De wetenschap bevestigt dat linkshandigen slimmer zijn

Redactie 23 jun 2017 Entertainment

Leonardo da Vinci, Aristotle, David Bowie, Nikola Tesla, Jimi Hendrix, Bill Gates, Albert Einstein, Neil Armstrong, Winston Churchill, Pel, Paul McCartney. We noemen er een paar. Wat hebben deze mensen allemaal met elkaar gemeen dan? Vrij weinig eigenlijk. Ja ze zijn allemaal übertalentvol in wat ze doen en, oh ja, allemaal linkshandig.

Toeval? Volgens een studie van IFL Science niet. Zij hebben gekeken naar de connectie tussen je voorkeurshand en dingen als wiskundige beheersing om te kijken of de eeuwenoude mythe dat linkshandigen slimmer zouden zijn ergens op gebaseerd is.

IFL Science beweert dat omdat handvoorkeur een manifestatie is van breinactiviteit, het gelinkt wordt aan kennis. Zij zeggen dat: “linkshandigen tonen gemiddeld een meer ontwikkelde rechter hersenhelft te hebben. Die is gespecialiseerd in processen zoals ruimtelijk redeneren en het vermogen mentale objecten te kunnen draaien.”

Dat is niet alles. Bij linkshandigen is de bundel zenuwcellen die de twee hemisferen van de hersenen verbinden (corpus callosum) groter is dan hun rechtshandige tegenhangers. Deze versterkte connectiviteit geeft een aantal linkshandigen een superieur gevoel om informatie te verwerken.

Left GIF - Find & Share on GIPHY

Om vertrouwelijke resultaten te krijgen heeft IFL Science een serie van experimenten gedaan met 2.300 studenten. De experimenten verschilden in moeilijkheidsgraad en type, maar waren vooral wiskundig.

Toen de resultaten binnen kwamen betekende dat slecht nieuws voor de rechtshandigen. De linkshandigen scoorden in elke categorie beter, moeilijke en makkelijke taken. Dus we kunnen stellen dat wanneer het aankomt op lastige wiskunde puzzels of problemen oplossen we dat beter aan linkshandige kunnen overlaten.

Dat betekent natuurlijk niet dat alle linkshandigen per definitie geniën zijn he. Wij kennen er genoeg en dat kunnen we zelfs uitsluiten!
Om dit heugelijke nieuws te vieren hebben we hieronder een toepasselijk, lekker nummertje voor je klaarstaan.

Reageer op artikel:
De wetenschap bevestigt dat linkshandigen slimmer zijn
Sluiten