Q&A met Michael van Gerwen over WK Darts, negendarters en karten met Max Verstappen

Het ene wereldkampioenschap is nog niet afgelopen of het volgende staat alweer op de stoep. Het WK Darten gaat volgende week beginnen en dus gaat Michael van Gerwen op jacht naar zijn vierde wereldtitel. Wij spraken de zelfverzekerde groene sloopkogel voorafgaand aan het toernooi: “Ik ga wereldkampioen worden.” 

Nog een weekje en het oooooone hundred and eeeeeeeeightyyyuyyyy schalt weer door de huiskamer. Darts blijft een bewonderenswaardige sport. Met Michael van Gerwen hebben we een van de meest succesvolle darters aller tijden in de gelederen. Hij is drievoudig wereldkampioen, won 46 major-toernooien en schreef in totaal 71 PDC Pro Tour-titels op zijn naam. Alleen Phil Taylor moet hij voor zich dulden in de ranglijst met succesvolste darters uit de geschiedenis. In gesprek met Mighty Mike.

WK Darts

“Met de vorm zit het wel goed. Als je zoveel toernooien van tevoren wint, dan mag je niet klagen. Wie ik zie als mijn grootste concurrent? Ja, dat is een beetje moeilijk te zeggen. Jongens zoals Aspinall, Michael Smit en Joe Cullen gooien op dit moment heel goed. Daar moet je rekening mee houden. Maar uiteindelijk moet je met iedereen rekening houden, want je moet van iedereen winnen wil je het toernooi winnen. Ik ben natuurlijk de favoriet, dus ik wil scherp aan het toernooi beginnen en dan komt het wel goed. Ik kijk er ontzettend naar uit.”

Foto: Wikimedia / Sven Mandel

Trainen

Hoe traint een champ als van Gerwen, vragen wij ons af. “Het is per dag verschillend, maar als ik een trainingssessie heb, dan ongeveer 2,5 uur. Je traint natuurlijk het hele jaar door. De ene keer lopen de triples beter dan de dubbels en dan is het weer andersom. Je moet zorgen dat je combinatie goed is. Op een gegeven moment zet je zelf targets tijdens de training, om te zorgen dat je scherper wordt. Want om nou lukraak naar dat bord te gooien met nul motivatie is natuurlijk niet goed, dus je probeert jezelf te triggeren in de training. Dat doe ik helemaal alleen. Geen trainer, alleen mensen die dichtbij mij staan waarmee ik praat.”

Negendarter

Het maximaal haalbare dat een darter kan presteren in een leg, is het gooien van een negendarter. Nog nooit in de geschiedenis gooide een speler twee negendarters tijdens een WK. Mocht dat dit jaar een speler lukken, dan staat daar een bonus op van maar liefst 100.000 Britse pond. “Een negen-darter is overweldigend, maar het is uiteindelijk gewoon een leg hè. Kijk naar die jongens van het voetbal. Als zij doelpunten maken is dat fantastisch. Maar als een spits bijvoorbeeld drie goals heeft gemaakt, dan is dat op een gegeven moment niet meer zo speciaal zoals de eerste keer. Het blijven gewoon drie doelpunten. Maar het is altijd mooi om een negendarter te gooien. Je weet dan gewoon als je er één gooit, dat het gevoel goed zit en het lekker loopt. Dat geeft wel voldoening.”

Michael vervolgt: “Uiteindelijk is het ultieme doel iemand pijn doen op het juiste moment. Een negendarter wil niet altijd zeggen dat hij iemand anders pijn doet. Als je een negendarter gooit tijdens je eigen leg, heeft dat nul meerwaarde dan als je met 40 pijlen uitgooit tijdens je eigen leg. Je kan veel beter iemand pijn doen met een elfdarter tijdens een leg die iemand anders begint. Maar natuurlijk win je als je alleen maar negendarters gooit.”

Mindset

“Darten is een vrij psychologisch spelletje. Sommigen maken gebruik van een sportpsycholoog, maar ik doe het allemaal zelf. Concentratie is eigenlijk niet te trainen. Het heeft allemaal met vertrouwen en de wedstrijd te maken. Zolang alles in je kop goed zit en het thuis lekker gaat. Dat hele pakket moet gewoon goed zijn. Ik heb niet echt een bijgeloof. Gewoon lekker nuchter. Ik doe mijn eigen ding en dan komt alles wel goed.”

Michael van Gerwen vs Marco van Ginkel tijdens de TOTO Clash of Kings in het Philips Stadion, ter voorbereiding van het WK Darts 2022 / © Twycer / www.twycer.nl

Denk je aan darten, dan denk je aan Raymond van Barneveld. De man die darten hoogstpersoonlijk populair maakte. Hoe kijkt van Gerwen naar zijn illustere landgenoot? “Raymond is de grondlegger van het Nederlandse darten. Tuurlijk is hij belangrijk geweest voor het darten, alleen zoals in elke sport komen er op een gegeven moment nieuwe mensen die opstaan. Dat heb je bij het tennis en het voetbal. Dat heb je met alles, dus dat gaat gewoon door. Als je kijkt naar wat hij in Nederland heeft bereikt, dan is hij natuurlijk een grootheid. Uiteindelijk heb ik meer gepresteerd dan hij, maar ik zal nooit over mezelf zeggen dat ik een grootheid ben. Ik doe leuk mee.”

Prijzengeld

Een van de dingen die in de dartsport enorm is veranderd, is het prijzengeld. In totaal is er voor het komende WK een prijzenpot van zo’n 2,5 miljoen pond beschikbaar. De winnaar mag straks een half miljoen pond bijschrijven op z’n rekening. “Vroeger als jeugdspeler kreeg je waardebonnen. In die tijd mochten we nog niet uitbetaald worden in geld. We kregen een VVV-bon, geen waarde-cheque van 100.000 euro ofzo. Met mijn allereerste geld spaarde ik voor een scooter of brommer. Dat was 189,95 euro volgens mij. Als je dat met nu vergelijkt is dat helemaal niks. Ik heb met het WK bijna 600.000 euro gewonnen.”

Potje karten

Als Mighty Mike nou iedereen in de wereld mocht kiezen om een keer een pijltje mee te werpen, wie zou hij dan kiezen? “Eigenlijk zou ik met niemand een potje willen darten. Dat doe ik iedere week, iedere dag al. Ik zou veel liever met Max Verstappen een potje gaan karten of uit eten gaan. Dat is voor mij heel leuk en voor hem iets minder leuk, omdat het zijn vakgebied is. Als je aan mij vraagt of ik op een dag iets leuks zou willen doen met iemand? Dan weet ik wel wat mensen op te noemen. Ik zou wat leuks gaan doen met Max Verstappen, Roger Federer en Lionel Messi. Dat vind ik grootheden die de allerbeste zijn in hun vak.”

Michael van Gerwen dart zijn eerste WK-wedstrijd op woensdag 21 december na 20.00 uur.

Reageer op artikel:
Q&A met Michael van Gerwen over WK Darts, negendarters en karten met Max Verstappen
Sluiten