Australische werkgevers riskeren megaboetes voor werkverzoeken buiten kantooruren

31 aug , 17:00 Entertainment
thuiswerken header australie
Op de redactie is het weekend heilig en ondanks dat we als digitale vriend zielsveel van jullie houden, overlijdt er niemand wanneer we een of twee artikelen minder plaatsen. Daarentegen is dit niet overal het geval en de Australische overheid komt met een pakkende oplossing: megaboetes voor werkverzoeken buiten kantooruren.
Volgens een onderzoek door het Australia Institute werkten Australiërs in 2023 gemiddeld 281 uur onbetaald over. Dat zou neerkomen op ongeveer 130 miljard Australische dollar, of bijna 80 miljard euro. Met de nieuwe wet mogen werkgevers nog steeds contact opnemen met hun personeel, maar deze mag op zijn beurt ieder telefoontje, appje of mailtje weigeren wanneer dit 'redelijk' is om te doen. Met de nieuwe regel word je beter beschermd voor de eisen van jouw baas en kun je ook lekker genieten van het weekend.

Boetes

Als jouw werkgever zich niet aan de regels houdt en jij vindt dat je 'redelijk' hebt gehandeld, kan er een boete worden uitgedeeld. Deze kan ook aan jou als werknemer gegeven worden, maar door de wet komt hij sneller bij jouw leidinggevende. De Australische industriële waakhond, de Fair Work Comission (FWC), neemt deze zaken in behandeling en doet onderzoek. Bij elke analyse wordt er rekening gehouden met de rol van een werknemer, persoonlijke omstandigheden en hoe en waarom het contact is gelegd.
Wanneer jouw baas je weekend telkens verziekt en er geen stop op het werk zit, kunnen ze een boete van 94.000 Australische dollar opleggen. Dit is ongeveer 57.000 euro. Enfin, als jij als werknemer met de pet naar jouw werk gooit en zij oordelen dat je schuldig bent aan nalatigheid in extremen, kun je ook een dure brief op de mat verwachten. De FWC legt aan werknemers een maximale boete op van 19.000 Australische dollar. Omgerekend is dit 11.500 euro.

Thuiswerken

Omdat we anno 2024 steeds meer thuiswerken is het gebruik van eigen apparaten voor werk er langzaam ingeslopen. Universitair hoofddocent technologie John Hopkins vertelt dat het mede hierdoor de norm is geworden om buiten kantooruren om e-mails, sms'jes en telefoontjes voor werk te ontvangen. "Zelf als je op vakantie bent", verklaart hij.
Delen met
Ook interessant