Videoland kwam deze week met de tweedelige docuserie The TMF Story, over het iconische muziekplatform TMF (The Music Factory). Sinds de start in 1995 groeide TMF uit tot de Nederlandse versie van MTV. Het was een cultureel fenomeen met miljoenen kijkers, populaire VJ’s en grote invloed op muziek en jeugdcultuur. Maar in de docuserie krijgt oprichter Lex Harding niet alleen lof: zijn rol roept ook felle kritiek op. Lex Harding voelt zich misleid
Harding, die van 1995 tot 1998 aan het roer stond, probeerde zijn medewerking aan de documentaire zelfs in een laat stadium terug te trekken. Volgens hem wijkt de definitieve montage sterk af van de eerdere, 'brave' ruwe versie die hij in januari te zien kreeg. In e-mails, ingezien door De Telegraaf, noemt Harding het eindresultaat "een totaal ander programma", waarin hij volgens eigen zeggen wordt weggezet als seksist, iemand die meer interesse zou hebben gehad in de cup-maat van de vrouwelijke presentatoren dan in hun capaciteiten.
Kritiek op insteek
Verschillende oud-TMF’ers uiten teleurstelling over de toon van de documentaire. Zo noemt voormalig TMF-presentator Ruud de Post de insteek "zonde". "Lex heeft enorm veel betekend voor de entertainmentindustrie," zegt hij. "Er zijn zoveel goede dingen geweest, en we focussen nu alleen op een paar pijnlijke punten." Hij beweert bovendien dat betrokkenen onder valse voorwendselen zijn geïnterviewd: "Het zou gaan over de goede oude tijd, maar het kreeg ineens een heel andere toon."
Harding schreef in een brief aan oud-medewerkers dat zij "er met boter en suiker ingeluisd" zijn. Producent Het Volk ontkent die beschuldiging en beroept zich op journalistieke vrijheid.
Discussie over tijdsgeest
De omstreden quote waar de documentaire (en de discussie eromheen) onder meer om draait, is een uitspraak die Lex Harding gedaan zou hebben tijdens de zoektocht naar vrouwelijke VJ’s voor TMF. Voormalig VJ'er, Fabienne de Vries haalt in de docuserie aan dat Harding over haar gezegd zou hebben: “Die ene meid uit de polder vorig jaar, met die dikke tieten, moeten we die niet eens vragen?” Deze uitspraak wordt in de documentaire aangehaald als illustratie van de seksistische omgangsvormen die volgens sommigen bij TMF destijds speelden. Een toon die nu, dertig jaar later, kritisch bekeken wordt.
De Vries zelf zegt hier niet wakker van te liggen en plaatst de opmerking in de context van die tijd: “Het was rock-'n-roll. Er werd zo gesproken, maar niet om je te bashen.” Ze benadrukt dat ze niet voor iedereen kan spreken, en noemt bijvoorbeeld Isabelle Brinkman, bij wie een dergelijke opmerking wellicht wel anders binnenkwam.
Deze uitspraak zorgt voor discussie, omdat het gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag en macht in de media. Daar denken we nu anders over dan vroeger.
Opvallende afwezigen
Niet alle bekende TMF-gezichten komen aan bod in The TMF Story. Tooske Ragas en Johnny de Mol, beiden oud-VJ’s, ontbreken vanwege hun huidige contractuele verplichtingen bij
Talpa. “Ze hebben ons geen toestemming gegeven om mee te werken aan deze Videoland-productie,” aldus Tooske in Shownieuws. Ze blikt zelf positief terug op haar TMF-tijd, met als hoogtepunt haar optreden met De Kast tijdens de TMF Awards.
Te zien op Videoland
The TMF Story is sinds gister exclusief te streamen via Videoland. De serie biedt een confronterende blik op het iconische muziekplatform dat een generatie wist te definiëren. Maar niet te vergeten is het ook gewoon een trip down memory lane die je niet wilt missen. Ga jij ‘m kijken?