De film Interstellar was duurder dan de maanlanding van India

India schreef vorige week geschiedenis door als vierde land ter wereld een ruimtevaartuig op de maan te laten landen. De Amerikanen, Russen en Chinezen gingen ze voor, maar zij betaalden daar ook veel meer geld voor dan de Indiërs. Als je de bedragen gaat vergelijken, is het eigenlijk bizar om te zien hoe relatief weinig geld India heeft uitgegeven. Zelfs het maken van de film Interstellar kostte nog meer geld dan de maanlanding van India!

Maanlanding India

Op 22 augustus ging de vlag uit in India. Het was ze gelukt om de Chandrayaan-3 te laten landen op de maan. Hiermee zijn ze ook gelijk het eerste land dat een ruimtevaartuig laat landen in het zuidpoolgebied van de maan. Primeurtje dus. In 2019 deden de Indiërs ook al een poging om de maan te bereiken, maar die poging viel toen in het water. De vreugde was nu dus extra groot.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chandrayaan 3 🇮🇳 (@chandrayan_3)

250 miljard dollar

We weten natuurlijk allemaal dat de Amerikanen in 1969 als eerst de maan wisten te bereiken. De iconische foto’s van astronauten Neil Armstrong en Edwin Aldrin met de Amerikaanse vlag op de maan vind je zelfs terug in de geschiedenisboeken. Toch ook wel een prestige-dingetje. De Amerikanen zijn maar wat trots op deze prestatie, maar zij hebben er met 250 miljard dollar ook flink wat knaken tegenaan gesmeten om de maanlanding te realiseren. Als je dit vergelijkt met het bedrag wat de Indiërs hebben gespendeerd, val je bijna van je stoel.

75 miljoen dollar

India heeft namelijk zo’n 75 miljoen dollar uitgegeven aan de geslaagde ruimtevaart. Dat is natuurlijk ook een behoorlijke smak geld, maar het is letterlijk een schijntje vergeleken met de 250 miljard dollar van de Amerikanen. Sterker nog, Christopher Nolan had nog een hoger budget ter beschikking om de film Interstellar in elkaar te flansen. De regisseur had namelijk een slordige 165 miljoen dollar te besteden voor Interstellar. Ook kaskraker Oppenheimer was met 100 miljoen dollar trouwens duurder dan de maanlanding van India. Ja, laat dat maar even bezinken. Daar zijn wij ook nog mee bezig.

Reageer op artikel:
De film Interstellar was duurder dan de maanlanding van India
Sluiten