Op roadtrip door Zuid-Afrika met FHM500-favoriet Donna Ubags

Ze is geen marsmannetje en ook geen raketgeleerde, maar ze schiet wel al jaren met de snelheid van het licht door de FHM500. Donna Ubags is journaliste, model, fulltime levensgenieter en de vrouw met misschien wel de leukste lach van het land. Hiermee gewapend veroverde de Limburgse het afgelopen jaar met haar achttiende plek een plaatsje tussen de absolute crème de la crème van Nederland.

Een avontuurtje gaat deze upcoming Indiana Jones nooit uit de weg. Ze verkende de kust van Zuid-Afrika niet met een zweep zoals Indiana, maar met een surfplank. Gelukkig waren er nog andere talenten in de buurt die bijpassende wapens droegen: camera’s en een goed oog. Een match made in heaven. Er werd flink geschoten. Niet op wilde dieren, maar op Donna. Een goed moment voor een update, en eens met eigen ogen te zien hoe dat er aan toegaat.

Donna! Hoe gaat het met je? Waar ben je allemaal mee bezig op dit moment? 

Hey lieverds, jullie stellen me de vraag hoe het met me gaat terwijl ik op een zeilboot lig op azuurblauw water in een baai van het Griekse eiland Paxi. Mijn lievelingsplek in de wereld, dus ik kan niet anders antwoorden dan… fantastisch. Ik moet bekennen: de winter was best een beetje bewogen… maar: ik heb eindelijk een tijd mijn modellenwerk stilgelegd om in twee maanden full focus mijn scriptie eruit te persen. Nu ben ik dus afgestudeerd en helemaal vrij! Mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch, zakelijk, sociaal… ik begeef me op een ontzettend fijne plek in mijn leven nu.

Ik wissel een paar goede modellenwerk-klussen in de maand af met veel prachtige avonturen. Niet vaak in mijn leven ga ik nog de vrijheid hebben om zo zonder studie, partner, kinderen, vaste baan, verplichtingen, zo vrij te kunnen gaan en staan waar ik wil. Meer dan eens boekte ik de afgelopen maanden impulsieve tickets voor avonturen in dezelfde week. Zo besloot ik een week geleden om naar Sicilië te vliegen waar ik het aanbod kreeg om met een wereldreis makende kapitein drie dagen over open zee naar Griekenland te zeilen. Pods van 50 wilde dolfijnen, sterrenhemels, eindeloze stilte en woeste zee… it had it all!

Hoe lang ben je in Zuid-Afrika geweest, wat heb je er allemaal gedaan en hoe heb je het ervaren?
Zuid Afrika was mijn eerste reis direct na mijn afstuderen; ik vertrok in februari en kwam terug in maart. Lara (ook een bekende uit de FHM500) vroeg me mee op reis om te gaan surfen bij Jeffreys Bay. We spendeerden eerst een week met werkafspraken, shoots en collegaatjes in Kaapstad en roadtripten daarna in meerdere dagen met een mooie SUV over de tuinroute naar het surfwalhalla. Ik had al eerder wel eens kort gesurft in San Diego, Srilanka en Costa Rica, maar wist niet dat ik er zoooo verliefd op zou worden toen we het deze winter elke dag deden. Verslavend is het!

Eenmaal met een hard board surfend, wachten in een line-up, het gevoel van een lange wave rijden: onbeschrijfelijk! In juni ga ik in Portugal weer surfen, in augustus in Frankrijk en deze winter ga ik geheid terug naar Jeffreysbay in Zuid Afrika. Voor Afrikaanse normen is het land grotendeels ontzettend verwesterd, maar het blijft iets puurs hebben. Te paard in volle rengalop langs de waterlijn racen, de hoogste bungeejump brug ter wereld, de mooiste hikes, prachtige diepgaande nieuwe vriendschappen…herinneringen voor het leven.

De FHM500 komt er bijna aan! Heb je er zin in? 
Jaaaa! Gezelligheid. Ik ben ter tijde van het FHM500 feestje toevallig weer even twee weken in Nederland voor klussen… Dus ik ga zeker weer van de partij zijn!

Vorig jaar stond je in de top-20, wat verwacht je van dit jaar?
Ik schrok me helemaal suf; heb ik dat blad in mijn handen om even de top 20 dames te bekijken op het feestje vorig jaar, zie ik daar ineens mezelf. Ik liet het blad van schrik uit mijn handen vallen, hahaha. Wat een eer voor een “onbekend” iemand als ik tussen al die bekendheden. Ik voel me goed over wie ik ben, waar ik voor sta, hoe ik het leven doe, hoe ik dit lichaam draag, wat ik bijdraag aan de mensen en de wereld om me heen… Ik geloof sterk dat de energie die je wat dat betreft uitstraalt ontzettend bepalend is voor hoe de wereld je ervaart of waarneemt.

Ik verwacht absoluut niet nogmaals zo’n hoge ranking, ik denk dat dit een prachtige piek was. Stiekem ga ik er wel vanuit dat ik niet direct helemaal de FHM500 uitgebonjourd zal zijn… dus ergens tussen plek 18 en 500 in dan?

Wat vind je ervan dat we een vrouwelijke jury hebben geïntroduceerd?

Te gek! Wat een powervrouwen ook allemaal… Met Danielle heb ik het privilege gehad om eerder samen te werken voor Hunkemöller en met Alissa werk ik volgende week samen voor Cristine Le Duc. Fantastisch te zien dat deze vrouwen bij de FHM500 nu mede aan het roer gaan staan. Ik ben heel benieuwd om te zien of een vrouwelijk selectie-oog andere keuzes gaat maken dan in voorgaande jaren. We gaan het zien!

Reageer op artikel:
Op roadtrip door Zuid-Afrika met FHM500-favoriet Donna Ubags
Sluiten