Zo kom je volgens oom agent het beste onder een boete uit

Het is je vast wel eens overkomen: je wordt door oom agent aan de kant gezet, terwijl je nauwelijks te hard reed. Volgens politieagenten kun je bij een lichte overtreding echter prima onder een boete uitkomen. Al komt daar natuurlijk wel een beetje geluk bij kijken. 

Zie je een politieauto langs de weg staan, zwaai dan

Soms staan agenten langs de weg in een poging snelheidsovertreders te spotten. Een paar kilometer per uur te hard kan al een forse boete betekenen, maar als je een beetje sympathiek bent is de kans dat ze de achtervolging inzetten aanzienlijk kleiner. Onthoud: de politie is je beste vriend, maar dat moet andersom ook gelden!

Zet je knipperlicht aan zodra er een stopteken in je spiegeltje verschijnt

Hoe sneller je coöperatief reageert, hoe beter. Een beleefde snelheidsovertreder maakt nu eenmaal minder kans op mot met de lange arm van de wet. Als je een stopteken ziet, zet meteen je knipperlicht aan en parkeer op de eerste de beste geschikte plek.

Stop meteen als oom agent de sirene aanzet

Dit voorkomt GTA-praktijken, hoe spannend die ook kunnen zijn. Gaat de sirene aan, gewoon meteen in de berm parkeren. Het kan je een hoop gezeik schelen. Zorg dat je je papieren en rijbewijs alvast in je hand hebt voordat de agent bij je auto staat Ook hier geldt: hoe makkelijker je het oom agent maakt, hoe groter de kans dat je onder een boete uitkomt. Dat de politie zich aan de wet moet houden, betekent niet dat er binnen die wetten geen ruimte is voor een beetje speling.

Wees grappig maar niet flauw, wees beleefd maar niet langdradig

Als meneer of mevrouw agent bij je raampje staat, maak dan gerust een praatje en maak desnoods een paar grapjes. Een beetje gezelligheid kan zomaar het verschil maken. Zeker met een dame zoals deze.

Bied je excuses aan voor de overtreding die je hebt gedaan

Natuurlijk vind je het allemaal wel meevallen en is die boete nergens voor nodig, maar dat betekent niet dat de politie er ook zo over denkt. Als hij vindt dat je te hard hebt gereden, zeg dan gewoon netjes dat het niet de bedoeling was en dat je beter had moeten opletten. Zeg desnoods nog iets over verkeersveiligheid en hoe belangrijk je het vindt om daaraan bij te dragen.

Reageer op artikel:
Zo kom je volgens oom agent het beste onder een boete uit
Sluiten