Vandaag is het Equal Pay Day, en hoewel dat klinkt als een internationale feestdag, is er één ding dat een beetje roet in het eten gooit, en dat is de loonkloof. Je weet wel, dat irritante verschil in salaris tussen mannen en vrouwen. En ja, het is 2024, maar de loonkloof in Europa blijft maar liggen, alsof het een oude sok is die je maar niet kwijt raakt. Daarom heeft Brussel besloten om in te grijpen, en vanaf 2026 moet de boel eindelijk transparant worden.
Vandaag is het Equal Pay Day in Europa. En geloof het of niet, het is een beetje een downer. In Nederland valt deze dag op 14 november, wat betekent dat vrouwen symbolisch de rest van het jaar werken zonder betaald te krijgen, omdat ze nog steeds minder verdienen dan mannen voor precies hetzelfde werk. Ouch, dat doet pijn. Hoe kan dit nog steeds een ding zijn in 2024? Het blijkt dat het gebrek aan transparantie een van de grote boosdoeners is. Vrouwen weten vaak niet hoeveel hun mannelijke collega’s verdienen, en zonder die info wordt het moeilijk om je zaak te bepleiten. Maar gelukkig komt daar verandering in.
Tijd om de boel recht te trekken. Vanaf 2026 wordt het voor werkgevers verplicht om transparant te zijn over salarissen. Ja, je leest het goed: als je als werknemer het salaris van een collega wilt weten, hebben ze geen keuze, ze moeten het je vertellen. Dit moet vrouwen helpen om de loonkloof een flinke tik te geven.
Ingelise de Boer van de Europese Unie zegt het als volgt: “Gelijke beloning voor gelijk werk is een van de grondbeginselen van de EU.” En ze heeft gelijk. Het is absurd dat het nog steeds niet de norm is. De Europese Commissie heeft in 2021 het voorstel voor een wet gepresenteerd die werkzoekenden het recht geeft om de salarisschaal van een vacature te zien. Bedrijven met 250+ werknemers moeten zelfs de loonkloof tussen mannen en vrouwen openbaar maken. Gezien de cijfers, zou dat wel eens een eye-opener kunnen zijn.
Nederland staat met een loonkloof van 13% in de middenmoot. Dat klinkt misschien niet zo slecht, maar het is nog steeds genoeg om je een beetje ongemakkelijk te voelen als je je salaris vergelijkt met dat van je vrouwelijke collega’s. Kijk bijvoorbeeld naar Luxemburg, waar vrouwen zelfs 0,7% meer verdienen dan mannen. Ja, dat lees je goed. Aan de andere kant van het spectrum zit Estland met een loonkloof van 22%. Dat is bijna net zo pijnlijk als het kijken naar je bankrekening na een weekendje weg.
De wetgeving komt eraan. Vanaf 2026 moeten werkgevers niet alleen de salarissen transparant maken, maar ook rapporteren over de loonverschillen tussen mannen en vrouwen. Het is een belangrijke stap richting gelijke beloning, maar Nederland en de andere EU-landen hebben tot juni 2026 om alles in de wet te verankeren. Dus voor nu kunnen we alleen maar hopen dat de verandering sneller komt dan een nieuwe aflevering van Stranger Things.