzie in een blad willen zetten, kan het niet anders opvatten dan als een compliment.
Wat vind je van de FHM500 als concept?
Dubbel. Want ik vind het op een bepaalde manier vreemd om aan schoonheid een rangorde en label te hangen. Van de andere kant is dat een beetje hypocriet van mezelf want op basis van diezelfde labels verdien ik mijn geld. Daarbij komt dat ik zelf ook graag naar mooie/interessante mensen kijk én ook dat ik verrast was door hoe gevarieerd de FHM500 is! Dus zo kijk ik nu naar het concept: als een viering van verschillende vormen van vrouwelijk schoon. Al zit die in the end toch écht van binnen, maar daar heb je voor een FHM lijst met foto’s natuurlijk minder aan.
We weten dat je al bezet bent en wel door een vrouw. Wanneer kwam je erachter dat je op vrouwen valt?
Yes klopt! Ik was 17 toen ik voor het eerst verliefd werd op mijn collega en tevens beste vriendin. We hebben heel veel shows samen gelopen, waaronder de Hunkemöller show in 2017. Lang dacht ik: nee joh, we zijn gewoon close. We hadden tot dat moment namelijk beide nooit met een vrouw gedate, maar op een gegeven moment kon ik niet langer ontkennen dat er meer gevoel was: alles dat ik wilde was zo veel en zo dicht als mogelijk bij haar zijn. Toen ik 18 was spendeerden we samen twee weken op een Idyllische eilandengroep in Maleisië om onze liefde echt een kans te kunnen geven. Daar begon ons verhaal. Can’t blame me right? Prachtige vrouw, azuur blauw water en drinken uit een kokosnoot; who would say no? Inmiddels hebben we twee jaar een relatie. Ik denk dat voor ons beide geldt dat we niet perse alleen op vrouwen vallen, vooral gewoon op elkaar. Als ik een ding geleerd heb is dat het leven verrassingen in petto heeft die je vooraf zelf niet eens kunt bedenken.
Wordt FHM en de FHM500 dan ook veel bekeken door lesbische vrouwen dat je weet?
Ik heb geen flauw idee. Maar ik kan me voorstellen dat er ook vrouwen zijn die zich boeien voor mooie auto’s/motoren, reisbestemmingen en mooie vrouwen. Daar hoef je denk ik niet eens perse voor op vrouwen te vallen. Al denk ik, maar dat weet ik niet; dat de FHM500 lijst toch echt eerder een mannen ding is.
donna ubags14 682x1024
Foto: Peter Dijs
Je komt uit Maastricht hé. Ben je daar ook opgegroeid?
Yes! Ik ben opgegroeid in en rondom Maastricht. De mooiste stad van Nederland als je het mij vraagt, al zijn een groot aantal argumenten daarvoor waarschijnlijk flink chauvinistisch. De prachtige architectuur, bourgondische levensstijl en sfeer alsof je in een stukje Frankrijk zit… zijn niet te ontkennen! Oh en het is er altijd een paar graden warmer dan in het noorden: mooi meegenomen.

Wat zijn je grote dromen voor de toekomst?
Ik heb niet echt grootse carrière doelen. Ik vind het veel belangrijker om me te focussen op de manier waarop en plek waar ik leef. Ik wil kiezen voor een leven en daar een baan bij zoeken, in plaats van een carrière kiezen en genoegen nemen met het leven dat daarbij hoort. Momenteel zijn daarvoor nog veel opties open, ik acht de kans redelijk dat ik in elk geval voor langere tijd naar het buitenland wil. Ergens waar het eten lekker is, het strand dichtbij is en de lucht blauw is. Wie weet sta ik over 10 jaar in mijn eigen duikschool, hostel of restaurantje in een ver land. Al is het net zo goed mogelijk dat ik kids heb en in Maastricht woon. We will see. Maar nadat ik hopelijk volgend schooljaar afstudeer, wil ik vooral gaan voor mijn passie: fotografie. Daarin heb ik niet perse grote dingen die ik wil bereiken behalve heel veel groeien en beter worden. Om financiële redenen zal ik voorlopig ook zeker modellenwerk blijven doen, waarin ik moet bekennen dat ik ook nog wel graag wat dingen wil doen. Nu loop ik vooral veel shows, dat vind ik heerlijk! Maar een grote campagne schieten lijkt me echt tof. Voor een merk als Hunkemöller of PrimaDonna waar ik al lang veel voor werk, zou dat echt super vet zijn!
Ja Hunkemöller. Als je dit leest: regel die shoot! Tot slot, wat zijn dingen die de komende maanden op je agenda staan waar je heel erg naar uitkijkt?
Komende week ga ik met mijn mama een nachtje weg, lekker samen wandelen in de Belgische Ardennen. Eerst ga ik dit weekend nog lekker naar de spa en puzzelen met mijn vriendin. Ja, echt. Met een Disney duizend stukjes puzzel op een deken in de woonkamer; fijner dan tijd spenderen met mijn lievelingsmensen, wordt het leven niet. Daar kijk ik echt naar uit. Er komen zeker leuke nieuwe shows en shoots aan de komende maanden, maar dat blijft in the end maar werk. Écht uitkijken doe ik vooral naar die kleine dingen tussendoor.
Meer van Donna Ubags? Volg haar hier op Instagram

Vluggertje

Recept:Alles dat uit de keuken van mijn vriendin komt. Ik meen het: geef haar een eigen kookboek. Auto: Een busje waarin ik kan slapen en koken.
Concert:Alles waar jaren 60, 70, 80, 90 hitjes en R&B gedraaid wordt. Reis: De Azoren
Stad:Maastricht Boek: Een klein leven - Hanya Yanagihara.
Mooiste vrouw van Nederland:Mijn vriendin. Misschien de nummer 1 van volgend jaar? Ik fotografeer haar wel!

Credits

Fotografie:Peter Dijs - Volg hem hier op Instagram of check zijn website Model: Donna Ubgas - Volg haar hier op Instagram

Meer FHM Shoots

Meer fotoshoots zien? Ja natúúrlijk! Bekijk hier de fotoshoots met andere FHM500-beauty’s:
Delen met
Ook interessant