Een kater, hoofdpijn of spierpijn: de paracetamol is er voor je in al deze gevallen en misschien ken je er nog een paar. Sommige van ons hebben zelfs een paracetamol verslaving, die pakken om het minste en geringste de bittere schijven. Terwijl anderen het zo lang mogelijk uitstellen om toch die pillen maar te pakken. Al kunnen ze heel effectief zijn en de vervelende pijntjes of koorts tegengaan. Daarbij vragen we ons af: helpt een pijnstiller ook tegen het zeer van een gebroken hart?
Iedereen die een break-up heeft meegemaakt, kan zich voorstellen hoe pijnlijk een gebroken hart kan zijn. Geruststelling, deze pijn is niet permanent. Wel kan het hardnekkig zijn en tranen opleveren, maar met goede gesprekken en nog betere break-up songs komen we er allemaal weer overheen. Veel mensen voelen naast mentale pijn ook fysieke pijn als ze
liefdesverdriet hebben. Werkt dan onze redder in nood, de paracetamol, tegen deze pijn?
Pijn
Afwijzing op romantisch gebied zorgt ervoor dat je hartslag trager wordt en daarbij is het pijnnetwerk in de hersenen actief. Je kunt dus psychische pijn, zoals een gebroken hart, werkelijk voelen als fysieke pijn. Soms beschrijven mensen de pijn als 'een knoop in de maag', maar je kunt ook kortademig zijn of druk op je borst ervaren.
Paracetamol dempt
Blijkbaar delen fysieke en emotionele pijn dezelfde snelweg in je brein. Dus als je liefdesverdriet hebt, kan een pilletje je niet alleen helpen bij je hoofdpijn, maar ook bij je hartpijn. Onderzoek toont aan dat paracetamol de activiteit in je hersenen die je verdrietig maakt, kan kalmeren. Natuurlijk lost het niet alles op - je ex komt echt niet terug door een pilletje. Maar hé, als het je helpt om minder als een zielig hoopje ellende op de bank te zitten, waarom niet? Een snelle oplossing voor een gebroken hart is het niet. We raden je aan niet naar alcohol of andere verdovende middelen te grijpen, want de principes blijven hetzelfde. Een beetje cliché is het wel, maar het enige middel tegen liefdesverdriet is tijd.