F1 Grand Prix in Nederland: ‘Het wordt Zandvoort of anders niet’

Redactie 7 Feb 2019 Entertainment

Het is weer eens tijd voor een update over de organisatie van een Grand Prix in Nederland. In november werd al bekend dat de Formule 1 voor Zandvoort ging, als er een Grand Prix in Nederland wordt georganiseerd. Racecoryfee Jan Lammers heeft tegen Nusport gezegd dat Assen geen alternatief meer is.

“Het Formule 1-management (aka FOM- Formula One Group) heeft gezegd dat Zandvoort de Nederlandse GP gaat organiseren, als de Formule 1 terugkeert in Nederland. Assen is al maandenlang geen alternatief meer”, zegt ome Jan. “Volgens de informatie die wij hebben is Zandvoort de enige optie in Europa voor het FOM, omdat er al veel races in Europa zijn. Als Zandvoort het niet wordt, dan zal er naar Amerika of Azië gekeken worden.” Jan Lammers werd deze week aangesteld als sportief directeur van het historische circuit.

Hoewel Lammers verkondigd dat Assen kan fluiten naar de organisatie van een F1 Grand Prix, houdt Assen nog altijd hoop. Volgens circuitchef van Assen Jos Vaessen staat er binnen enkele weken een gesprek gepland in Londen.

Geen subsidie van Rutte

Circuit Zandvoort heeft nog tot 31 maart om aan de voorwoorden van de F1 te voldoen. Dat houdt in dat er vooral heel veel flappen nodig zijn. In totaal gaat het om 30 tot 40 miljoen euro. Circuitbaas Prins Bernard Junior had z’n handje opgehouden bij onze regering en vroeg om een bijdrage van vijf miljoen, maar van de week werd al bekend dat hij daar naar kan fluiten. Hij moet het zelf maar bij elkaar gaan sprokkelen via gulle gevers en sponsoren. Zou toch moeten lukken, met al die multinationals in ons land.

Uniek evenement

Daar is Jan Lammers het mee eens. “Ook zonder subsidie kunnen we het budget rond krijgen, maar het FOM stelt als eis dat de overheid achter de Grand Prix staat.” Jan is gelukkig nog altijd positief gestemd over de organisatie van een Grand Prix in Zandvoort. “Ik heb niet het idee dat de Tweede Kamer volledig en juist geïnformeerd was. Een Formule 1-race valt niet onder breedtesport, waar de overheid vaak subsidie voor geeft om mensen in beweging te krijgen. Maar een Nederlandse Grand Prix is wel een uniek evenement dat wereldwijd een miljoenenpubliek trekt en Max Verstappen is een sportman die heel veel Nederlanders motiveert.”

Max kiest voor Zandvoort

Als het aan Max ligt, wordt de Grand Prix in Zandvoort verreden. Tegen FHM zei hij onlangs: “Ik zou gaan voor Zandvoort. Dat is meer voor raceauto’s. De motorcoureurs zouden altijd Assen zeggen.” Check de video hieronder.

Het moge duidelijk zijn dat er nu wel een beetje vaart achter mag worden gezet. De regering lapt dan wel niet mee, maar die moeten zich gewoon even achter de organisatie gaan scharen en verder moeten bedrijven de portemonnee trekken voor sponsoring. Zeg eerlijk, hoe vet is het als we Max hier voor een paar jaar rond hebben scheuren in een officiële F1 Grand Prix? Make it happen!

NU.nl

Reageer op artikel:
F1 Grand Prix in Nederland: ‘Het wordt Zandvoort of anders niet’
Sluiten