De DJ-jongensdroom van Beswerda kwam uit, nu is het genieten begonnen

apr 02 2023, 12:00 Entertainment
20230127 1527 beswerda jordybrada 0081header
Niets is zo aanstekelijk als kinderlijk enthousiasme, en al helemaal niet als het van een volwassen kerel komt met een Rotterdams accent. Maak kennis met Koen Beswerda, beter bekend onder zijn stage name Beswerda. Het lijkt ons wel duidelijk hoe hij daar op gekomen is. In heel koen zijn verhaal klinkt de trots. Hij, die gewone gozer uit Rotterdam, de mensen willen op de foto met hem in Egypte en zijn handtekening in Libanon. Door de trots heen zit een vleugje verbazing gesmolten, die het eigenlijk nog wat geestiger maakt. Hij kreeg het wel maar even mooi voor elkaar. Hij leeft het leven waar ‘ie van droomde en heeft een heerlijk nieuwe EP’tje Concord, helemaal zoals hij het zelf wilde. Zijn emoties blijken niet misplaatst, maar gewoon logisch.
Drukke tijden vragen om rust, en ook rust staat bij Koen in het teken van muziek. Als we hem spreken zit hij samen met zijn DJ maatje Colyn en nog een vriend in een huis in de buurt van Barcelona. “We hebben niet echt een doel, we gaan gewoon lekker een beetje jammen, muziek maken en dan zien we wel wat eruit komt. Een rustig oude mannen weekend lijkt het wel.”

Een jongensdroom

‘Oude’ mannen waren ooit jonge jongens, en die jonge versie zou nooit geloven dat het vliegtuig vandaag de dag zijn tweede thuis is. “Ik denk dat de jonge Koen nooit had verwacht dat het zo ver zou komen. Het was altijd een droom van me. Draaien op feesten, zeker in het buitenland, maar ik was ook wel realistisch. Er zijn zo veel gasten die dat willen. Het is mijn hobby en mijn passie maar ik verwachtte niet dat het iets los zou maken. En dan nu, ja nu vlieg je heel de wereld over en draai je op allemaal mooie feesten.”
Hoe het kan dat het hem wél lukte? “Ik denk toch omdat ik iets doe wat niemand doet, ik maak muziek die toch wel ergens origineel is.” Op de muziek zoomen we zo verder in, maar de duidelijk dankbare Koen is van mening dat zijn muziek niet de enige reden is dat het hem gelukt is zijn droom te verwezenlijken. ”Er zijn zeker wel gasten die naast hun schoenen gaan lopen, je gaat ineens geld verdienen en je wordt ineens populair, dat kan je best wel veranderen als persoon. Ik probeer zo nuchter mogelijk te blijven. Als je je er bewust van bent, denk ik dat je best wel dicht bij jezelf kan blijven. Ik denk dat dat ook wel meewerkt in het succes.”
20230127 1527 beswerda jordybrada 0085 edit 1 scaled
Foto: Jordy Brada

Concord & Corona

Een gunfactor heeft de Rotterdammer van hier tot Tokyo, maar uiteindelijk moet de muziek toch ook echt een groot deel van het werk doen. Een voor hem lastige tijd lag aan de grondslag voor zijn nieuwste EP ‘Concord’. “Concord heb ik gemaakt in de lockdown en ik zat toen niet echt lekker in mijn vel. Concord is best een bijzondere plaat voor mij omdat ik daar best wel mijn gevoel in heb gestopt en dat is niet iets wat ik heel vaak doe.”
“De eerste drop van die plaat is best wel agressief.” Ondertussen kreeg hij het bericht dat zijn nieuwe plaat op Afterlife, een groot label in de scene, zou gaan uitkomen. Dit betekende een grote omslag in zijn blik op de toekomst. “Ik probeerde wat meer hoop in dat nummer te krijgen om alles samen te laten vallen. Ik heb nooit echt een bepaald doel met muziek maken, ik ga zitten en dan gebeurt er wat of niet. Concord was voor mij wél zo’n plaat dus dat was voor mij wel een bijzondere, dat ik eindelijk echt mijn gevoel heb kunnen stoppen in een plaat.”
Het woord ‘doel’ moet je hier even relativeren, uiteraard wilt Koen een goede plaat maken, maar hij laat zich vaak leiden door het proces. Dat is geen toeval of onmacht, dat is een keuze. “Ik heb wel pianoles gehad dus ik weet wel hoe en wat, maar ik denk dat mijn muziek ook mij maakt omdat ik juist niet weet waar ik mee bezig ben. Daar komen hele bijzondere dingen uit. Ik ben bang dat als ik echt heel goed piano ga leren spelen dat ik teveel rekening ga houden met de regels die ik heb geleerd. Ik doe nu waarschijnlijk dingen die een muzikant nooit zou doen omdat ze volgens bepaalde regels werken. Ik denk dat het me misschien tegen zou werken, mijn kracht is juist dat ik soms niet zo goed weet waar ik mee bezig ben.”

Dromen

Met wie Beswerda nog ooit samen zou willen werken wist hij direct te vertellen, de bewondering rijkt zo ver dat hij bijna niet meer uit zijn woorden komt. “DJ Koze. Hij is in mijn ogen de beste producer die er is. Hoe hij zijn muziek in elkaar zet, ik kan het bijna niet uitleggen. Het is heel puur en minimalistisch, maar zo knap wat ‘ie doet. Het klinkt ook echt als hem. Hoe simpel het ook is, wat ‘ie ook maakt je hoort meteen dat het van hem is, vanaf de eerste seconde. Dat vind ik ook ergens heel knap."
"Wat hij doet gaat mij nooit lukken. DJ Koze is echt een muzikant, die schrijft echt zijn muziek en ik doe maar wat. Hij componeert echt en dat hoor je er echt in terug. Mensen denk dat misschien ook wel als ze mijn muziek horen, maar dat is vaak niet zo.”
Wat live optredens betreft, leeft hij eigenlijk al zijn droom. “Awakenings is het eerste technofeest waar ik zelf als bezoeker heen ging, om het cirkeltje een beetje rond te maken zou het wel een hele mooie zijn. Ik ben zelf meer van de intiemere setting, de wat kleinere feesten. Ik heb op Into the Woods ook wel eens voor vijfduizend man gestaan en dat was ook heel vet, maar ik moest daar wel echt aan wennen. Je krijgt helemaal geen feedback, je ziet alleen maar hoofdjes, je ziet niet echt wat er gebeurt.

Beswerda live

Überhaupt is groot, groter grootst niet Koens ambitie, hij wilt de mensen laten zien wat ‘ie kan en samen met hen de avond beleven. “Ik probeer er wel altijd een verhaal in te brengen. Ik krijg ook wel eens te horen ‘je bent headliner, je kan echt wel wat harder’. Mijn vrienden willen ook beuken de hele tijd. Als je constant aan het beuken bent dan zit er helemaal geen opbouw of verhaal in je set. Ik vind het juist mooi dat je het begin rustig opbouwt en dan elke keer een stapje d’r op. Dat je de mensen echt triggert. Als je gelijk vanaf het begin gaat beuken, tja, dan ben ik er snel klaar mee. Ik vind dat zelf heel tof als ik dat zie ‘hij is echt ergens mee bezig, met een idee’.”

De wereld rond

“Ik draai eigenlijk meer in het buitenland dan in Nederland. De verhouding is ongeveer 70/30. Het is leuker maar het kost wel meer tijd, je bent wel je hele weekend kwijt.” De dag dat wij hem spraken was toevallig zijn eerste dag zonder tweede baan, hij heeft eindelijk de tijd om zich volledig op zijn muziek te focussen. Toch had het niet veel gescheeld of zijn verhaal was precies andersom geëindigd.
“Het is bij mij zo langzaam gegaan dat ik er heel stilletjes ben ingerold. In de lockdown stond ik echt op het punt om ermee te stoppen, met heel het muziekding. Ik dacht echt ‘dat gaat hem niet meer worden, je bent nou dertig jaar, je bent al bijna tien jaar bezig, je kunt wel leuk door blijven gaan maar ik moet ook gewoon een huisje kunnen kopen en iets opbouwen’. Ik had eigenlijk al besloten ‘ik kap ermee’. Toen had ik weer een plaat gemaakt en die kwam ook op (het label) Afterlife terecht. De lockdown was voorbij en toen ging het allemaal ineens weer lopen. Het ging in de studio weer goed, daar kreeg ik weer energie van, ik werd weer geboekt op feesten. Het sloeg in een keer allemaal om. Ik dacht ‘laat ik het toch nog maar een keer proberen’, en dat heeft goed uitgepakt.”
De bezige bij was hoe dan ook wel op zijn pootjes terecht gekomen, maar vond succes in plan A. “Ik heb lang in de ouderenzorg gewerkt, daar heb ik mijn diploma voor, ik heb als kapper gewerkt in een barbershop, ik heb ook een opleiding als binnenhuisarchitect gedaan dus in principe kon ik alle kanten op. Ik denk dat ik anders mijn eigen knipzaakje had geopend ofzo.”

Newfound fame

In plaats van knippen, mag Beswerda tegenwoordig overal ter wereld zijn kunstje showen. Het ene land is het andere niet. “De eerste keer dat ik in Egypte was zei Colyn al ‘de mensen hier, die gaan echt next level. Die doen echt gewoon alsof je een wereldster bent.’ Ik dacht: het zal wel meevallen. Later mocht ik er zelf draaien en er stonden echt honderd mensen op me te wachten die allemaal met me op de foto wilden. Dat had ik nog nooit meegemaakt, dat was echt bizar. In Nederland zou dat nooit gebeuren, wij zijn daar veel te nuchter voor.”
Toen werden we toch wel benieuwd, betekent dat ook dat de dames ineens voor hem in de rij staan? “Ja, dat verschil merk ik zeker wel ja. Als je alleen reist dan ben je er minder mee bezig. Als ik vrienden bij me heb, dan gebeurt het wel. Dan blijf je even hangen en dan is de instelling anders. Dan drink je wat en ga je meer mee in de gezelligheid. Je merkt wel dat je meer aandacht en aanspraak krijgt omdat je de dj bent die aan het draaien was."

FHM500

Dat Koen niet elke avond iemand mee naar huis neemt, wilt niet zeggen dat hij geen voorliefde voor vrouwen heeft. We werden wel nieuwsgierig hoe het zou gaan als hij de FHM500 mocht samenstellen, en smaak heeft ‘ie zeker. “Van de Nederlandse vrouwen vind ik het lastig, maar Romy Monteiro vind ik een hele knappe vrouw. Die zou ik van de Nederlandse op één zetten. Wereldwijd is het sowieso Dua Lipa. Dat is echt mijn droomvrouw.”
We hopen de komende jaren nog veel meer van Beswerda te zien, dat hij dromen in vervulling kan laten gaan waarvan hij niet eens wist dat ‘ie ze had. Met de gunfactor en de muziek zit het wel snor, klinkt alsof alle ingrediënten aanwezig zijn. We zien je wel verschijnen op Awakenings, ook al is het daar zo groot.

Meer DJ Talk?

Meer interviews met draaitafellegendes? Lees hier onze artikelen met:
Delen met
Ook interessant