Q&A met Frank Lammers over zijn nieuwe programma Frank Gaat Voor Goud: “Ik was nu een heel klein beetje Floortje Dessing!”

Goudkoorts raast door de Australische outback, en niemand minder dan acteur en avonturier Frank Lammers leidt de charge in het gloednieuwe Discovery-programma “Frank Gaat Voor Goud.” Terwijl de serie vanaf 26 januari officieel debuteert, hebben we nu al een voorproefje van de adrenaline die ons te wachten staat.

Hoe verlopen deze epische zoektochten? Wat schuilt er achter de schittering van het goud? Het antwoord op deze vragen onthult zich terwijl Frank Lammers ons meeneemt op een avontuurlijke reis door de meedogenloze wildernis van de Australische outback. “Frank Gaat Voor Goud” belooft niet alleen goudklompjes, maar ook de diepgravende ontdekkingen van een industrie die zowel fascinerend als uitdagend is. Wij spraken de beste man!

Frank gaat voor goud! Hoe is dit programma ontstaan?
Zoals de meeste dingen in mijn leven. Ik lig heerlijk rustig op de bank en dan belt er iemand op met de vraag: “wil je goud gaan zoeken in Australië?” en dan denk ik “ja maar dan moet ik van de bank af”, maar ik denk ook “het is wel heel leuk om te doen” en dan hang ik erin en dan ga ik het doen. Dan ben ik verkocht.

Wat heb je allemaal meegemaakt in de outback?
Het is daar sowieso echt een andere wereld. Het is eigenlijk The Wild West. Zo voelt het ook echt, het zijn cowboys. De eerste avond dat we daar waren, zaten we op een boerderij die 800 km van de dichtstbijzijnde winkel aflag. Toen we daar waren aangekomen gingen we een paar biertjes drinken en op een gegeven moment gaat een van de gasten weg, en komt terug en flikkert hij zo een levende python op tafel!

Dus je schrok je natuurlijk kapot?
Nou, ik ben niet heel bang aangelegd, dus dat viel wel mee. Maar het is niet iets dat je in Amsterdam snel meemaakt.

Was je al eens in Australië geweest? Hoe lang ben je er nu in totaal geweest?
Nee, het was voor mij de eerste keer. Ik ben er totaal twee weken geweest. Het bijzondere van zo’n programma is, daarom hoef ik er nooit lang over na te denken om ja te zeggen, omdat je echt op plekken komt waar je anders nooit zou komen. Normaal gesproken als je naar Australië vliegt ga je naar Sydney, Melbourne en misschien naar Perth dan rijd je nog een rondje, maar dat is het wel. In Kalgoorlie, waar de serie is geschoten, denk ik niet dat daar heel veel toeristen zijn, behalve de ‘Grey Army’. Er zijn heel veel pensionado’s die rondrijden in zelf gefabriceerde caravans en wat verdwaalde backpackers, maar verder is het zoals de naam het al zegt: outback. Zo voelde het ook. Dat is heel tof en leuk aan zo’n programma. Laat staan dat je onder de grond gaat, daar kom je al helemaal niet als gewone sterveling.

Foto: Discovery

Wat vond je van het land?
Daar kan ik dus niet heel goed een oordeel over vellen. Ik ben drie uur in Perth geweest, en dat is een heel ander verhaal. Van Kalgoorlie en die mijnomgeving heb ik wel een goed beeld. Het is wat ik zeg echt het Wilde Westen 2.0! Ruige mensen, achter de bar daar staan bv. meisjes in lingerie, dat vindt iedereen daar heel normaal. Dat is ook hoe ze klanten lokken, het is iets wat bij ons niet meer kan. Het is een heel andere omgeving, ze hebben ook een hele andere manier van leven. De mensen die goudzoeker zijn die doen dat omdat ze het te gek vinden, ze noemen het ook vissen in de woestijn. En de mensen die in de mijnen werken, die werken twee weken achter elkaar en dan gaan ze een week surfen en dan weer terug. Echt totaal andere koek.

Heb je al langer interesse in edelmetalen of ging je hier helemaal blanco in?
Nee joh. Voor mij is het ook zo, je gaat op zoek naar iets en je vindt iets anders. Ik ben helemaal niet zo van de spullen of materialen en helemaal niet van goud. Maar ik ben wel van de mensen. En van mensen zien die op een andere manier leven, andere culturen en landschappen zien, dat vind ik heel tof. Het goud ligt daar gewoon, dat is bizar. Maar ze graven daar bijvoorbeeld ook naar nikkel, kobalt en koper. Dat is op z’n minst net zo interessant. We hebben ook met z’n alle maar verzonnen dat goud veel waard is!

Die goudzoekers wagen echt hun leven voor de zoektocht. Heb jij je nog ergens over verbaasd?
Een man die ik heb ontmoet die is denk ik 76 jaar en zoekt al zijn hele leven goud en heeft ook al echt heel veel gevonden. Om net zoals de Australiërs te spreken “the guy is a gazillionaire” en het is ook echt zo. Die vindt dan iets en dan verkoopt hij die plek aan grote mijnbedrijven. Daar krijgt hij grote percentages over. De man bulkt dus van het geld, maar die woont op een totaal aftands camperterrein met een hoop rommel, waarover hij zegt dat “er te weinig tijd in een dag zit om op te ruimen.” Hij slaapt onder een dekentje, zo vies heb je het nog nooit gezien. Voor zijn hond koopt hij duur vlees, maar voor zichzelf koopt hij eigenlijk nooit iets. Het interesseert hem ook geen hol. Dat is de “the way of life” daar.

Foto: Discovery

Ben je nog herkend in Australië?
Ja! Er was in de outback nota bene een hulpsheriff die ineens zij “You are the drug guy, aren’t you?”. Die serie is overal, dat is grappig om te merken.

Je was al bekend, maar met Ferry heeft jouw bekendheid nog even een extra vlucht genomen. Word je vaak aangesproken op straat? Hoe ga je daarmee om? Levert het soms ook wel eens grappige dingen op?
Ik vind het niet zo erg. Zolang de mensen blij zijn om mij te zien, vind ik dat prima. Als mensen beleefd zijn vind ik dat ook prima. Ik vind het niet leuk als ze tegen me schreeuwen. En voor mijn familie is het wel eens lastig. Als je zit te eten ofzo. Het kost meer moeite om je ertegen te verzetten, dan erin mee te gaan. Over het algemeen vind ik het hartstikke leuk. En heel soms ook niet.

En het lijkt ons dan bijzonder dat zo’n sheriff in Australië jou herkent!
Die zijn sowieso leuk natuurlijk. Ook was er een keer een Argentijnse vrouw die tegen mij zei “weet je wel dat al mijn vrienden in Buenos Aires godverdomme zeggen tegenwoordig!.” Dat is natuurlijk grappig.

Hoe vond je het om te presenteren ipv te acteren? Zou je dat vaker willen doen?
Ik vind het bij tijd en wijle heel leuk als het onderwerp of de plek mij aanstaat, of in combinatie. Het liefst allebei natuurlijk. Ik ben nieuwsgierig. Dat is eigenlijk wat het is. Voor mij voelt het ook niet als presenteren. Ik ben onderweg en ik zie dingen. Ik hoop dat mensen het leuk vinden wat ik tegenkom, maar ik heb niet het gevoel alsof ik iets aan het presenteren ben. Ik word er zelf gelukkig van. Ik hoop dat dat afstraalt in het programma. Mijn leven is zeker een soort aaneenschakeling van dingen dat je denkt “wat gebeurt er nou weer?” Daar ben ik heel blij mee en trots op. Why me? I don’t know!

Charisma!
Ja, dat zal dan wel, dat weet ik niet. Ik doe altijd heel erg mijn best. Het zijn natuurlijk kadootjes, laat dat wel wezen. Het is fantastisch om meegemaakt te hebben. Ook ben ik daar 450 meter onder de grond geweest. Dat is geweldig.

Kun je ons een voorproefje geven van enkele opwindende/grappige momenten die we kunnen verwachten tijdens de serie?
Het is van het begin tot het eind één groot avontuur! Want ik ga op zoek naar goud, en of ik dat vind of niet, dat laat ik nog even  achterwege. Maar ik vind wel een hoop andere dingen, zoals wijsheden, mooie dingen en ik kom mooie mensen tegen en dat is het goud voor mij.

Smaakt dit naar meer?
Jazeker. Als ik weer ergens naar toe mag waar ik nooit geweest ben en ik mag daarnaartoe met de mensen met wie ik dat nu gedaan heb, is het ongelofelijk tof om te doen. Iedereen is altijd jaloers op Floortje Dessing, en ik was nu een heel klein beetje Floortje Dessing! Ik heb me enorm vermaakt en ik hoop de mensen die ernaar kijken ook!

Frank Gaat Voor Goud is vanaf vrijdag 26 januari t/m vrijdag 1 maart om 20:30 uur te zien bij Discovery en wekelijks vooruit te kijken op discovery+.

Reageer op artikel:
Q&A met Frank Lammers over zijn nieuwe programma Frank Gaat Voor Goud: “Ik was nu een heel klein beetje Floortje Dessing!”
Sluiten