Paus Franciscus was geen man van alleen woorden, maar juist van daden. Zelfs nu hij er niet meer is. Eén van zijn laatste wensen? Dat een van zijn oude pausmobielen wordt omgebouwd tot een rijdend ziekenhuis voor kinderen in Gaza. Geen media-show, geen religieus gedoe, gewoon een bus vol artsen en spullen die naar plekken rijdt waar verder niemand meer komt.
De auto in kwestie werd door Franciscus gebruikt tijdens zijn bezoek aan het Heilige Land in 2014. Sindsdien bleef het voertuig in de regio. Nu krijgt het een tweede functie. Op persoonlijk verzoek van de paus, vlak voor zijn
overlijden in april 2025, is de katholieke hulporganisatie Caritas Jeruzalem begonnen met de ombouw tot een mobiele gezondheidskliniek.
Pausmobiel als kliniek
De kliniek wordt voorzien van medische noodapparatuur, infectietests, vaccins, hechtingsmateriaal en diagnostische middelen. Medisch personeel gaat met het voertuig op pad om kinderen te behandelen in gebieden waar geen ziekenhuizen of klinieken meer functioneren.
Harde realiteit in Gaza
In Gaza ligt het zorgsysteem zo goed als plat. Door het voortdurende conflict zijn veel ziekenhuizen verwoest of onbruikbaar. Voor kinderen die gewond, ziek of ondervoed zijn, is er nauwelijks nog toegang tot zorg. De pausmobiel is bedoeld om juist die groep te bereiken, in wijken waar geen arts meer komt en waar hulp nauwelijks nog doordringt.
Volgens de secretaris-generaal van Caritas Zweden, in een interview met Vatican News, is het project een "concrete, levensreddende interventie" in een regio waar de medische situatie al maanden kritiek is. De wagen zal worden ingezet zodra er voldoende hulpverlening is in het gebied.
Geen groot gebaar
Franciscus stond erom bekend betrokken te zijn bij conflicten wereldwijd, ook buiten de camera’s om. Sinds het geweld in
Gaza eind 2023 weer oplaaide, had hij volgens het Vaticaan bijna dagelijks contact met de kleine christelijke gemeenschap in het gebied.
De pausmobiel krijgt met deze ombouw geen symbolische of religieuze functie, maar wordt een rijdende hulppost in een van de zwaarst getroffen gebieden ter wereld. Een daad van medemenselijkheid die levens kan redden, zelfs als de paus er niet meer is. Dus medische hulp waar het keihard nodig is.