Het weekend is zo voorbij, je inbox is een chaos en je voelt je allesbehalve gemotiveerd om terug naar kantoor te gaan. Herkenbaar? Maar stel je voor dat je niet alleen uitgeput of gedemotiveerd bent, maar dat je echt klaar bent om je werkgever te laten zien dat je geen genoegen meer neemt met je huidige situatie. Dat is precies waar de trend ‘revenge quitting’ over gaat: werknemers die genoeg hebben van hun baan en met opgeheven hoofd de deur achter zich dichttrekken.
Volgens onderzoek van Software Finder over ‘revenge quitting’ in 2025, voelt maar liefst 28% van de werknemers zich in de komende jaren gefrustreerd genoeg om hun baan abrupt op te zeggen. Wat zijn de redenen hiervoor?
Onvoldoende salaris, geen doorgroeimogelijkheden en een cultuur die niet in lijn is met de persoonlijke waarden van de werknemer. Vooral hybrid werknemers en Gen Z-ers voelen zich vaak in een “loop” zitten, waarbij ze zich ondergewaardeerd en vastgeketend voelen in hun functie. En ja, we kunnen het ons allemaal voorstellen— wie wil er nou blijven hangen in een baan waar je alleen maar als radertje in een machine gezien wordt?
Dit soort ontslag is een reactie op alles wat misgaat in een organisatie: je voelt je niet gewaardeerd, je krijgt geen erkenning, en de werkdruk is te hoog. Voeg daar een gebrek aan duidelijke communicatie bij, en je hebt de perfecte storm voor werknemers die plotseling hun ontslagbrief op de tafel gooien. Het resultaat? 17% van de fulltime werknemers heeft in het verleden al ‘revenge quit’ en 4% denkt dit in 2025 daadwerkelijk te doen. Ook een interessant feitje: entry-level medewerkers en remote workers voelen zich het vaakst ondergewaardeerd.
Maar voordat je impulsief je ontslagbrief schrijft, is het belangrijk om even stil te staan. Het kan verleidelijk zijn om te ontsnappen, maar zoals experts aangeven, is het slim om niet in de hitte van je emoties te handelen. Emily Button-Lynham, oprichter van EBC Coaching, adviseert: “Voordat je besluit te vertrekken, vraag jezelf af wat succes voor jou betekent en of je huidige werk je kan helpen daar te komen.” Pak je frustraties niet zomaar aan als excuus om weg te gaan—zoek eerst naar oplossingen binnen je huidige situatie.
De toekomst ziet er rooskleuriger uit, vooral als bedrijven nu serieus beginnen na te denken over hoe ze hun werknemers kunnen behouden. De nieuwste trend? Werknemers die op zoek zijn naar bedrijven die niet alleen een goed salaris bieden, maar ook een cultuur hebben die bij hun waarden past. Bedrijven die werk-privé balans en inclusiviteit hoog in het vaandel hebben staan, winnen het van de traditionele ‘hustle culture’. Dit is een trend die steeds meer aan populariteit wint, vooral onder vrouwen en jongere generaties.