Nieuwe Tesla Roadster doet supercarland schudden op z’n grondvesten

Redactie 17 nov 2017 Machines

Groot nieuws van Tesla gisteravond, waar Mister Musk met nieuwe bolides liep te pronken. Zo onthulden ze de Tesla Semi Truck, een vrachtwagen die de toekomst van het wegtransport volledig op z’n kop moet zetten. Onze aandacht wordt echter volledig opgeslokt door de nieuwe Tesla Roadster. Ho-ly shit!

Dit gaat een revolutie in elektrisch autoland betekenen. Dat ligt aan twee dingen: A) de range en B) de specs. Laten we beginnen bij het begin, want de Tesla Roadster moet een range gaan krijgen van een kleine 1.000 kilometer. Dat is bijna evenveel als een auto die benzine drinkt. Een paar jaar geleden zeiden we  al: het elektrisch rijden gaat pas echt groot worden als het bereik vergelijkbaar is met de auto’s die rijden op brandstof. Die tijden gaat er dus aankomen.

Revolutie

Die range ga je niet halen als je vol gaat zitten blazen met je Roadster. Zit je goed? Sta je stabiel op je voeten? Hou je nog maar even goed vast, want Tesla gaat concurreren met de hypercars der aarde. Op de sprint van 0 naar 100 gaat ‘ie ze allemaal aan stront rijden, inclusief een GT-R Nism,  en ook de Ducati’s zijn niet meer veilig, want de Roadster moet in 1,9 seconde naar de 100 km/u kunnen accelereren. Eigenlijk is het van 0 tot 60 mijl, dus 96,56 km/u, maar goed, maken we er voor de vorm 2,0 seconde van. Van 0 naar 160 km/u moet in 4,2 lukken. Sick, sick, sick.

Dat niet alleen, de topsnelheid is ook waar de grote sportwagenmerken spontaan van beginnen te zweten. Meer dan 400 km/u moet ‘ie kunnen halen. Alleen Koenigsegg , Bugatti en Hennessey zitten nog enigszins lekker op de apenrots, maar daar is de hartslag ongetwijfeld ook wel van omhoog geschoten.

Hoe dan?

Maar hoe hosselt Tesla dat dan allemaal? De batterijen hebben een capaciteit van 200 kWh, waarbij de motoren 10.000 Newtonmeter aan alle vier de wielen leveren. Dat is 10 keer zoveel als de bekende supercars van dit moment. De Bugatti Chiron heeft bijvoorbeeld 1.600 Nm aan koppel. Bedenk er het lichte gewicht en de vierwielaandrijving bij en het rekensommetje is ongeveer wel opgelost.

Tesla Roadster
Foto: Tesla Foto: Tesla

Looks

Dan het uiterlijk vertoon. Lekker sportief, maar vooralsnog ook niet de knapste van de klas. Gooi een Mazda MX-5, Lotus Elise en Audi TT in de blender, mix alles goed door elkaar, laat ‘m een minuutje staan en je hebt de nieuwe Tesla Roadster te pakken. Dat uitneembare glazen dak is wel heel catchy en het Formule 1 achtige stuurtje (moet maar afwachten of blijft natuurlijk) is ook wel stoer.

Tesla Roadster
Foto: Tesla

Prijs

In tegenstelling tot de vorige generatie Roadster wordt de nieuwe uitgevoerd in een vierzitter. Wat het elektrische geintje moet kosten ? $200.000 dollar. Als je nu een aanbetaling doet van 50k dan kun je er alvast eentje reserveren. Mocht je al echt overtuigd zijn, dan kun je ook gaan voor een exemplaar uit de Founder Series. Die komt in een oplage van 1.000 stuks. Als je die wil hebben moet je nu gelijk $250.000 dollar overmaken naar Silicon Valley en dan heb jij als een van de eersten de nieuwe Roadster voor je deur staan. Vanaf 2020 moet ‘ie geleverd gaan worden, mits Tesla de zaakjes een beetje op orde krijgt.

Foto: Tesla
Foto: Tesla
Tesla Roadster
Foto: Tesla
Foto: Tesla
Tesla Roadster
ter Foto: Tesla
Reageer op artikel:
Nieuwe Tesla Roadster doet supercarland schudden op z’n grondvesten
Sluiten