Waarom Superclásico Boca Juniors – River Plate de mooiste derby ter wereld is

redactie 26 Nov 2018 Entertainment

La Bombonera en La Monumental zijn de strijdtonelen voor de finale der finales uit het continent waar voetbal het leven van vele mensen beheerst. Het zijn voetbaltempels waar jij als voetbalfan je vingers bij aflikt. De kreten gieren door de arena’s als in geen enkel ander stadion. De intense haat die de Boca- en River-fans tegen elkaar hebben is nogal intens. Het eerste deel van de Copa Libertadores, of de Superclásico, zoals liefhebbers het noemen, werd twee weken geleden al in La Bombonera gespeeld. Maar waar komt die intense haat vandaan en waarom is deze wedstrijd zo speciaal? Wij spraken voetbalexpert David Endt over de mooiste derby ter wereld. 

Historie

Dat de twee clubs in de finale staan in de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League is bijzonder te noemen. Het is namelijk nog nooit voorgekomen dat de clubs uit Buenos Aires tegenover elkaar in die des betreffende finale staan. Dit ondanks dat de clubs al 246 keer tegenover elkaar stonden. Een historisch moment dus.

Wat maakt die wedstrijd zo kicken dat wij er allemaal enorm naar uitkijken? David Endt zegt het volgende: “De specialiteit zit hem eigenlijk in de gemeenschappelijke afkomst. Ze komen allebei uit dezelfde wijk, namelijk La Boca, de haven van Buenos Aires. Daar is Boca Juniors ook naar vernoemt en het is van oudsher de plek waar Italiaanse immigranten zich nestelden. Beide clubs hebben van oorsprong ook een Italiaanse afkomst met voornamelijk mensen uit Genua, die immigranten werden ook wel ‘Xeneizes’ genoemd. Na tien á vijftien jaar vertrok River Plate naar een rijkere buurt en door de sociale verschillen kwam de eerste weerstand. Boca Juniors is eigenlijk het Feyenoord van Buenos Aires en River Plate het Ajax van Buenos Aires, de volksjongens tegen de rijke jongens.”

De verschillen

De vurige haat is nergens zo te beleven als in het duel tussen Boca Juniors en River Plate. El Classico, De Klassieker, Derby Della Madoninna, The North West Derby en Der Klassiker zijn er niks bij, het is de vergrotende trap van al deze klassiekers. “De rivaliteit is enigszins te vergelijken met De Klassieker, alleen Boca en River liggen, in tegenstelling tot Ajax en Feyenoord, ook nog dezelfde stad. Daardoor is de haat nog intenser. De stadions zijn namelijk zo’n drie kilometer van elkaar verwijderd en dat maakt de wedstrijd uitermate speciaal. Milan en Inter spelen bijvoorbeeld in hetzelfde stadion. Alleen wordt die voetbaltempel gezien als een neutraal stadion van de gemeente. Bij Boca Juniors is het hun eigen thuis en hebben ze ook hun eigen sfeer.”

La Bombonera

Bij de echte voetballiefhebber merk je dat ze meer sympathie hebben voor La Bombonera dan voor El Monumental. De tempel waar zo’n 50.000 uitzinnige fans in passen is overweldigend volgens Endt: “Als je bij Boca binnenkomt krijg je een soort beklemmend gevoel. Het is imposant, want het staat allemaal dicht op elkaar. Als je Nou Camp binnenkomt is het al anders dan bij Bernabéu, het stadion van Real Madrid heeft iets van macht en Nou Camp wijkt al een beetje naar buiten. Die compactheid van La Bombonera zorgt dus voor iets heel speciaals. Ze hebben ook hele bijzondere tribunes, die heel dicht op het veld staan. Als je een hoekschop neemt, moet je hem in een bocht nemen of je moet hem bijna uit stand schieten. Het geeft een hele andere atmosfeer dan El Monumental.”

“La Monumental is een stadion met een piste eromheen met een capaciteit van 70.000 fans, maar de sfeer in La Bombonera is intenser. Als je bijvoorbeeld de kleedkamers binnenkomt, dan is het een doolhof met allemaal smalle gangetjes waar je in terecht komt. Bij El Monumental is het wat wijder en heeft dus minder impact op de neutrale mens. Het is een geweldig een stadion, maar het heeft als nadeel dat de tribunes wat verder van het veld afliggen.”

La Monumental

“Als je met de bus naar het stadion gaat, dan heb je al een proeve van bekwaamheid gehad.”

De imposante sfeer die dan met name in de arena van Boca Juniors heerst, is nergens anders te vinden. De fans leven voor de club en een duel tegen elkaar begint al ver voor het fluitsignaal van de eerste helft. “Het is een onvoorwaardelijke support, die je nergens anders ziet. Als je met de bus naar het stadion gaat, dan heb je al een proeve van bekwaamheid gehad. De manier waarop je naar het stadion gaat, mensen die al twee uur van tevoren in het stadion zitten, de mensen die dan al uren staan te zingen, het is een manier van leven die onze bevattingsvermogen eigenlijk ontstijgt”, vertelt Endt.

Fans in de hekken

In zijn tijd als perschef bij Ajax, is hij een keer bij Boca geweest. “Het regende pijpenstelen en het stadion zat helemaal vol. Aan de rechterkant van de hoofdtribune zitten de fanatieke fans en die zaten gewoon in de hekken. Als je dan op die tribunes staat en er wordt gescoord, dan is het echt oppassen. De mensen komen namelijk in een golfbeweging naar beneden en rennen daarna weer omhoog om zijn plek te vinden.”

“Als je verliest word je de rest van je leven uitgelachen”

Twee weken geleden was het moment dan eindelijk daar. Het eerste deel van de finale waar menig voetballiefhebber al weken van tevoren naar uitkeek. Een spetterende opkomst met rookkanonnen en lange slierten die in La Bombonera over de tribunes van het stadion van Boca Juniors hingen. De tempel waar fans hun Boquita naar een overwinning probeerden te schreeuwen was klaar voor een ware krachtmeting tussen de teams uit Buenos Aires.

“Het is een grote stap verder. De Copa Libertadores winnen is het hoogste doel dat je kan bereiken. Het duel tussen die twee is meer een strijd van de angst dan van het winnen. Als je wint ben je de held, maar als je verliest dan word je de rest van je leven uitgelachen. De vrees voor de angst van verliezen wint het van de drang om te winnen. Het geeft een enorme stress en een geweldige druk bij de fans van beide clubs”, zegt Endt.

Allesbeslissende finale

Zaterdag is dan het tweede deel van de Copa Libertadores, waar wij twee weken te lang op moesten wachten. Het eerste rivalenduel eindigde in 2-2, dat betekent dat er een enorme spanning zal heersen in El Momumental. Tijdens de laatste training van Boca Juniors in El Bombonera was dat al voelbaar. Het stadion was tot de nok toe gevuld. Die gruwelijke beelden willen we je niet onthouden.

De mooiste derby begint zaterdag om 20.00 op Fox Sports met David Endt als commentator. Dus app je maten en ga met een heerlijk koud pilsje languit op de bank liggen of kruip naar de kroeg en geniet van het tweede deel van dé finale van het zuidelijk continent. Ondanks dat de sfeer in El Monumental wellicht iets minder is dan La Bombonera, kan het daar ook zeker spoken zoals je hebt gezien. Heb je niet het eerste deel van de finale gezien? No problem, die hebben we voor jou effe hieronder gezet.

 

[Update:] Boca Juniors – River Plate van de baan na geweld?

We hadden er zó veel zin in. Het duel waar wij al de hele week enorm naar uitkeken, ging tot ongenoegen van menig voetballiefhebber niet door. Bij aankomst van de spelersbus werden ze bekogeld met stenen, waardoor veel ramen sneuvelden. Ook werd er door de politie traangas gebruikt om de fans van River Plate te bestrijden, maar kwam het tegelijkertijd ook in de bus van Boca. Een aantal spelers raakte gewond en aanvoerder Pablo Pérez moest zelfs naar het ziekenhuis.

In eerste instantie wilde de bond de pot gewoon door laten gaan, maar na een verklaring van Boca-aanvaller Carlos Tévez werd de kraker definitief uitgesteld tot zondag. Na overleg tussen bond en clubs, werd ook die wedstrijd afgelast. Volgens Argentijnse media wil Boca de pot helemaal niet meer spelen en de winst krijgen na alle gebeurtenissen rond het duel. Hieronder nog wat beelden van de schade na de bekogeling. Over Zuid-Amerikaans temperament gesproken. Het zegt een hoop over de ongekende haat tussen beide rivalen. We zijn benieuwd wat de CONMEBOL (voetbalbond van Zuid-Amerika) gaat beslissen.

[Update 2:] Gaat het toch door?

Wel? Niet? Wat gaat het worden? Wat een enorme mooie clash zou worden, is door de gebeurtenissen rondom de clash één groot drama geworden. Volgens de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol gaat de pot zaterdag 8 of 9 december plaatsvinden buiten Argentinië. De bond en de clubs hebben dat in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion, laten weten. Dat is super goed nieuws, alleen zijn daar dan ook supporters bij aanwezig? Dat weten we helaas nog niet. Het zou in ieder geval enorm jammer zijn, alleen heeft de bond niet voor niets besloten dat de pot buiten Argentinië wordt gehouden. Hopelijk horen we snel meer.

Tekst: Dani Bankert

De Telegraaf

Reageer op artikel:
Waarom Superclásico Boca Juniors – River Plate de mooiste derby ter wereld is
Sluiten