De Tesla Semi is de vrachtwagen van de toekomst

Redactie 17 nov 2017 Machines

Zoals gezegd was het een rumoerig avondje in Silicon Valley. We schreven al uitgebreid over de waanzinnig snelle Tesla Roadster, maar laten we ook de Tesla Semi niet vergeten. De vrachtwagen die de transportwereld op z’n kop moet zetten.

Als we een schonere wereld willen, dan is het wellicht goed om de vervuilende vrachtwagens aan te gaan pakken. Elektrisch dus. En dan moet je bij Elon Musk zijn. Ziet er om te beginnen goed uit. Lijkt ons ook voor de vrachtwagenchauffeur een zeer plezierige werkruimte, met twee van die dikke schermen naast je en bovenal: de centrale zitpositie. Er kan ook nog bezoek worden meegenomen, die moeten plaatsnemen op de stoel schuin erachter. Alleen de romantische slaapcabine ontbreekt.

Tesla Semi
Foto: Tesla

Sneller dan een Cupra

Net zoals bij de Roadster, wordt ook deze vrachtwagen snel, want met een lege trailer zou je in 5 seconden naar de 100 km/u moeten kunnen scheuren. Dat is sneller dan de meeste hot hatches. Moet je je voorstellen dat je chauffeur netjes voor het rode licht staat te wachten en dat er zo’n opgeschoten jochie met een petje op z’n hoofd in zijn SEAT Leon Cupra (5,8 sec. naar de 100) op de linkerbaan naast je komt staan. En hem er dan vol uitblazen met je vrachtwagen. Nu al een mooi tafereel.

Ook de actieradius van de Tesla Semi is zeer indrukwekkend, want hij zou zo’n 800 kilometer op een volle batterij moeten kunnen rijden. Batterij leeg? Je draait twee sjekkies, haalt een broodje bal en een bakje koffie bij het tankstation en na een halfuur kun je weer 640 kilometer afleggen. Je telefoon heeft langer nodig.

Regiekamer

Zoals een Tesla betaamt zit ‘ie vol snufjes. Het volledig autonoom rijden is nog een kwestie van tijd, maar semi-autonoom besturingssysteem zit er natuurlijk in. Daarmee blijft de vrachtwagen netjes in de juiste rijbaan en kun je van baan verwisselen zonder dat je hoeft te sturen. Opvallend: geen spiegels, wel camera’s. Kun je vanuit de regiekamer natuurlijk allemaal nadrukkelijk in de gaten houden.

Nog even geduld voordat dit stukje toekomstmuziek zal afspelen, want in 2019 zou de productie van start moeten gaan. Jij (of je baas) kan er alvast een reserveren door 5.000 dollar over te maken naar Tesla.

Reageer op artikel:
De Tesla Semi is de vrachtwagen van de toekomst
Sluiten