We kennen Wutru Smit als enorme spierbundel en beste vriend van Joel Beukers . Ome Wutru heeft zijn roots liggen in het bodybuilden, maar is ook een man die houdt van een uitdaging. Daarom besloot hij om te gaan trainen voor een halve triatlon. Hoe hij in 9 maanden transformeerde van bodybuilder naar triatleet.
“Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging buiten mijn comfortzone. De aanleiding was toen ik meedeed aan een minitriatlon tijdens een business event in Almere. Dat was 380 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer hardlopen. Met zwemmen raakte ik helemaal in paniek met al die mensen om me heen. Ik moest bijna opgeven vanwege een halve hyperventilatie. Toen ik de finish overkwam vond ik het zo’n slechte prestatie, dat ik gelijk besefte dat dit echt veel beter moest. Dat was de motivatie die ik nodig had om de uitdaging aan te gaan.”
Wutru komt met het bodybuilden uit een compleet andere tak van sport. Zo’n transformatie gaat niet zonder slag of stoot. “Ik heb me behoorlijk vergist in de periode dat het duurt voordat je een eindelijke een beetje op niveau bent. Bodybuilden is heel erg gefocust op spiermassa. Bij triatlon zit je volledig op conditioneel vlak. Het beste is om gewicht te verliezen zodat je wat mobieler wordt, wat je helpt bij het hardlopen. De lifestyle tussen een bodybuilder en een triatleet is ook compleet anders. Bij bodybuilden moet je heel erg rekening houden met wat je eet. Daar at ik juist zo min mogelijk vetten en koolhydraten. In tegenstelling bij de voorbereiding van de triatlon, waar je moet zorgen dat je voldoende eet om zoveel mogelijk energie te hebben.”
Het verschil in training zorgde ook voor een gebrek aan voldoening bij Wutru Smit. “Ik was gewend om heel erg gefocust te zijn op mijn lijf, waarbij mijn spieren heel duidelijk zichtbaar zijn. Bij triatlon ben je daar totaal niet mee bezig. Na een goede hardloop- zwem of fietstraining zie je geen verschil als je voor de spiegel staat. Dat bracht twijfel met zich mee: ben ik nou wel goed bezig? Ik verloor een beetje het geluksgevoel dat een training met zich meebrengt. Dat was voor mij wel een gamechanger.”
Hoewel hij een extreme transformatie van sport heeft ondergaan, is zijn lichaam niet bijzonder veel veranderd. “Ik weeg 96 kilo. 9 maanden geleden had ik wel verwacht dat ik onder de 90 kilo zou uitkomen. Alleen dat bleek niet zo te zijn. Ik ben niet heel veel afgevallen, dat is wel apart. Dat zit voor een groot deel in spiermassa. Dat verlies je niet zo snel binnen 9 maanden. Daarnaast ben ik veel blijven eten. Dat heb je ook nodig. Op sommige trainingsdagen verbrand je wel 4000 tot 5000 calorieën. Dat at ik er ook wel weer bij om op energie te komen. Dus mijn verbranding en calorieopname bleef ongeveer gelijk. Het was wel lekker geweest als ik 5 kilo was afgevallen. Vooral tijdens het hardlopen is dat allemaal extra bagage.”
Wutru richtte zich volledig op de halve triatlon van Hoorn. Alleen gooide corona roet in het eten. Daarop besloot hij dan maar zijn eigen halve triatlon te organiseren. 1,9 kilometer zwemmen, dan 90 kilometer fietsen, om af te toppen met het hardlopen van een halve marathon van 21,1 kilometer. Ga er maar aanstaan.
“Ik ben helemaal kapot gegaan. Maar al die support op de dag van alle groeimaten, cardiomaten, vrienden en familie brachten zoveel sfeer en motivatie om door te zetten. Dat was fantastisch. Het was vooral zo mooi dat alle mensen die kwamen kijken zo dicht erop konden zitten. Dat zorgde voor zo’n bijzondere sfeer. Normaal gesproken is het een groot evenement met ontzettend veel mensen. Omdat we het zelf hadden georganiseerd stond deze dag nu volledig in het teken van mij. Dat gaf wel een heel andere dimensie. Als ik de documentaire terugzie dan krijg ik weer helemaal kippenvel en dat euforische gevoel. Ik heb echt enorm veel reacties gekregen. Heel tof om te horen dat zoveel mensen hier motivatie uit hebben gehaald.”
Mocht jij nu denken: ja, ik wil ook trainen voor een triatlon, dan wenst Wutru je alvast heel veel succes. “Ik vond het loodzwaar. Je moet er echt de tijd voor nemen en je focussen. Als je weinig kaas hebt gegeten van cardio in het algemeen, dan is het aan te raden om een maatje of een coach op te zoeken die je helpt. Ik had het geluk dat Tom Oosterdijk, een hele ervaren jongen in de triatlonsport, mij wilde helpen. Er gaat meer inzitten dan elke dag hardlopen, fietsen en zwemmen.” Het belangrijkste is vooral mentaliteit. “Gedegen voorbereiding scheelt al 90%. Voor de rest moet je zorgen dat je mentaal sterk genoeg bent. Je lichaam kan zeggen: ik kan niet meer, ik kap ermee. Maar jij moet mentaal zo sterk zijn dat je gewoon doorzet. In de voorbereiding of op de wedstrijddag moet je de pijn en het opgeefgevoel kunnen ontkennen.”
De volgende uitdaging van Wutru Smit is van een heel andere aard, namelijk het vaderschap. “Op 9 augustus is mijn vriendin uitgerekend. Daar zijn nu alle pijlen op gericht. Ik wil geen andere verplichtingen hebben. Maar ik ben altijd iemand die het heel leuk vindt om ultieme doelen te stellen, dus een volgende uitdaging komt er sowieso weer.” Tijdens de slapeloze nachten kan hij zich in elk geval vermaken met zijn documentaire over de transformatie van bodybuilder naar triatleet. Check de docu over Wutru Smit hieronder. Mocht je meer willen weten over triatlon, check ons interview met Iron Man-atleet Niels Ros over de zwaarste sportwedstrijd ter wereld .