Q&A met Eljero Elia over zijn voetbalpensioen, het trainerschap en dj-carrière

mrt 14 2023, 18:00 Entertainment
dsc03120
Eljero Elia heeft zichzelf helemaal opnieuw uitgevonden. Na een indrukwekkende voetbalcarrière die hem via Feyenoord en Juventus naar de WK-finale leidde, is de ex-vleugelflitser nu DJ. Op 18 maart komt het populaire immersivefestival THE END van Parijs naar Nederland. Op de lineup prijkt, naast housegrootheden La Fuente en Benny Rodrigues, Eljero Elia.
Heb je er bewust voor gekozen om op een festival dat voor het eerst in Nederland is te gaan draaien?
“Nee, het kwam eigenlijk als een geluk bij een ongeluk. Hij stuurde mij een bericht (Gregory Vrede, organisator Nederland) en toen vroeg hij of ik het voor hem wilde promoten. Toen zei ik voor de grap tegen hem, dat ik daar ook wel zou willen staan. ‘Echt? Ik bel je zo terug.’ Hij ging een beetje aan de gang en toe zei hij van: ‘Ik heb je op de line-up gezet’. Zo is het eigenlijk tot stand gekomen. Ik had het niet verwacht, maar als zo’n kans voorbijkomt dan pak je die met beide handen.”
Zou je zelf ook naar een feest gaan waar jij draait?
“Ja, ik denk het wel. Het is muziek waar ik zelf van hou. En ik denk ook dat het interessant is om mij te zien draaien voor mensen die love hebben voor Techhouse en Minimal techno. Of om mij te zien falen.”
Wat is je favoriete track aller tijden?
“Is verschillend man, maar een track die ik echt vaak draai is: I wanna be with you , van Undercontrol en TL, maar ik vind dat meer mellow en house door elkaar heen. Dat is wel een van de nummers die ik echt altijd wel draai. Maar niet zelf in mijn dj-set, want dat past helemaal niet in mijn dj-set.”
Als je een eigen avond zou mogen hosten. Welke locatie zou je kiezen en welke 3 andere artiesten zou je uitnodigen?
“Jamie Jones vind ik vet, net als Michael Bibi en Benny Rodrigues. Ik vind heel veel dj’s vet, maar ze hebben niet de stijl die ik heb. De jongens die ik net heb opgenoemd, hebben allemaal hun eigen stijl en eigen sound en dat vind ik wel vet. In de Ziggo Dome, want het is lokaal, groot, groot publiek en de akoestiek is goed. En dat gaat ook gebeuren, je moet het zeker in de gaten houden. Dat is ook een van mijn dromen zelf, om een groot feest te geven. Met zulke grote dj’s op zo’n mooie plek.”
dsc00374 resultaat scaled
Was het een moeilijk besluit om definitief te stoppen met profvoetbal?
“Nee, ik was al een tijdje gestopt. Ik moest alleen nog officieel zeggen tegen iedereen. In het begin, toen het nog niet officieel was, was het wel lastig. Op een gegeven moment ben je al zolang geblesseerd, dan is het eigenlijk nog zeggen dat ik definitief gestopt ben. Dan is het niet meer zo moeilijk.”
Als je nu terugkijkt op je voetbalcarrière, waar ben je dan het meest trots op?
“Op alles wat ik heb bereikt. Wat ik in het voetbal heb gedaan, ik ben gewoon op alles trots. Of er dingen zijn die hij anders had willen doen? Ja en nee. Het leven moet gaan zoals het is, alles is een leermoment. Ik denk dat ik nu sterk genoeg in m’n schoenen sta en dat ik van de fouten die ik heb gemaakt, heb geleerd. En dat het moest gebeuren, zoals het moest gebeuren. Voor de rest kijk ik niet terug, het leven is veel te mooi. Ik heb m’n kinderen, ik heb m’n familie iedereen is trots op mij en dat is voor mij het belangrijkste. En ik ben natuurlijk ook trots op mezelf.”
Hoe zou je je voetbalcarrière in een woord omschrijven?
“Een ruwe diamant. Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen, heb op het hoogste niveau gespeeld. Ik heb op de grootste podiums gespeeld. WK-finale gespeeld, dat is het grootste podium waar je op kan spelen, groter is er niet denk ik. Iedereen kan er meer uithalen, maar je moet blij zijn met wat je hebt.”
Stop je helemaal met voetbal of ga je nog lekker bij een amateurclub ballen?
“Nee, dat ga ik nooit meer doen. Ik heb daar geen zin in. Ik heb het in m’n carrière meegemaakt toen ik gewoon op het hoogste niveau speelde, dat ze gewoon alleen maar kwamen om mij te schoppen. Dan moet je elke keer jezelf verdedigen, toen dacht ik ‘laat maar zitten, het is al goed’. Mensen komen daar naar wedstrijden om jou de wedstrijd uit te schoppen. Daar heb ik geen zin in en geen tijd voor. Daar ben ik niet voor gemaakt.”
We hadden het er net al over, je hebt in de WK-finale gespeeld. Wat ging er in je om toen je hoorde dat je mocht invallen?
“Ik wilde zo snel mogelijk in het veld, ik wou gewoon spelen. Ik voelde geen druk. Niet om stoer te doen, maar als ik druk voel kan je mij beter thuislaten. Dat is ook juist de reden waarom ik andere kwaliteiten kon laten zien, waardoor ik het verschil kon maken in bepaalde wedstrijden. Omdat ik altijd zo onbevangen speelde en die onbevangenheid komt doordat je gewoon schijt hebt. Als je gewoon weet dat als je een actie maakt, dan maak je een actie. En als het mislukt, dan mislukt die. Maar het eerste doel van jezelf op het veld is omschakelen en proberen te presteren.”
Het gaat in het voetbal veel over eventuele nieuwe regels. Als jij een zou mogen toevoegen welke zou dat dan zijn?
“Effectieve speeltijd maakt de wedstrijd alleen maar interessanter. Je moet die jongens natuurlijk niet overbelasten. Maar aan de andere kant is het ook weer zo dat ze heel veel geld verdienen en dan moeten ze ook top fit zijn. Eigenlijk moeten ze 100 minuten kunnen spelen in plaats van 90 minuten. Dus dat vind ik alleen maar goed. Maar die VAR en al die dingen vind ik gewoon bullshit. Voetbal moet echt blijven, het moet puur. Iedereen moet fouten kunnen maken. Een scheidsrechter kan nu geen fout meer maken vind ik eigenlijk. Nu is het ook wachten op de VAR, oké de VAR is voorbij en dan yeah!”
Wie denk je dat er kampioen van Nederland gaat worden?
“Ik hoop Feyenoord, maar zoals het ernaar uitziet denk ik Ajax. Ik hoop echt Feyenoord. Feyenoord wint moeilijke wedstrijden, Ajax verliest wel punten maar ze hebben bijna niet verloren. Ze hebben alleen maar gelijkgespeeld. Dus ik ben benieuwd. Ajax heeft wel een zwaarder programma, ik denk niet dat 19 maart daarin beslissend is. Ze kunnen ook gelijk spelen en dan is het gewoon nog steeds drie punten. Ik ben echt benieuwd.”
Hoe was het om spelers als Buffon en Del Piero te spelen?
“Alles was leuk, je speelt met een van de grootste spelers van de hele wereld. En het was leuk om mee te maken, maar het liefst had je natuurlijk met ze op het veld gestaan. Dat waren toen alleen maar trainingen, maar verder was het wel leuk.”
Wie is de beste speler met wie je hebt gespeeld?
“Pirlo is wel een van de beste waarmee ik heb gespeeld. Ik kijk niet alleen als voetballer. Ik kijk ook als mens. Maar in Nederland: Van Persie, Sneijder en van Bommel. Dat waren hele andere type spelers. Maar ik denk wel dan Wesley Sneijder. Met Robben heb ik niet zo veel gespeeld. In de wedstrijden die ik met hem speelde, deed hij wel z’n ding. Hij scoorde wel altijd. Op de training was hij voorzichtig want hij wilde niet geblesseerd raken. Hij deed wel z’n ding, maar hij ging niet echt vol.”
Veel spelers worden na hun carrière analist of (jeugd)trainer, denk je dat je dat ook gaat doen?
“Ik ben in ieder geval bezig met mijn trainersdiploma en dat doe ik nu voornamelijk bij Feyenoord. Ik ben nu bezig met de opleiding, vanavond moet ik weer een wedstrijd bekijken en daar een analyse over maken. Ik ben bezig met UEFA C, dus ik zie het wel. Ik wil alleen maar jeugdteams. Ik wil gewoon liever met kinderen werken, ik wil niet met volwassenen werken. Ik heb geen zin in een team vol haat of al die dingen die daarbij komen kijken. Gewoon lekker met jongens werken, die zijn eerlijk, zijn nog stuurbaar, kan je nog coachen, kan je proberen beter te maken. Op een gegeven moment heb je een niveau en dan ga je niet meer beter worden, dan ga je je ontwikkelen als mens. En bij die jongens, er zit nog zoveel rek in. Je kan nog zoveel kanten met ze op. Dus dat vind ik veel interessanter.”
Vind je het eerlijk dat een niet oud-profvoetballer helemaal onderaan moet instromen, terwijl oud-profs dat niet hoeven?
“Je moet wel realistisch zijn, ieder mens moet gelijk behandeld worden. Maar ik denk wel dat iemand die op het veld heeft gestaan en op het hoogste niveau heeft gespeeld, meer ervaring heeft. Misschien is diegene tactisch niet zo sterk, maar ik denk dat hij het wel beter kan uitleggen of een beter spelinzicht heeft dan diegene die niet op het hoogste niveau heeft gespeeld. Neem bijvoorbeeld Erik ten Hag, hij heeft op het hoogste niveau gespeeld in Nederland maar niet over heel de wereld. Er zijn misschien betere voetballers dan hij, maar hij is misschien een betere people manager. Hij weet beter hoe je met een team moet omgaan en hoe je een team moet begeleiden. Dat zie je ook. Als je ten Hag en Gullit naast elkaar zet, ga je in eerste instantie denken dat Gullit beter is. Omdat hij de beste speler van de wereld was. Maar hij is niet de betere trainer. Ik vind het niet eerlijk, maar ik vind het normaal dat ze die keuzes maken. Maar aan de andere kant, als je echt goed bent, kom je vanzelf wel bovendrijven.”
Wanneer krijg je meer aandacht van vrouwen als dj of als voetballer?
“Weet ik niet, ik sta er niet meer zo open voor. Normaal was je wel bereikbaar, maar nu is het alleen nog maar via Instagram. Tegenwoordig als je iets terugzegt, sta je gelijk al op marwajuice. Je hebt wel soms als je aan het draaien bent dat vrouwen om aandacht vragen, maar dat zie je niet want je bent gefocust op je set. Er zitten natuurlijk wel vrouwen tussen die wat van je willen, maar ik zie het bijna niet meer. Vroeger was je daar gevoeliger voor dan ik nu ben, op 36-jarige leeftijd. Ik voel er bijna helemaal niets meer voor. Tuurlijk heb je zat mooie vrouwen en komen ze af op dj’s tijdens het uitgaan, maar ik heb andere prioriteiten.”
Hoe wil je, als je straks met pensioen bent, dat mensen zich jou herinneren?
“Niet aardig, haha. Gewoon van hé een legend man, iets nalaten. Net als het nu gaat zo van: ‘die acties van Elia man, Elia deed die acties altijd. Het WK, toen Elia erin kwam en hij heel Nederland op stelten zette.’ En als dj hoop ik van: ‘dit nummer van Elia was echt tranga man, dit nummer heeft mij echt veel herinneringen opgeleverd.’ Zo wil ik herinnerd worden.”
Eljero Elia draait op 18 maart op THE END festival.
Delen met
Ook interessant