Ross Edgley is op dit moment bezig om rondom Groot-Brittannië te zwemmen

Redactie 8 aug 2018 Entertainment

De een vindt het tof om van Alaska naar Argentinië te fietsen, de ander bedenkt dat hij wel heel Groot-Brittannië wil rondzwemmen. Ross Edgley is op dit moment druk bezig met zijn recordpoging.

Ross zou de eerste man aller tijden worden die het voor elkaar krijgt om rond het eiland aan de overkant te zwemmen. De bedoeling is dat hij dit zwemavontuur van 3.200 kilometer in zo’n 100 dagen volbrengt.

6 uur

Hij begon op 1 juni in de haven van Margrate in Wales en twee maanden later bevindt hij zich al in het noordwesten van Schotland. 3.200 kilometer in 100 dagen dus, dat is behoorlijk ambitieus. Dagelijks zwemt de waterrat zo’n 6 uur, om 6 uur te rusten, om weer 6 uur te zwemmen. In de tussentijd vaart er een supportbootje achter, voor of naast hem om ‘m te begeleiden gedurende z’n helse trip. Ook opmerkelijk: tijdens de hele tocht, zal Ross geen voetstap aan wal zetten.

Ross Edgley
Ross bij de start van zijn recordpoging.

Slim zwemmen

Niet normaal wat deze man aan het presteren is. Zijn geheim? ”Je moet niet alleen snel zwemmen, je moet vooral slim zwemmen”. Dat is gelijk de reden achter zijn 6 uur-strategie. Deze zijn zo ingepland, dat hij als hij in het water ligt de stroming altijd mee heeft in plaats van tegen. Het getij bepaalt dan ook zijn ritme. Of hij nou verbrandt door de zon of in het pikkedonker met hoge golven, als het getij mee zit, dan ligt Ross in het water.

Natuurlijk vergt dit het uiterste van je lichaam, dus moet er goed gegeten worden. Zijn meevarende supportbootje zinkt nog net niet van het voedsel, zo vol zit ‘ie. Ook tijdens het zwemmen moet er gegeten worden. Dit wordt eerst gepureerd en dan via een bakkers-slagroomspuit in z’n bek gespoten. Lekker is anders, maar dat komt later wel weer.

Ross Edgley
Even bijkomen in de supportboot.

Zout water

Ander puntje om rekening mee te houden is het zoute water. Je huid kan prima een uurtje zwemmen in de zee, maar als je maandenlang dag in dag uit in het zout water bivakkeert, dan vind je huid dat toch niet zo leuk. In combinatie met het wetsuit kun je allerlei schaafwonden krijgen, die vervolgens weer moeilijk genezen omdat je telkens weer in het water ligt. Daarom heeft Ross tientallen wetsuits meegenomen in diverse maten, want hij verwacht wel wat af te vallen gedurende z’n tripje.

Stuntman

Het is niet de eerste opvallende stunt in Ross zijn leven. Eerder rende hij al een marathon terwijl hij een Mini (yep, de auto) achter zich meesleepte en zwom hij 100 kilometer door de Carribean in slechts 32 uur en beklom hij in één dag dezelfde hoogte als de Mount Everest (8.848 meter) per touw. Inderdaad, niet je alledaagse knakker. Zijn zwemavontuur is toch wel z’n hoogtepunt tot nu toe. De verwachting is dat hij nog ruim een maand in het water zal liggen. Hier kun je checken waar hij zich op dit moment bevindt. We zullen het even melden als de held het gehaald heeft!

Ross Edgley
Nog even wat vleugeltjes indrinken voor het avontuur begint.
Ross Edgley
Ross loopt het water in voor het begin van zijn helse zwemtocht.
Ross Edgley
Nachtelijke zwemsessies.
Ross Edgley
Even het wetsuit goed dichtknopen.

Hieronder de laatste vlog van Ross.

Foto’s: Harvey Gibson / Red Bull

Reageer op artikel:
Ross Edgley is op dit moment bezig om rondom Groot-Brittannië te zwemmen
Sluiten